Türkiye’nin gözü 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan seçimlere çevrilmişken gündemde seçimden başka hiç bir şey konuşulmuyor. Liderler il il gezip seçime hazırlanırken Van da görülmemiş bir siyasi rekabete şahitlik ediyor. AK Parti’nin oylarının düşüp düşmeyeceği, HDP’nin barjı geçip geçmeyeceği soruları arasında geçen bir seçimde MHP, CHP, ve SP de AK Parti’nin güç kaybedeceğini beklediği bu seçimden oy artırmanın hesabını yapıyor. Van’da AK Parti ve HDP ile birlikte nispeten güçlü isimleri listesine koyan muhalefet partileri de Van için iddialı mesajlar veriyor. SP’nin BBP ile birleşerek yüzde 13’lerde olduğunu dillendirdiği şu süreçte CHP ve MHP Van’da hatırı sayılır isimleri aday göstererek gözünü en az bir milletvekili çıkarmaya dikerken Şehrivan bu kez de muhalefet partilerini dinleyip onların seçime dair öngörülerini okuyucular için derledi.

 

Gazeteniz Şehrivan olarak bildiğiniz gibi daha önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Adalet ve Kalkınma Parti’nin (AK PARTİ) seçim bürolarını ziyaret etmiş ve seçim bürolarında nabız yoklamıştık. Seçimlere 17 gün gibi kısa bir süre kalmışken bu seferde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Saadet Partisi’nin (SP) il başkanlarıyla bir araya geldik. Seçim nabzını tutuğumuz il başkanları seçime sair çarpıcı ve önemli açıklamalarda bulundu. Gazete olarak ilk olarak görüştüğümüz Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı İlkay Gökdere, Ak Parti’nin erozyona uğradığını söyledi. HDP’nin henüz barajı aşmadığını söylen Gökdere ayrıca yüzde 35’i zorladıklarını söyledi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Saadet Partisi (SP) İl Başkanı ve Milletvekili adayı Özay İlhan parti olarak baraj sorunlarının olmadığını söyledi. İlhan, meclisin Saadet Partisine ihtiyacı olduğunu belirterek bugüne kadar başka partilere verilen ödünç oyları alacaklarını ifade etti. Son olarak görüşlerini aldığımız Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Salih Güngöralp 7 Haziran akşamında iktidar olamaya hazırlandıklarını söyledi.

 

GÖKDERE: HDP’NİN BİRAZ DAHA ÇALIŞMASI GEREKİYOR

Son 13 yılın en önemli seçimlerinden bir tanesini geçirdiklerini ifade eden CHP il başkanı İlkay Gökdere ilk olarak şunları kaydetti: “Bu seçimler başta ülkemiz ve ilimiz olmak üzere çok önem arz eden bir seçimdir. Bunun için son 13 yılın en önemli seçimlerinden bir tanesi diyebiliriz. Çok kritik olduğunu da görüyorum bu seçimleri. Bu yüzden hakla, adaletle bu seçimleri sonuçlandırmamız gerekiyor. Başta birinci sıra milletvekilimiz Nadir Kadar Bey olmak üzere biz yeni yönetime gelen ekip olarak Van’da çok farklı bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu seçim çok çok önemli ve ben bunu kırılma noktası olarak görüyorum. 8 Haziran’da her şeyin çok daha farklı olacağına inanıyorum.”

 

“YÜZDE 10 BARAJI BİR UTANÇTIR”

Yüzde 10’luk barajın kendilerine göre utanç olduğunu ifade eden Gökdere, “Biz demokratik bir ülkeyiz diyorsak ve demokrasiyi savunuyorsak, bu barajın biran önce kaldırılması gerekiliyor. Mecliste her sesten ve her renkten birilerinin olması gerekiyor. Bizim düşüncemiz bu yöndedir. Bunun yanı sıra bu baraj çokta yüksekte bir barajdır. Biran önce kaldırılması gerekiliyor. Biz bunun daha önce meclise çok taşıdık ama iktidar partisi yok deyince de maalesef olmuyor. Bu baraja göre HDP’nin biraz daha çok çalışması gerektiğine inanıyorum. Bence şu anda barajı aşmış değiller. Biraz daha gayret etmeleri gerekiyor.” Dedi.

 

GÖKDERE: AK PARTİ’DE EROZYON GÖRÜYORUM

Ak Parti’de bir erozyon gördüğünü ifade eden Gökdere şu sözlere yer verdi: “Tayyip Erdoğan’ın kişilik olarak insanlar üzerinde sevgi anlamında bir etkisi vardı. Ancak onun cumhurbaşkanı olması elbette ki oy üzerinde bir etkisi olacaktır. Zaten yaptıkları icraatlar da ve bugünlere gelmesinde ben bir erozyon görüyorum. Yaptıkları işler kesinlikle insanları yorduk. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu oy oranında dediği gibi biz yüzde 30’u geçtik ve yüzde 35’e dayandık. Ben Ak Parti’nin bu seçimlerde yüzde 40’ın altına düşeceğini düşünüyorum. Büyük bir erozyon var. Bize gelen ve katılan insanlarda genelde Ak Parti’den gelen insanlardır. İnsanlar ciddi anlamda bu partiden sıkılmış durumdalar.”

