ŞEHRİVAN SEÇİM: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ - Partilerin 24 Haziran seçimlerine hız kesmeden hazırlandığı süreçte iki güne 3 önemli parti mitingi arda arda geldi. Bu mitinglerden birisini de CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce gerçekleştirdi. Van Beşyol meydanında, CHP’nin şimdiye kadar yaptığı mitinglerden daha büyük bir kalabalığın katıldığı mitingde İnce, Van’da dair vaatlerde bulundu. Van için turizm yatırımı vaatlerinde bulunan, genç nüfusun değerlendirilmesi konusuna değinen İnce, Van’da Kürt sorunu konusunda da çarpıcı mesajlar verdi. İnce, konuşmasında: “Kürt sorunu; bir demokratikleşme sorunu, bir özgürlük sorunu, bir kültürel sorun, bir ekonomi sorunudur. Cumhurbaşkanı olursam ki buna inanıyorum. Ben bu sorunu çözeceğim.” Dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı (Başkan) adayı Muharrem İnce, Van’da konuştu. Beşyol meydanında düzenlenen mitingde binlerce Vanlıyla bir araya gelen İnce, burada gündeme dair konuştu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Van’da turizm gelirinin arıtılması adına Van Gölü çevresinde entegre turizm alanları kuracağı sözünü veren İnce, “Uçakta gelirken Van Gölü’nü şöyle bir seyrettim O ne güzellik. Ama turizm geliri sıfır. Bu ülkede turizmi belli aylara değil 12 aya yayan bir hale getireceğiz. İç Anadolu’da Kapadokya, burada ise Van Gölü çevresinde entegre turizm alanları kuracağız. Hedefimiz yılda 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“VAN GÖLÜ ÇEVRESİNDE TESİS KURACAĞIZ”

 

İlk olarak alan dışında yer alan vatandaşlara seslenen İnce şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı milletinden korkar mı? Yok, öyle bir şey. Hepiniz gelin sizlerle dertleşmeye geldim. Biz geldikten sonra bu barikatların hepsi kalkacak. Türkiye’yi karış karış dolaşıyoruz. Uçakta gelirken Van Gölü’nü şöyle bir seyrettim O ne güzellik. Ama turizm geliri sıfır. Bu ülkede turizmi belli aylara değil 12 aya yayan bir hale getireceğiz. İç Anadolu’da Kapadokya, burada ise Van Gölü çevresinde entegre turizm alanları kuracağız. Hedefimiz yılda 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri. Nasıl yapacağız. Bir, Türkiye’de Muharrem İnce döneminde hırsızlık, yolsuzluk olmayacağı için kaynağın yarısı oradan çözülecek. İki, kamu ihale kanunun 180 kere değiştirdiler. Onun üzerinde değişiklik yaparak Türkiye’nin soyulmasına göz yummayacağız. Atıl kalan potansiyellerimiz var.”

 

 

İNCE: VAN’DAKİ ÜRETİCİ KAZANMASIN

 

Tarım ve hayvancılığa dair de konuşan İnce, “6 milyar dolarlık sığır ihtal ettiler. Canlı hayvan. Yazık günah. Van’daki üretici, Kars’taki üretici kazanamasın. Beyler Sırbistan’dan et ithal etsin. Geçen gün Adıyaman’daydım. Adıyaman’da sap sarı kehribar gibi tütün yetiştiriyorlar. Yasak diyorlar, ekemezsin seni hapse atarım diyor. Çünkü insanlar Amerikan tütünü içirecekler. Erdoğan gelmiş tütün zararlı olduğunu söylemiş. Bunu bilmeyen hiç kimse yok. Peki, sen Türkiye’de benim Adıyaman ve Malatya’nın tütünün yasaklıyorsun da Amerikan tütünün tekellerine neden teslim oluyorsun. Türkiye’deki tütün zararlı da Amerika’dan gelen tütünde vitamin mi var.” Şeklinde konuştu.

 

 

VAN’A TEŞEKKÜR ETTİ: SAĞ OLASIN VAN

 

Alana gelenlere teşekkür eden İnce şöyle devam etti: “Akın akın meydanı doldurdunuz. Sağ olasın Van. Korku duvarlarını yıkın ve meydana gelin. Memleketin başında olanlar Ali Kıran Başkesen mi? Karlar eridi, kış bitti, sobandan kurtuldunuz, mobilyaların yerini değiştirdiniz. Ev size daha güzel gelmez mi? Yeni araba, yeni elbise adlığınız zaman kendinizi daha huzurlu hmez misiniz? 16 yıldır meydanlarda bağıran birisi var. Şimdi bu eskimişi değiştirip, bu yeniyi getireceksiniz.”

