ŞEHRİVAN HABER - Van'da dün gerçekleşen Ak Parti mitingini takip etmek üzere kente gelen gazetecilerden birisi de Sabah Gazetesi yazarı Melih Altınok'tu. Kentteki mitingle ilgili yapılan değerlendirmelerden birisi de Altınok tarafından Sabah Gazetesi aracılığı ile paylaşıldı.

Altınok Van'a değerlendirdiği yazısında o mitingi ve kenti yorumladı.

İşte o yazı:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Van'da soğuk havaya rağmen coşkulu bir miting gerçekleştirdi.
Yağmurun çiselemesine aldırmayan seçmen Beşyol Meydanı'nı doldurdu.
Miting öncesi görüşlerini aldığım Vanlıların beklentileri iki ana grupta toplanıyor: İlki ekonomi, ikincisi ise tahmin edeceğiniz üzere güvenlik.
Tarihi İpek Yolu'nun en önemli noktasında yer alan şehir son yıllarda potansiyelinden çok uzak bir ticari performans ortaya koymuş.
Seçmen, HDP'nin yerel yönetimi almasıyla birlikte kentin kaynaklarının politik bir bakış açısıyla heba edildiği görüşünde. 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan atmosfer de bu olumsuzlukların tuzu biberi olmuş.
Halk arasında "hendek süreci" olarak tarif edilen ve kentteki huzur kadar ticari hayatı da sabote eden dönem herkeste derin izler bırakmış. Söz konusu travma yalnızca AK Partili seçmeni değil, HDP'li seçmeni de etkilemişe benziyor.
Zira geçtiğimiz seçimlerde HDP'ye oy verenler de yargı tarafından kentin yerel yönetimine atanan kayyumların hakkını teslim ediyorlar.
Kime sorsam, ideal belediyecilik örneği olarak İpek Yolu ve Edremit ilçelerindeki çalışmalardan bahsediyor.
Dolayısıyla Van'da güçlü bir tabana sahip olan HDP'nin 31 Mart seçimlerinde bir önceki kadar rahat olmayacağını söylemek mümkün. Partinin 31 Mart'taki yarışa bir "kadın adayla" girmesi de görüşlerini aldığım seçmenler tarafından "bölgenin dinamikleriyle" uyumsuz olarak değerlendiriliyor. Ancak HDP'nin Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği Bedia Özgökçe Ertan'ın aşiret bağlantısı da artısı olarak değerlendiriliyor.
AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Takva ise Kentin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevinde bulunan bir iş adamı. Sivil toplum geçmişi de olan Takva Van'da sevilen bir isim. Dönem dönem yaptığı eleştirel çıkışlarla halkın takdirini toplamış.
İşsizliğe çözüm bulunmasının yanı sıra, nüfusu bir milyonu aşan Van'ın bir çevre yoluna kavuşması da seçmenlerin tümünün dile getirdiği talepler arasında.
Şehre bir stadyum yapılması beklentisini de unutmamak lazım tabii ki.
Özetle Vanlı seçmen de 31 Mart'ı bir yerel seçimden çok genel seçim olarak değerlendiriyor. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün kentte yaptığı güven verici ve geleceğe dair umut tazeleyen konuşması AK Partili aday Takva'nın en büyük şansı diyebiliriz.
Van HDP için çantada keklik değil.

Editör: TE Bilisim