7 Haziran’da yapılacak seçim kapsamında milletvekili adaylarını belirlemek için gün sayan Ak Parti’de delegeler arasındaki temayül yoklamasından sonra bu kez de aday adayları STK’lara sorulacak. AK Parti Genel Merkezi’nde üst kurulda aday adayları üzerinde çalışmalar devam ederken adayları STK’ya sorarak kararını sağlama almak isteyen AK Parti’de, Van’da da seçim heyecanı yaşanıyor. Yarın STK’lara aday adaylarını oylayacakken, oylama öncesi gazetemizin sorularını yanıtlayan Ak Parti’nin listelerde adı anılan güçlü ismi Prof. Dr. Nihat İnanç, toplumun talep ve beklentilerinde aktarma aracı ve bir nevi arazinin aynası olan STK’ların büyük önem arzettiğini söyledi.

 

Van’ın Milletvekili aday adaylarından Prof. Dr. Nihat İnanç, STK’ların aday adayları için oy kullanması öncesinde Şehrivan’ın sorularını yanıtladı. STK’lar arasında yapılacak oylama öncesi bu seçime dair beklentileri yorumlayan Nihat İnanç, “Güçlü bir Demokratik Sistemin üç önemli saç ayağı vardır: Güçlü Siyaset Kurumu, Güçlü Bürokratik Yapı ve Güçlü Sivil Toplum Örgütleri. ‘Güç’ kavramından kasıt; kurumsal ve fonksiyonel güçtür. Bireylerin, kişisel ihtiraslarının teminine katkı sağlayacak ‘güç’ değildir.” Diyerek STK’ların rolünün altını çizdi.

 

“AK PARTİ BU HAMLE İLE DEMOKRATİK SİSTEME BÜYÜK KATKI SAĞLADI”

 

Güçlü demokrasi anlamındaki bu üç önemli ayaktan biri olan STK’ların belirleyicisi olması konusundaki değerlendirmelerini sunan Nihat İnanç, AK Parti’nin aday belirleme sürecine STK’ları dâhil ederek demokrasiye büyük katkı sunduğunu belirtti. Nihat İnanç; “Bu üç önemli birimden herhangi birisinin ihmal edilmesi, Demokratik Sistemin ciddi yara almasına sebep olur. Bu bağlamda; toplumun talep ve beklentilerinin karar mercilerine aktarılmasında "aracı" kurumlar, bir nevi "arazinin yansıtıcı aynası" Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Doğru pozisyon ve aktör tespiti yapmak kaydıyla; Sivil Toplum Kuruluşlarının, süreç yönetiminde aktif rol almaları büyük önem arz etmektedir. İşte tam bu nedenle AK Parti, Milletvekili adayı belirleme sürecine, Sivil Toplum Kuruluşlarını (STK) da dahil ederek ‘Güçlü Demokratik Sistemin’ inşasına büyük katkı sağlamıştır. Zaten "Yeni ve Güçlü Türkiye" ancak bu şekilde inşa edilebilir.” Dedi.

 

“ÇAĞRIYA OLUMLU KATKI SUNULMALI”

 

STK’ların bu süreçte AK Parti’nin çağrısına katkı vermezinin elzem olduğunun altını çizen İnanç, bu noktada tüm STK’ların görüşlerinin büyük önem arzettiğini belirtti. Şehrivan’ın STK’lara nasıl bir çağrı yaparsınız sorusunu Nihat İnanç, şu sözlerle cevapladı: “Van ilinde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının değerli başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, AK Partinin çağrısına olumlu katkı sağlamaları ve "Güçlü Siyaset Kurumunun" oluşumuna destek olmaları gerekmektedir. Bu şekilde oluşturulacak "Güçlü Siyaset Kurumu" da bu kez "Güçlü Sivil Toplum Örgütleri" oluşumuna katkı sağlayarak, kısır döngüden çıkacaktır. Unutulmamalıdır ki; ancak katkı sağladığımız süreçlerin sonuçlarını eleştirme hakkımız olabilir. Dolayısıyla 23 Mart pazartesi günü kurulacak sandığa giderek oy kullanmak büyük bir önem arz etmektedir. STK'lar; kendi özgür iradeleri ile hiç bir endişe duymaksızın irade beyanında bulunabilmelidir. Her bir STK'mızın görüş ve önerisi son derece önemlidir. Sağlayacakları katkıdan dolayı, tüm STK başkan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim.”

Editör: TE Bilisim