 

 

“BEN DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANIYIM”

 

Projeleri hakkında konuşan İnce, “Benim projem 3B” diyerek sözüne devam etti. İnce, “Erdoğan bana gariban Cumhurbaşkanı diyor. Ben Erdoğan’dan 5 ay önce milletvekili oldum. Askere gitsek ben çavuş olurdum, o onbaşı olurdu. 16 ayda hemen hemen aynı maaşı aldık. Peki dediği gibi ben gariban kaldıysam o nasıl zengin oldu. Aslında ben dünyanın en zengin adayım. Çünkü ben insanları Türk, Kürt, Alevi, Sunni, sağcı, solcu ve kadın erken olarak ayırmam. Ben insanların seviyorum ben 81 milyonu seviyorum. Bu yüzden ben dünyanın en zengin insanıyım.” Dedi.

 

 

İNCE: HER ŞEY VAR AMA USTA KÖTÜ

 

İnce, “Bu ülkede her şey var. Un, şeker ve yağ var ama usta kötü. Usta kötü olduğu içinde helva kötü oluyor. Almanya yaş ortalaması 40, İsviçre 45 yaş ortalamasına sahip. Türkiye’nin yaş ortalaması ise 29. Türkiye’nin en büyük serveti işte bu. Ben Van’ın müfettişiydim parti. Van’a defalarca gelip gittim ve genç nüfusu gördüm. Biz bu gençleri iyi eğiteceğiz ve iyi yetiştireceğiz. Doların yükselmemesi, faizin düşmemesi için, ekonominin kırılgan olmaması ve yoksulluğu kaldırmamız için bir büyük değişikli beraber gerçekleştireceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

 

BARIŞ MESAJI VERDİ VE EKLEDİ

 

Van’da barış mesajları veren İnce konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni dönemde birincisi barışacağız. Türkiye’nin bir Kürt sorunu var değil mi? Bunu nasıl çözeceğiz. Kürt sorunu; bir demokratikleşme sorunu, bir özgürlük sorunu, bir kültürel sorun, bir ekonomi sorunudur. Ama her şeyden önce bir siyasi ahlak sorunudur. Bu şudur. Siyasetçi Van’a geldi, Diyarbakır’a geldi ve Kürtlerin hoşuna gidecek laflar etti. Sonra Trabzon ve Edirne’ye gitti orada bambaşka konuştu. Bir yere geldi milliyetçiliği ayaklar altına aldı, başka yere gitti uçtu. Cumhurbaşkanı olursam ki buna inanıyorum. Ben bu sorunu çözeceğim.”

 

 

İNCE: ÇÖZÜM YERİ MECLİSTİR

 

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinen İnce şöyle devam etti: “Dokunulmazlıkların kaldırılmasına herkes evet dedi. Ben hayır dedim. Bana yanlış yaptığımı söylediler. Ben doğru yapıyorum dedim. Türkiye’de mahkeme yok ki. Talimatlarla çalışıyorlar. Dokunulmazlıklar için doğru yaptım bugünde olsa aynısını yaparım. Siyaset bir risk ve cesaret işidir. Biz ne Kürt kardeşlerimize ne de Türklere yalan söyleyeceğiz. Çözüm yeri meclistir. Biz milletvekili sayısına bakmadan eşit sayıda komisyonlar kuracağız. Bunları izleyecek bir TRT kanalı kuracağız. Bu kanalda her şeyi konuşacağız. 81 milyon bizim ne yaptığımızı bilecek. Bunların hepsi milletinin önünde olacak. Gizli saklı hiçbir şey yok. Milletin gözü önünde sorunları çözemezsek yoksulluğu çözemeyiz.”

 

“CANDAN KONUŞANLAR BU SORUNU ÇÖZER”

 

Yapılan konuşma tarzlarıyla ilgili konuşan İnce, “Ben size yürekten, ciğerden ve içimden gelenleri konuşuyorum. Konuşma 2 türlü yapılır. Küçük notlar alır ve buradan istediğin gibi konuşursun. Birde önünüze birkaç cam konulur ve o camdan yazılar akar ve yazılar okunur. Sizde ezbere konuşur sanırsınız. (Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşmasında prontonun bozulması görüntüsü kalabalığa izletildi.) Ben size şunu söylüyorum. Camdan konuşanlar bu sorunu çözemez, candan konuşanlar bu sorunu çözer. Televizyonların acizliğine bak. Orada cam bozulunca televizyonlar hemen yayını kesiyor. Neden? Çünkü onu koruyorlar. Ben medyayı da kurtaracağım. Onlarda özgür olacak.” Dedi.

 

 

İNCE: ÇOBAN DEYİP GEÇMEYİN

 

“Çiftçinin faizlerini sileceğimizi herkesin bilmesi gerekiyor” diyerek sözüne devam eden İnce şunları söyledi: “Yine emekli maaşı bin 500 lira, asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Çobanlık yapan birisi olarak sizlere sesleniyorum. İnsanlara ilaç kullanıyoruz. Devlet bunun önemli bir kısmını veriyor. Birde bunu hayvanlara kullanıyoruz. İnsanlara 100 lira kullanıyorsak, hayvanlara kullanılan ilaç ise 5 lira. Muharrem İnce döneminde hayvana verilen ilaç bedava olacak. Çoban deyip geçmeyin. Çoban olmazsa bizim etimiz olmaz ve dışardan ithal edilir. Bu yüzden çobanlarımızı desteklemeliyiz. Bütün çobanların SGK primlerini devlet ödeyecek.”

