1 Kasım seçimleriyle tek başına iktidar günlerine dönmek isteyen Ak Parti, bunun için oy oranında 3 puanın üzerinde bir artış sağlaması gerektiğini hesapladı.

Milliyet'in haberine göre, 7 Haziran’da Ak Parti aldığı her bir puanla 6.3 milletvekili kazandı. Bu hesaba göre tek başına iktidar için gereken 18 vekil 3 puanlık artışla kazanılabilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan son anketten çıkan yüzde 44.2’lik oy oranı Ak Parti’yi tek başına iktidar konusunda umutlandırdı. Ak Parti 7 Haziran’da 40.8’lik oran yakalamıştı. Son ankette oylarda 3.4’lük puan artışının görülmesi üzerine Davutoğlu’nun kullandığı “1 Kasım’da tek başına iktidar göründü” ifadesinin arkasında da, o anketin sonuçlarının olduğunu Milliyet, geçtiğimiz günlerde duyurmuştu.

Oylarda 3.4 puanlık artışın tek başına iktidarı nasıl getireceğine ilişin puan hesabını ise üst düzey bir AK Parti kurmayı, Milliyet’e şöyle anlattı:

'276 BIÇAK SIRTIDIR'

“7 Haziran seçimlerinde yüzde 40.8’lik oy oranıyla 258 milletvekili çıkardık. Yani bizim her bir puanımız 6.3 milletvekiline tekabül etti. Benzer şekilde yüzde 13.1 oy oranıyla 80 milletvekilliğini alan HDP’nin de aldığı her bir 1 puan 6.1 milletvekili getirmiş. Alınan her 1 puanla CHP 5.2, MHP ise 4.8 milletvekili kazandı. 1 Kasım seçimlerinde de aynı şekilde oylar gelirse, oylarımızda 3 puanlık bir artış sağladığımızda 276 milletvekilliğini yakalamamız mümkün olabilir. Ancak oy dağılımına göre bu 15 milletvekilliği de getirebilir 20 milletvekilliği de olabilir. Yani 3 puanlık artışla tek başına iktidar için gerekli 276 milletvekilliği bıçak sırtıdır. Tek başına iktidarı garantilemek için mutlaka 3 puanın üzerinde bir artış şart. ”

'MEYHANEYE GİDEN DE OY VERİYOR'

Bu arada Ak Parti’nin, SP ile ittifak konusunda da, diğer partilere kayan oylarını geri toplama hedefi doğrultusunda ısrarcı olmadığı ve bu parti ile SP’den listelere konulacak aday sayısı konusundaki tavizsiz bir tavır sergilediği öğrenildi. Siyasette 2+2’nin her zaman 4 etmediğini vurgulayan AK Parti kurmayları, “7 Haziran seçimlerinde SP-BBP ittifakı yüzde 2.06 oranında oy aldı. Bizim ittifak yapmamız halinde gücümüz 41+2 etmeyecekti. Çünkü Ak Parti her kesim ve düşünceden oy alan bir parti. Camiye gidenler gibi meyhaneye gidenler de bize oy verebiliyor. Liberal sol düşünce oy veriyor. SP gibi marjinal bir parti ile ittifak yapmamız bazı bölgelerde bizi olumsuz etkileyebilirdi. Onlar da işi rakam hesabına dökünce bu konuda çok ısrarcı olmadık” görüşünü dile getirdi.
 
'HDP’NİN BARAJ SORUNU YOK'

Ak Parti kurmayları, 7 Haziran’da yüzde 13.1 oy alan HDP’nin oylarında çok fazla bir düşüş yaşanmadığını, yüzde 12,5 göründüğünü söyledi.

 
HDP oylarında bir değişim beklemediklerini söyleyen Ak Parti yetkilisi şöyle devam etti: “HDP’ye oy verenler arasında solcu Marksist Kürt sayısı az. Müslüman Kürt daha çok. Şu anki konjonktürde ise belirleyici faktör Kürt milliyetçiliği. Bu nedenle kısa süre içinde tekrarlanan seçimde, olağanüstü bir değişim olmaz.”

7 Haziran’da sınırlı da olsa daha önce MHP’ye oy vermiş seçmenlerden bile HDP’ye oy verenler olduğunu belirten parti kurmayları, “Çünkü o seçim öncesi tüm anket şirketleri HDP’nin barajı geçmesini bıçak sırtı gösteriyordu. Bizim anketlerimizde en çok 11,5 çıkıyordu. Son anda HDP’yi barajın üstüne çıkaralım düşüncesiyle gizli ittifak oluştu. bugün ise tüm anketlerde HDP yüzde 12’nin altına düşmüyor. Hatta kimi 13,5-14 gösteriyor. Bizim anketimizde de yüzde 12,5 civarında. O nedenle 1 Kasım’da HDP’ye bir yüklenme olmaz.”

Editör: TE Bilisim