Ziyarette konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, önceki gün bazı çevrelerin 'BDP'liler başörtülü kadınları dövdü' şeklinde çıkan haberlere sert tepki gösterdi. Çoban, "Bu yaşananlar planlanmış ve organize edilmiş bir olaydır ve sırf provokasyon amaçlı yapılmıştır. Kadın politikalarına bu kadar önem veren, kadına dair politikasını bu kadar radikal geliştiren bizler, kim olursa olsunlar, kadına uzanan eli tutar, kırarız. Bu kirli politikalar Kürdistan coğrafyasında artık tutmaz, tutmayacaktır da" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, Muradiye İlçesi'nde halkla buluştu. Sabahın erken saatlerinde Muradiye ilçesine giden Eş Başkanları Muradiye Eş Başkan adayları M. Ali Tunç ve Safure Güneş ile BDP İlçe örgütü karşıladı. Eş Başkanlar ilk olarak ilçe merkezinde bulunan seçim bürosunu ziyaret etti. Ziyareti duyan halk seçim bürosunun önüne akın ederek, karşılamayı mitinge dönüştürdü.

ÇOBAN: İNSANIN BAKACAK YÜZÜ, BİRAZCIK DA VİCDANI OLUR

Burada halka kısa bir açıklama yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in BDP'ye yönelik 'BDP'liler Van'da silah sıkıyor' şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi. Çoban, "İnsanın bakacak yüzü, birazcıkta vicdanı olur. BDP'lilerin üzerinde silah mı var sıksınlar. Utanmıyor musun? Polis, asker, tank, top, tüfek senin arkanda, devlet imkanları senin arkanda 10 araçlık korumu ile gezen biz miyiz? Senin partin mi? Önce bunu bileceksin sonra konuşacaksın. Sen git ayakkabı kutuları ile uğraş, sen git hırsızlık yap. Yalan söyleme, yalan söylenin Allah katında da yeri yoktur" dedi.

EŞ BAŞKANLAR ANZAF, UT VE KORSOT KÖYLERİNİ ZİYARET ETTİ

BDP'nin barış yolunda devam edeceğini ve provokasyonlara gelmeyeceğini belirten Çoban, emekleri ve mücadeleleri ile birlik olarak bu süreçten çıkacaklarını belirtti. Çoban, son olarak halkı, Kürtlerin birliğinin oluşması için gece gündüz çalışmaya davet etti. Buradaki açıklamaların ardından Eş Başkanlar Muradiye ilçesinde köy ziyaretlerine başladı. İlk olarak Yumaklı (Anzaf) köyüne giden eş başkanlar burada köy sakinleri ile bir araya gelerek, ziyaretler gerçekleştirdi. Yumaklı köyünün ardından Beydağı (Ut) köyüne giden eş başkanlar burada da ziyaretler gerçekleştirerek Uluşar (Korsot) köyüne geçti. Burada konuşan Kaya, halkı iradesine ve oyuna sahip çıkmaya çağırdı.

KAYA: BURASI BİZİM ÇOĞRAFYAMIZ

Eş Başkanların Uluşar Köyü ziyaretinin tamamlanmasının ardından bu kez de Topuzarpa (Anguzek) köyünde ziyaretlerde bulundu. Burada toplanan halka bir açıklama yapan Kaya, Cumhuriyet'in kuruluşunun üzerinden 90 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen hala Kürtlerin taleplerinin yasal bir statüye kavuşturulmadığını belirtti. Bugün tüm Dünya'nın gözü Kürtlerin üzerinde olduğunu belirten Kaya, herkesin bu seçimlerde ortaya çıkacak birlikteliğe odaklandığını aktardı. Rojava'da yaşanan devrim ve Uluslararası Kürt Konferansı Kürt halkında büyük bir birliktelik oluşturduğunu ifade eden Kaya, seçimlerin Kürtler için bir imtihan olacağını söyledi. Sadece seçim süreçlerinde değil, her zaman halkın birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, "Burası bizim coğrafyamız. Nereye gidersek gidelim. Yine döneceğimiz yer burasıdır. Bu nedenle kendi topraklarımızda özgürce yaşamak için önümüzde bir fırsat duruyor. Kürtler bunu en iyi şekilde değerlendirmelidirler" diye konuştu. Kaya'nın konuşmasının ardından bu kez de Ovapınar (Şivekar) köyüne geçildi. Ovapınar köyünün ardından Yarımdüz (Tar) köyü de ziyaret edilerek, ev ziyaretleri gerçekleştirildi.

KOMİS'LİLER EŞ BAŞKANLARINI BAĞIRLARINA BASTI

Eş Başkan adayları son olarak Balaklı (Komis) köyüne geçti. Komis'te yüzlerce vatandaş eş başkanları slogan ve bayraklarla karşıladı. Daha sona taziye evine geçen eş başkanlar yüzlerce kişinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Burada ilk olarak konuşan Kaya, Kürtlerin yıllardır parça parça edildiklerini belirterek, Kürtlerin birliğini sağlamadığı müddetçe insanların başka partilerin peşinden gitmeye devam edeceğini söyledi. Rojava'nın Kürtlerin bulunduğu en küçük parçalardan biri olmasına rağmen halkın birlikteliği ile bugün özgürleştiğini söyleyen Kaya, tüm dünyanın bugün Rojava'yı konuştuğunu ifade etti. Köylülere karşılamadan dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Çoban ise, Kürtlerin örgütlendikçe kazandığını, kazandıkça da öğrettiklerini ifade etti.

"SOKAKLARIMIZDA ZALİM ZULMÜNÜN GEZDİĞİ BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ"

Kürt kimliğine kabul etmeyen ve yok sayan anlayışa birçok şey öğrettiklerini söyleyen Çoban, ırkını inkar edenin Allah'ın katında da yerinin olmadığını belirtti. Bir zamanlar Kürdün Kürt kabulünün dahi olmadığını aktaran Çoban, "Hal böyle olunca belediyecilik hizmetleri de ondan sonra geldi çünkü kimliğin kabulü yoktu. Şimdi Kürt, Kürt olma durumunu kabul ettirdi ve arkasından parlamenterlik, belediyecilik de gelmeye başladı. Çünkü, zalimin zulmü buna engeldi. Zalimin zulmü olmazsa Kürtler zaten kendi kendilerine hizmet edebilir. Olanaklarımız ve imkanlarımız bizim kendimize hizmet etmemize büyük bir olanak sağlıyor zaten. Sokaklarımızda zalim zulmünün gezdiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Burada herşey bize haram ediliyor. Biz yavaş yavaş örgütlenerek büyüyoruz. Zalimin zulmüne de Kürdün değişiyle 'kışş kışş' deyip kovuyoruz. Şimdi paniğe kapılıyorlar. Kürdün bilinçleşme, özgürleşme ve demokrasi inşası ışığını görenler provokasyon geliştiriyorlar. Buna kadını da, çocuğu da alet ediyorlar. Yalanları da bini bin para. Biz ne diyelim onlara, Allah onları affetsin" diye konuştu.

ÇOBAN: KİM OLURSA OLSUNLAR, KADINA UZANAN ELİ KIRARIZ

Önceki gün bazı çevrelerin 'BDP'liler başörtülü kadınları dövdü' şeklinde çıkan haberlere ve açıklamalara tepki gösteren Çoban, "Bu yaşananlar planlanmış ve organize edilmiş bir olaydır ve sırf provokasyon amaçlı yapılmıştır. Kadın politikalarına bu kadar önem veren, kadına dair politikasını bu kadar radikal geliştiren bizler, kim olursa olsunlar kadına uzanan eli tutar, kırarız. Bu kirli politikalar Kürdistan coğrafyasında artık tutmaz, tutmayacaktır da. Kürt halkı artık sizin bu yalanlarınızı yutmuyor. Dilin kemiği yok. Dün 'Biz BDP'lileri kastetmedik' diyenler bugün, birileri onların kulaklarını çekmiş olacak ki açıklamalarını geri alıp 'BDP'liler yaptı' şekline getirdiler. Peki dün söylediğin neydi, bugün söylediğin ne? Yoksa sende Süleyman Demirel gibi 'dün dündür, bugün bugündür' diyenlerden misin?" diye konuştu. Devletin ördüğü bu geleneklerden Kürtlere hiçbir hayrın olmadığını söyleyen Çoban, AK Parti'nin de katliamcılar tarihine geçtiğini belirtti. Roboski'nin Türkiye tarihindeki en ciddi katliamlardan biri olduğunu aktaran Çoban, Kürt halkının bunu unutmaması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından konuşan Kormis Köyü Muhtarı Ömer Bedirhanoğlu BDP'ye sonsuz destek vereceklerini belirterek, "Seçime kadar BDP'den tek isteğimiz seçimi kazanmalarıdır. Ondan sonra artık hizmetle ilgili beklentilerimizi sizlere iletiriz" dedi. 

Editör: TE Bilisim