 

“VAATLERİMİZ UÇUK KAÇIK DEĞİL”

Parti olarak seçim vaatlerinin çok uçuk olmadığını dile getiren Gökdere, “Hiçbir güreşçi er meydanına kaybedeceğim diye çıkmaz. Bizde burada milletvekili çıkaracağız. Biz herkesin oyuna talibiz. Bizim seçim bildirgemiz ve vaatlerimiz her kesimi kapsayan uçuk kaçı vaatler değil. Zaten Sayın Genel Başkanımız 100 yılın en büyük projesinin açıkladı. Bu memlekette de çok büyük sorunlar yaşanıyor. Sadece burada yaşayan insanlar değil. Dışardan gelen insanlarda Van’ın depremden sonra toparlanmadığını çok iyi bir şekilde görüyor. TOKİ’lerle ilgili büyük sıkıntılar var. Sayın Genel Başkanımız bununla ilgili de bir açıklama yaptılar. Bunun içinde partimizin seçim bildirgesinde bulunuyor. Bu konuda seçimden sonra inşallah adımlar atılacak. Bazılar işte hangi kaynakla, nerede kaynak diyorlar ama biz kaynakları çok fazla olan bir ülkeyiz yeter ki çarçur edilmesin, yeter ki kişisel hırslara kullanılmasın. Bizim projelerimizde ayakları yere basan projelerdir.” İfadelerini kullandı.

 

GÖKDERE: 20 YILLIN EN İYİ SONUÇLARINI ALACAĞIZ

HDP’yi kendilerine rakip görmediklerini söyleyen Gökdere son olarak şunları kaydetti: “Bu bölgede demokratik bir seçim süreci yaşamaktan başka bir yolumuz yok. Biz HDP’yi kendimize rakip görmüyoruz. Onlarda, bizde kendi alanlarımızda çalışıyoruz. Ama biz HDP seçmenini de kucaklarız ve onlara da bize gelin dersiz. Biz onları da davet ediyoruz ve aynı yolda gittiğimizi düşünüyorum. Hak ve özgürlüklerse CHP’de bundan fazlasıyla var. Sayısal rakam vermek istemem ama biz bu memlekette son 20 yıllın en iyi sonuçlarını alacağız. Çok iyi bir sonuç olduğumuz siz ve tüm Van halkı en iyi şekilde görecektir.”

 

İLHAN: BARAJ SORUNU YIKILDI

Ardında görüştüğümüz Saadet Parti Van il başkanı ve birinci sıra milletvekili Özay İlhan ise 2015 seçimleri için şunları kaydetti: “Seçimler insanlar içindir. Seçimler ve siyaset insanların sorunlarını çözmek için var. Eğer ki biz bunu yapamıyorsak o zaman siyasetin bir anlamı yoktur. 2015 seçimlerden bizde Saadet Partisi olarak Büyük Birlik Partisi ile birlikte bir ittifak yaptık. Bu ittifaka merhum Turgut Özal’ın oğlu da dahil oldu ve Mardin’de adayımız oldu. Bu şekilde bir ittifakla seçime giriyoruz. Yıllardır Saadet ve Büyük Birlik Partisi Meclis dışındaydı. Fakat insanlar hep “Biz Saadet Partisi’ne oy vermek istiyoruz ama baraj sorunu var. Aynı şekilde Büyük Birlik Partisi’ne oy vermek istiyoruz ama baraj sorunu var.” Şeklinde bir söylem içerisindeydi. Bu ittifakla bu baraj sorunu da yıkıldı. 2015 seçimlerin Milli İttifakla birlikte Saadet Partisi meclise girecektir. 7 Haziran’da Saadet Partisi sandıklardan güçlü bir şekilde çıkacak.”

 

“SEÇİMLERİN ARDINDAN MECLİSE GİRECEĞİZ”

7 Haziran seçimlerinin ardından meclise gireceklerini ifade eden İlhan, “Elbette ki siyasi partiler iktidar olmak için seçimlere girer. Bizim de hedefimiz tek başımıza Türkiye’de iktidar olmaktır. Bu bağlamda tüm Türkiye’de partimiz çalışmaktadır. İlimizde de parti olarak hiçbir zaman seçmen endeksli bir parti olmadık. Her zaman ilimizde belediyemiz olmasa da, merkezi iktidarda olmasak da ilimizdeki her türlü sorun ve sıkıntıyı dile getirip çözüm yollarını dillendirmeye gayret ettik. Gerek mevcut iktidar ve gerekse de belediyelere doğru bir muhalefet stratejisiyle bütün başkanlara ve vekillere yol gösterici olmayı gayret ettik. Biz bunu parti olarak ilke edindik. Tüm Türkiye’de çalışan bir partiyiz. 13 yıldır iktidarda olmasak bile diğer partiler gibi kapanan bir parti olmadık. Saadet partisine sahip çıkan insanlarımızla her zaman ayakta durduk. Meclisteki partilere her zaman alternatif olduk.” Dedi.