 

“VAN, İSTANBUL’UN NÜFUSUNU EN ÇOK ARTIRAN İL”

 

İstanbul’a en çok göç edenlerin Vanlılar olduğunu söyleyen İnce, “Sizi biraz üzeceğim. Son bir yılda İstanbul’u terk edenler var ve gelenler var. İstanbul’a en fazla gelenler arasında Vanlılar var. Van İstanbul’un nüfus artışında birinci sırasında yer alıyor. Ekonomiyi nasıl düzelteceksiniz diyorlar. Bir cumhurbaşkanlığı yemin ettiğimin 48 saati sonrası OHAL kalkacak. İki OHAL kalkınca merkez bankasını bağımsız hale getireceğiz. Merkez bankası başkanı CHP Genel Merkezine çağırılmayacak. Hemen ardından hukuk sistemini düzelteceğiz. Yargıda ne FETÖ’cüler olacak ne de Tayyip’in askerleri olacak.” Şeklinde konuştu.

 

“VANLI KARDEŞLERİM 3 AYDA GÖRECEK”

 

Vanlılara hukuk konusunda da seslenen İnce şunları söyledi: “Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olarak Yargıtay toplantı salonuna girdiğimde yargıçlar ayağa kalkmayacak. 3 ay içinde Vanlı kardeşlerimi mahkemenin verdiği kararlara inanacak. Vanlılar gibi Edirnelilerde buna inanacak. Buna tüm dünya inanacak. Türkiye’de şu anda bir hukuk yok. Tayyip Erdoğan bunu tutuklayın dediğinde hemen tutuklanıyor. Birileri işe alınacak, müdür olacak ya da görev yükseleceği zaman onun kim olduğuna ne olduğuna bakmayacağız. Sadece bir şeye bakacağız. O da liyakat. Kamu da liyakat olacak. Bir iş adamı yatırım yapacak. İş adamı tam hazırlıklar bittiğinde kurallar değişiyor. Kurallar değişmeyecek. Her şey net olacak.”

 

İNCE: GÖNÜLLERE KÖPRÜ KURUYORUM

 

Türkiye’nin borcu hakkında konuşan İnce, “2002 yılında 130 milyar dolar borcu vardı. Şu anda Türkiye’nin 450 milyar dolar dolar borcu var. Yani Erdoğan 320 milyar dolar borç aldı. Pek, insan borç yapar mı? Evet, borç alır ama fabrika yapar. Onları paraları betona yatırdılar. Bugün İstanbul’da yapılan köpründen geçtiniz. Geçtiğiniz zaman para ediyorsunuz. Ancak bunlar günlük 40 bin araç geçecek dediler. Günde 14 bin araç geçti. Bunun üstünü de devlet tamamlıyor. Yani siz köprüden geçmediğiniz halde bile devletin verdiğin paralardan dolayı para vermiş oluyorsunuz. Demirel, Özal ve Erdoğan köprüler yaptı. Bende dedim ki İnce gelir köprü yapar dedim. Bana yapamazsın dedi bende, betondan köprü yapmak kolay, ben gönüllere köprü kuruyorum dedim.” Diye belirtti.

 

 

RABİA YAPAN VATANDAŞA SESLENDİ

 

Van’a gelirken kendisine yolda Rabia işareti yapanlara seslenen İnce şöyle devam etti: “Ak Parti’ye oy veren ve bana 4 parmak işareti yapan kardeşlerime sesleniyorum. Siz soyulduğunuz farkında mısınız? İyi oy ver. Sen bugün Demirel’in yaptığı köprüden 11 lirayla geçiyorsun. Erdoğan’ın yaptığı köprüden ise 228 lira para vererek geçiyorsun. 4 parmak işareti yapan kardeşim sen yarın köprüden 300 lirayla geçeceksiniz. Erdoğan kazansın dolar 10 lira olacak. Bana 4 parmak gösteren kardeşime sesleniyorum. Bence sen o parmaklarını değiştir 5 yap. Çünkü dolar 5 lira oldu.”

 

İNCE: VAN OLMUŞ BU İŞ BİTMİŞ

 

İnce konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Yeni dönemde böyle bir savurganlığa ve ayrımcılığa izin vermeyeceğiz. Başörtülü kardeşlerime diyorlar ki İnce Cumhurbaşkanı olursan, başörtüsü ile devlet dairesine giremezsin diyorlar. Ben Türkiye’nin en ucundan sesleniyorum. İstediğiniz yerde başörtünüzü takın buna kimse hiçbir şey diyemez. 24 Haziran’da bana destek olacak mısınız? Tamam mı Van? Başaracak mıyız? Van olmuş bu iş bitmiş.” İnce konuşmasını şu şiirle tamamladı: “Bir çivi bir nalı kurtarır, bir nal bir atı kurtarır, bir at bir yiğidi kurtarır, bir yiğit memleketi kurtarır.”

Editör: TE Bilisim