Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bürosuna asılan, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve adayların fotoğraflarının bulunduğu büyük bez afiş, valilik kararının ardından partililer tarafından kaldırıldı. Afişin kaldırılması sonrası basın toplantısı düzenleyen İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, “Kentin valisi ve AKP’li adayları bu kentte huzur ve güven istiyorsa başta kendi sorumluluklarını yerine getirsinler. Kentin valisi tarafını ve safını belirlemiş durumdadır.” Dedi.

 

Önceki gece saatlerinde Beşyol Meydanı'nda bulunan HDP seçim bürosu önüne gelen çevik kuvvet polisleri HDP seçim bürosuna asılan ve HDP Van Milletvekili adayları ve Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın da fotoğrafının bulunduğu bez afişi indirmek istedi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı seçim bürosuna gelen HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ve partililer polisle görüşerek yapılan bu girişimin provokasyona yol açacağını söyledi.

 

AFİŞ PARTİ TARAFINDAN İNDİRİLDİ

Kararın, Valilik tarafından alındığını ve seçim yasalarına uymadığını söyleyen Güvenlik Şube müdürü Coşkun Yazıcı, pankartın indirilmesinin gerektiğini belirtti. İl Eş Başkanı Dilekçi de genel merkezle görüştüklerini afişi kendilerini indireceklerini söylemesi üzerine polisler, seçim bürosu önünden ayrıldı. Polislerin ayrılmasının ardından seçim bürosuna asılan dev afiş itfaiye aracının yardımıyla bulunduğu binadan indirildi.

 

DİLEKÇİ: BÜYÜK İLGİ VE ALAKA VAR

Önceki gece yaşanan bu gerginlikle ilgili HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi seçim bürosunda basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 2 aydır Türkiye genelinde seçim çalışmalarının başladığını ifade eden Dilekçi, “Türkiye’nin tamamında siyasal partiler seçim çalışmalarını yürütüyor. İlk defa siyasal kimliğimizle, kendi ismimizle seçimlere giriyoruz. Bu anlamda partimize yönelik Türkiye genelinde yoğun ilgi ve alaka söz konusudur. Bu ilgi ve alakayla birlikte partimize dönük saldırılarda gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde partimizin İl, İlçe binalarına ve seçim bürolarına fiziki saldırılar gerçekleştirildi. Bazı yerlerde de özellikle iktidar çevresinden ve milliyetçi çevrelerden de partimize sözlü saldırılar geliştirilmektedir.” Dedi.

 

‘CUMHURBAŞKANI İL İL DOLAŞIP OY İSTİYOR’

Cumhurbaşkanını tarafsız olmadığı için eleştiren Dilekçi, “Başta ülkenin Cumhurbaşkanı sözüm ona tarafsız olması gereken kişi, Başbakan, Bakanlar ve iktidar partisi çevresinden yoğun bir şekilde sözlü saldırılar gerçekleştiriliyor. Türkiye’de aynı zamanda itibar kaybeden bir iktidar söz konusu. Özellikle Cumhurbaşkanı bugün AKP’nin yani iktidar partisinin kaybedilen itibarını yeniden kazanmak için il il dolaşıp oy istemektedir. Tarafsızlığını bir kenara bırakarak, herkese eşit mesafede yaklaşması gereken Cumhurbaşkanı, bugün iktidar partisine çalışıp oy istiyor. Gerginlik üzerinden kendi siyasetini yürütmek isteyen bir hükümet söz konusudur. Ağrı’daki provokasyonunun izleri halen silinmeden bugün farklı bir gerginlik politikası tırmandırılmaya çalışılıyor.” Dedi.

