Seçim sonrası istişare ve değerlendirme toplantılarını sürdüren siyasi partiler, izleyecekleri yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Sandık sonuçları doğrultusunda ilk olarak koalisyon seçeneği üzerinde durulacak. Hangi partilerin bir araya gelip koalisyon hükümeti kuracağı tartışılırken, araştırma şirketi IPSOS'un CNN Türk için hazırladığı seçim sonrası araştırmasından koalisyona ilişkin dikkat çekici sonuçlar elde edildi. 81 ilde 18 yaş üzeri 1570 kişiyle gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılara hangi koalisyonu istedikleri sorusu yöneltildi.

secmen.jpg

EN GÜÇLÜ KOALİSYON SEÇENEĞİ

En güçlü seçenek olarak AK Parti ve MHP ortaklığında bir koalisyon hükümeti kurulması isteği ön plana çıktı. AK Parti seçmeninin yüzde 67'si, MHP seçmeninin ise yüzde 55'i, AK Parti-MHP koalisyonuna 'evet' dedi. Bu koalisyon seçeneği CHP seçmeninden yüzde 21, HDP seçmeninden de yüzde 23 oranında destek gördü.

AK PARTİ SEÇMENİ BUNLARA SICAK BAKMADI

'AK Parti ve CHP', 'AK Parti ve HDP', 'AK Parti, CHP ve HDP', 'CHP, MHP ve HDP' formüllerine ise AK Parti seçmeni sıcak bakmıyor. AK Parti ve CHP koalisyonuna, CHP seçmeninin 31'i 'evet' derken, bu seçeneği destekleyen AK Partili seçmen oranı yüzde 14'te kaldı. HDP seçmeninin yüzde 58'i, AK Parti-HDP koalisyonu kurulmasını istiyor. Ancak AK Parti-HDP koalisyonuna AK Partili seçmenin sadece yüzde 13'ü destek verdi. AK Parti-CHP-HDP koalisyonu seçeneği de HDP seçmeninden yüzde 36, MHP seçmeninden yüzde 19, CHP seçmeninden yüzde 15, AK Parti seçmeninden ise yüzde 11 oranında destek gördü. CHP-MHP-HDP koalisyonuna da CHP seçmeni yüzde 58, HDP seçmeni de yüzde 47 oranında destek verdi. Ancak AK Parti seçmeninin sadece yüzde 20'si, MHP seçmeninin ise yüzde 14'ü bu seçeneği makul buldu.


Kaynak-Vahdet

Editör: TE Bilisim