 

İLHAN: MECLİSİN SAADET’E İHTİYACI VAR

Ülkenin geldiği noktada meclisin Saadet Partisi ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İlhan şöyle devam etti: “SP’nin mecliste olması demek ülkemiz huzur ve refahın gelmesi demektir. Çünkü bugün sadece siyaseti 4 siyasi parti sadece meydanlardan bir birine atıp tutmaktan öteye gitmemektedir. Oysa ki bu dört parti meclistedir bunların genel başkanları da milletvekilidir. Bu yüzden bu partilerin genel başkanları bir masa etrafında bir araya gelmiyor ve ülkenin sorunlarını çözmek için bir adım atmıyor. Sadece karşıdan karşıya bir birlerine bağırıyor. Oysaki siyaset insan için yapılır. Ben bu siyasi partilere sesleniyorum; “Eğer ki samimiyseniz bir araya gelin ve ülkenin sorunlarını çözün” diyorum. Böyle bir durumda ülkenin ve meclisin SP’ye ihtiyacı var ve bu önemlidir.”

 

“ÖDÜNÇ OYLARIMIZI GERİ ALACAĞIZ”

Baraj sorunundan dolayı 13 yıldır iktidarda olmadıklarını bu yüzden Saadet Partisine destek veren insanların başka partilere oy verdiğini ifade eden İlhan, “Van’da da uzun zamandan beridir her zaman sahada olmayı ve sorunları çözmek için gayret gösterdik. Bugünde bu gayret devam ediyor ve ileri ki dönemde de devam edecek. İlimiz bu iki partinin oyuncağı olmaktan artık kurtulmalıdır. İki parti ilimiz bir taraftan çekerek insanlarımızı ayrıştırmıştır. Oysaki biz SP olarak sürekli dengeleri korumaya çalıştık ve çözüm için tavsiyelerde bulunduk. Meclise girmemiz halinde ilimiz için iyi işler yapacağız. Seçmenimiz bugüne kadar iki partiye ödünç oy vermiştir ve bunları geri alacaktır. Ciddi anlamda oy alacağımıza inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

 

İLHAN: YÜZDE 12’LİK BİR OY ORANI ALACAĞIZ

Yüzde 10’luk baraj hakkında da açıklamalarda bulunan İlhan son olarak şunları kaydetti: “Yüzde 10 barajı 80 darbesinden sonra bugünlere kadar süre gelen bir sorundur. Ancak 13 yıldır iktidar olan Ak Parti bunun için her hangi bir adım atmamıştır. O dönemde iktidara gelen Ak Parti’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 dönemde tüm sorunları halledeceğini söylemesine rağmen bu sorunu çözmüş değil. Biz Pati olarak seçim bildirgemizde barajı kaldıracağımızı söylüyoruz. Bunların yeni bir anayasa yapmak gibi dertleri olmadı. Biz parti olarak bu barajı yıkmak için tüm gücümüzle çalışacağız. Biz parti olarak Türkiye genelinde Saadet ve Büyük Birlik Partisi olarak son olarak yapılan anketler yüzde 12 oranında bir oy alacağımıza inanıyoruz. Böyle bir sorunumuz yoktur.

 

GÜNGÖRALP: İKTİDAR OLMAYA HAZIRLANIYORUZ

Son olarak görüşlerini aldığımız Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Salih Güngöralp ise şunları kaydetti: “2015 genel seçimler Milliyetçi Hareket Partisi’nin iktidarı ile sonuçlanacak. Ama her şeyden önce seçime giren tüm partilerinde meclise girmesini temenni ediyoruz. Bu ülkede eğer birçok halk varsa tüm o halkların da mecliste kendisini temsil edecek vekillere ihtiyacı var. Bu yüzde de seçime girecek olan tüm partilere başarılar diliyoruz. Malumunuz yıllardır Türkiye de bir baraj skandalı yaşanmakta. Ve bu barajda en çokta bizi zorluyor. Diğer partilerden ziyade MHP daha fazla zarar görüyor. Ama he şeye rağmen biz iddialıyız ve kazanacağız. 7 Haziran akşamı iktidar olmaya hazırlanıyoruz. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bütün barajları yıkmaya geliyoruz. Ülkenin önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Hedeflerimizin hepsini seçim beyannamemizde halkla paylaştık. İnşallah bunların hepsini gerçekleştireceğiz. 7 Haziran da iktidar olmak için özellikle Van’da vekil çıkaracağımıza eminim. Ak Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlık dönemi olan 2011 genel seçimlerinde en parlak dönemini yaşadı. Ve AK Parti ilk defa Erdoğan olmadan bir seçime girecek. Açıkçası Ak Parti’nin oy kaybedeceğine inanıyorum. HDP barajı aşmadığı takdirde onların Van’da yine de 8 vekil çıkarmayacağını biliyoruz. En az bir tane vekili biz çıkaracağız.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim