Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran seçimlerine ilişkin çalışmalarını sürdürürken, seçmenin oy tercihlerini doğru bir şekilde sandığa yansıtmaları içinde da özel bir çalışma yürütecek. 

BTP'nin oy patlaması HDP'yi harekete geçirdi

Özellikle okuma yazması olmayan yaşlı nüfusun yoğunluğunun dikkat çektiği ve Kürt siyasetinin etkili olduğu bölge illerinde 2014 seçimlerinde BDP ile isim benzerliği olan BBP ve BTP'ye yüksek oylar çıkması, HDP'yi harekete geçirdi. Bölgede insanların isimlerini bilmediği söz konusu partiler, 2014 yerel seçimlerinde oylarını yüzde 400 oranında arttırmıştı. Hatta Haydar Baş'ın BTP'si Hakkari'de yüzde 2,5 oranında oy alıp, CHP'nin de üzerine çıkarak, BDP ve AKP'den sonra en çok oy alan 3. parti olmuştu. BBP'de Siirt'te yüzde 4,3 oranında oy alması da isim benzerliği sonucuna bağlanmıştı. 

İllere göre sıralama değişiyor

2007-2011 seçimlerinde bölge illerinde bağımsız adaylarla seçime giren ve bütün dezavantajlarına rağmen başarılı bir sınav veren Kürt hareketi geçmiş çalışmalardaki deneyimlerle söz konusu sorunun önüne geçmeye hazırlanıyor. HDP bu konuda her ilde özel çalışma yürütecek. 2015 genel seçim oy pusulasında 12. sırada yer alan HDP'nin, seçime katılan 20 partinin bütün seçim çevrelerinde seçime katılmamaları nedeniyle listedeki sıralaması değişiyor. Örneğin HDP Diyarbakır'daki birleşik oy pusulasında 8. sırada yer alıyor. 

Logonun rengi ve yeri avantaj sağlıyor

Ancak önceki seçimlerin aksine HDP'nin pusuladaki yeri ve yanında bulunan partiler HDP'nin benzer sorunlar yaşamaması için avantaj sağlıyor. HDP'nin beyaz zemin üzerindeki kadını temsil eden mor renkten oluşan açılmış eller, yeşil yapraklar ve renkli yıldızlardan oluşan logosu, logodaki yazı karakteri, diğer partilerin logo ve amblemlerinden açık bir şekilde ayrışıyor. Ayrıca pusuladaki yerine göre de sol tarafında yer alan MHP'nin kırmızı zemin üzerindeki 3 hilalli logosu ile sağ tarafında yer alan Saadet Partisi'nin yine benzer kırmızı-beyaz renkli logosundan açık bir şekilde ayrıştırılabiliyor. 

Kürtler zengin yöntemler geliştirdi

Buna rağmen HDP yinede örnek oy pusulaları ile seçmene inmek, ip usulü ile partinin pusuladaki yerini tarif etme gibi yöntemlerle özellikle okuma yazma bilmeyen kitleye ulaşmaya çalışacak. Bu yöntemle oy kayıplarının önüne geçmek isteyen HDP, özellikle bağımsız aday sürecindeki çalışmayı esas alacak. BDP bağımsız adaylar için fotokopi ile pusula çoğaltma, iple pusuladaki yerlerin ölçüsünü alma ve sıralamayı sayma gibi yöntemler kullanmıştı. Fotokopi çekilen pusulalarda ilgili adayın olduğu bölüm kesiliyor, pusula YSK'nin geçerli pusulasının üzerine konularak, kesilmiş yere denk gelen boşluk mühürleniyordu. Kimi seçmenlerin de pusulayı karışlayarak oy kullanacağı yeri belirleme gibi yöntemlerde denenmişti. Böylece anti demokratik yöntemlerle siyaset yapmaları engellenmek istenen ancak, her şeye rağmen çözümü siyasi yollardan zorlamaya çalışan Kürtler, önlerine konulan anti demokratik yöntemleri aşmak için kendilerine özgü zengin deneyimler ortaya çıkardı. 

Önlerine konulan baraja, yoksulluk ve asimilasyonla eğitimsiz bırakılmış olmalarından medet uman yaklaşımlara rağmen, Kürtlerin bu seçimde de iradelerini sandığa yansıtması için bütün bu yöntemleri daha da zenginleştirerek kullanacak. Benzer yöntemler bu kez batıdaki yoksul semtlerinde yaşayan Kürtler için de kullanılacak.

Kaynak: 
Editör: TE Bilisim