 

‘AKP ÇALIŞMALARINI DEVLET İMKANLARIYLA YÜRÜTÜYOR’

Ak Parti adaylarının kente geldiği günden bu yana kendilerine sözlü saldırıda bulunduğunu ifade eden Eş Başkan Dilekçi, “Kente geldikleri günden bugüne kadar AKP milletvekili adayları her gün partimize dönük sözlü saldırılarda bulunuyorlar. Kente geldikleri gün halkın göstermiş olduğu tepkiyi partimize mal eden, seçim bürosu bulamadıklarından dolayı bunu partimize mal eden, sokakta insanların tepkisini partimize mal eden, kendi partisinde aday adayı olup adaylık verilmeyenlerin tepkisini partimize mal eden bir zihniyet ve anlayışla karşı karşıyayız. Partimize kentte gösterilen ilgi ve alakayı hazmedemeyecekler ki, partimizin çalışmalarına dönükte devlet imkan ve olanaklarıyla müdahale edilmeye çalışılıyor. Bir yandan seçim çalışmalarını devletin imkanları ve bütçesiyle yürütüyorlar, bu yetmezmiş gibi başka siyasal partileri baskılamak ve çalışmalarını engellemek için de devlet gücünü kullanmaya başladılar.” Şeklinde konuştu.  

 

‘VALİ TARAFINI VE SAFINI BELİRLEDİ’

Seçim bürosuna asılan bez afişin indirilmesine de sert tepki gösteren Dilekçi şöyle konuştu:

“26 Nisan günü adaylarımızın da katılımıyla seçim büromuzun açılışını gerçekleştirdik. Seçim büromuzu Eş genel Başkanlarımız ve milletvekili adaylarımızın posteriyle giydirmiştik. Bunun hiçbir yasağı olmamasına rağmen, yasal hiçbir engelin olmamasına rağmen ve seçim kurulunun buna karşı bir engeli olmamasına rağmen, kentin Valiliği’nce bizim bu posteri indirmemiz yönünde bir tebligatta bulunuldu. Biz diplomatik ilişkilerimizi sürdürmemize rağmen, kent valisiyle görüşme ısrarımızı sürdürmemize rağmen, yine genel merkezimiz üzerinden İçişleri Bakanıyla görüşme talep etmemize rağmen hiçbir görüşmemize cevap verilmemiştir. Gece saatlerinde panzer, TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleriyle asmış olduğumuz pankartımıza müdahale edilmek istenmiştir. Burada kentin valisi tarafını ve safını belirlemiş durumdadır. Devlet imkan ve olanaklarıyla iktidar partisinin seçim faaliyetlerini yürütmektedir. Bunlar Halkların Demokratik Partisi’nin büyümesini hazmedemeyen durumdadır. Bu da şunun göstergesidir. Açıkçası iktidar partisi ve devlet kurumları bu seçim sürecini gerginlik üzerinden yürütmek istemektedir. Şunu çok iyi bilmelidirler ki, bu kentte onların politikasına gelebilecek bir halk yoktur. Halkların Demokratik Partisi olarak biz bu kentte huzurlu bir seçim çalışması yürütmek istiyoruz. Gerginlik ve provokasyonlardan uzak bir seçim çalışması yürütmek istiyoruz. Gerginlik politikası üzerinden oy toplamak isteyen bir iktidar partisi anlayışı mevcuttur. Bundan dolayı halkımızı ve kamuoyunu bu anlamda bu tür provokasyonlara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

 

‘SORUMLU VALİ OLACAKTIR’

Vali ve Ak Partili adayların sorumlulukları yerine getirmesi için çağrıda bulunan Dilekçi, “Kentin valisi ve AKP’li adayları bu kentte huzur ve güven istiyorsa başta kendi sorumluluklarını yerine getirsinler. Halkların Demokratik Partisine, AKP’ye, CHP’ye ve diğer partilere de eşit mesafede yaklaşsınlar. Herkese eşit mesafede muamele yapsınlar, aksi taktirde bu kentte gelişebilecek her türlü provokasyonun sorumlusu birinci derecede kentin valisi olacaktır. Biz şimdiden bunun ilanını yapıyoruz. Halkımız da kamuoyu da bunu bilsin. Bu işin ikinci sorumlusu ise iktidar partisi olacaktır. AKP’nin milletvekili adayları, İl Başkanı ve yöneticileri olacaktır. Bu sürecin sağlıklı geçmesi için onları da sağduyuya davet ediyoruz. Eğer seçimde başarılı olmak istiyorlarsa, kendilerine kanunen tanınan çerçevede seçim çalışmalarını yapsınlar. Bizde bu çerçevede yapıyoruz. Hiç kimsenin hakkını engellemek ve gasp etmek gibi bir derdimiz yoktur. Bu politikalarla da kimlerin gerginlikten yana olduğu görülüyor.” Şeklinde konuştu.  


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim