YSK Başkanı Sadi Güven, cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan'ın geçerli oyların salt çoğunluğunu alarak 12. cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. Erdoğan'ın mazbatasının üzerinde ise 'Türkiye Cumhurbaşkanı' ifadesinin yer alması dikkat çekti.

KESİN SONUÇLAR AÇIKLANDI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, cumhurbaşkanı seçiminin kesin sonuçlarını açıkladı. 10 Ağustos 2014 Pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçiminin tamamlandığını belirten Güven, YSK'nın bugün yaptığı toplantı sonunda seçimin kesin sonuçlarını belirlediğini açıkladı. Güven, 'Buna göre ilk defa milletimizin doğrudan katılımı ile yapılan cumhurbaşkanı seçimi sonunda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan Recep Tayyip Erdoğan 12. Türkiye cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir' dedi. Kesin sonuç tutanaklarının Cumhurbaşkanlığı makamına arz edileceğini belirten Güven, sonuçların Resmi Gazete'de yayımlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın mazbatasını basın mensuplarına gösteren Güven, 6271 sayılı kanunun 20. ve 21. maddeleri gereğince kesin sonuçlar ile Recep Tayyip Erdoğan'ın seçildiğine ilişkin mazbatanın TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e takdim edileceğini belirtti.

12. TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI

Güven, YSK'nın Anayasa'nın 79. maddesinin kendisine verdiği görevi bu seçime ilişkin olarak tamamladığını belirtti. Güven'in basın mensuplarına gösterdiği Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına ilişkin mazbatasının üzerinde ise '10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Sayın Recep Tayyip Erdoğan 12. 'Türkiye Cumhurbaşkanı' olarak seçilmiştir' ifadesinin yazması dikkat çekti.

'SEÇİMİN TAMAMLANMASINDAN SONRAKİ AŞAMADA İSE ANAYASA YSK HER HANGİ BİR GÖREV VERMEMİŞTİR'

Güven, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başbakanlığının düşmesine ilişkin iddialara ise 'Anayasanın 79. maddesinde seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetime ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevi Yüksek Seçim Kurulu için düzenlenmiştir. Bu görev Anayasanın 79. maddesinde de belirtildiği gibi seçimin başlamasından bitimine kadardır. YSK milyonlarca insanını katkıları ile bu görevini tamamlamıştır. Seçimin tamamlanmasından sonraki aşamada ise Anayasa Yüksek Seçim Kurulu'na her hangi bir görev vermemiştir' ifadeleri ile yanıt verdi.

MAZBATA MECLİS'E ULAŞTI

Geçerli oyların salt çoğunluğunu alarak 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan hakkında tutulan mazbata tutanağı Meclis'e ulaştı. Seçimlerin kesin sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Güven, basın toplantısının ardından TBMM'ye geldi. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili olarak tutulan mazbata, YSK Başkanı Sadi Güven tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edildi.

Editör: TE Bilisim