7 Haziran akşamında Türkiye yeni bir dönemin başladığı seçimi geride bırakırken Van’da da seçimden çarpıcı sonuçlar çıktı. AK Parti’nin 13 yıllık iktidar döneminde önemli illerinden birisi olan Van zaman içinde kaybettiği gücü son seçimde tam anlamıyla yitirmiş oldu. 2014 yerel seçimlerinde bile yüzde 40 civarında oy alan AK Parti HDP’nin Türkiye’de tarih yazdığı bu seçimde Van’da adeta silinirken tek bir milletvekili, yüzde 19’lara düşen oy oranı ile birlikte HDP’nin de Doğu Anadolu’daki en önemli üssü oldu. Türkiye’de yönetimi değiştirecek bir seçimin geride bırakıldığı 7 Haziran’da Van genelinde oyunu neredeyse 2 katına çıkaran HDP büyük rekorlara da imza attı.

 

Türkiye geneli sonuçların dün itibariyle resmi olmasa da açıklandığı 7 Haziran seçimlerinde Van’daki sandıklardan da flaş sonuçlar çıktı. En son edinilen rakamlara göre Van’da 365 bin civarında oy alan HDP yüzde 75’e kadar sıçrayan bir oy oranının da sahibi oldu. Van’da da Türkiye’de de tarih yazan HDP Van’da AK Parti’yi silerken ilçelerde alınan oy oranları da şaşırttı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) % 75 civarındaki oy  7 milletvekili çıkartırken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ise %19,7 oy alarak yalnızca 1 milletvekili çıkartabildi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) %2,8, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) %1,1 oy alarak Van'dan vekil çıkartamadı.

 

İŞTE İLÇE İLÇE SEÇİM SONUÇLARI

 

Tarihi bir sonucun alındığı seçimlerde Van’daki ilçelerden de çarpıcı sonuçlar çıkarken HDP’ye Türkiye genelinde yüzde 13’e yakın Van’da ise yüzde 75’lerde bir oy getiren o oranları ilçelerde ise şu oylarla yakaladı:

Editör: TE Bilisim