METROPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Özer Sencer, Ekim ayı içinde Ankara Garı'nda 102 kişinin öldüğü patlamadan önce yaptığı anketi Egeli iş adamlarına açıkladı. Prof. Dr Sencer, Ak Parti'nin oyunun yüzde 42 olduğunu ancak 1 Kasım gecesi tek başına iktidar görünmediğini söyledi.

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Özer Sencer, 28 kentte, 2 bin 500 kişiyle anketin sonuçlarını paylaştı. Sancar, Ekim ayında “Ülke iyiye mi gidiyor kötüye mi?" sorusuna yüzde 58 oranında 'kötüye gidiyor' yanıtı aldıklarını belirterek, “İktidarın dışındaki toplum kesimlerinde kötü bir kanaat var. Çok ciddi bir kötüye gidiş algısı var" dedi. Sencer, “Son zamanlarda ülke ekonomisi iyi mi kötü mü yönetiliyor?" sorusuna yüzde 30 'iyi', yüzde 64. 9 'kötü' yanıtı aldıklarını anlattı.

"BAZI ANKETLER AK PARTİ'Yİ NASIL 38 BULUYOR ANLAMIYORUM"

Prof. Dr. Sencer, Ak Partili seçmenin 7 Haziran'da partilerine 'kötü gidiyorsun, kendine gel' uyarısında bulunmak amacıyla sandığa gitmediğini belirterek, “Bunu yaparken Ak Parti'nin iktidardan düşmesini beklemiyorlardı. 7 Haziran gecesi iktidardan düştüğünde 1.5 puanın yarısı Ak Parti'ye geri döndü ve oyları 41.7'ye yükseldi. 1.5 puanlık kitle, 7 Haziran'da sandığa gitmemiş kitledir. Bu gelenler Ak Partilidir. Ancak bu yükseliş Ak Parti'yi iktidara taşımaz. Bundan sonra HDP'den oy alamaz ama MHP'den hala alabilir. Araştırmalar, Ak Parti'nin yüzde 41'in altına düşmeyeceğini gösteriyor. Ekim ayında yüzde 42'nin üstünü gördük. Bazı araştırma şirketleri yüzde 38'i nereden buluyor bilmiyorum. Araştırma yapmıyorlar da oradan buluyorlar. Seçimden sonra da koalisyonu hemen beklemiyorum. Herkesin kırmızı çizgileri çok kalın. Erdoğan, '17- 25 Aralık gündeme gelmesin' diyor. MHP ve CHP 17- 25 Aralık diyor. Koalisyon olacaksa MHP ile olur o da uzun süreli olmaz. Ekim ayı araştırmasına göre MHP'lilerin yüzde 23'ü Devlet Bahçeli'nin yaptıklarını onaylamıyor" dedi.

Prof. Dr. Sencer, ekonomi ve terörün önem sırasına göre yer değiştirdiğine dikkat çekerek, “İnsanlar parçalanmış vücutlar görünce artık ekonomiyi düşünemez hale geldi. Ekonomideki kötü gidişi örtecek unutturacak bir faktör bulmamız lazım. En iyi bulunacak faktör; terördür, ölümlerdir. 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşadığımız terör olayları bu terör algısını yönetme amaçlıdır, organik değildir" dedi.

“SEÇMEN KAPIYI ÇARPIP ÇIKMADAN NEREYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

Prof. Dr. Sencer, işadamlarının “İnsanlar ekonomiden rahatsızsa neden Ak Parti'nin oyları çok düşmüyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

“Gemide gidiyorsun. Geminin batma ihtimali var. Sorun var. İleride de kütük var. Hala ayakta duran gemiden atlayıp kütüğe tutunmaya çalışır mısınız? İktidara olan güvenin yok olması sözkonusu. Burada insanlar terk ediyor ama kapıyı vurup çıkmadan nereye gideceğini düşünüyor. MHP'den iktidar alternatifi beklemiyorum ama. CHP de halka 'biz bu ülkeyi iyi yönetiriz' algısını veremedi."

Prof. Dr. Sencer, “Tek başına iktidar olur mu?" sorusuna yüzde 50 'hayır', yüzde 39.4 'evet' yanıtı alındığını belirterek, “1 Kasım akşamında iktidar görmüyorum" dedi. “Koalisyon hükümetleri Türkiye'yi yönetmesi endişelendirir mi?" sorusunun yüzde 36 'endişelendirir' yüzde 48 'endişelendirmez' yanıtı alındıklarını anlatan Sencer, toplumun artık koalisyona psikolojik olarak hazır hale geldiğini ileri sürdü.

“ERDOĞAN TARAFSIZ KALMALI YÜZDE 80"

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimde nasıl davranmasını istersiniz?" sorusuna yüzde 80'in “Her partiye eşit mesafede kalmalı ve tarafsızlığını korumalı" dediğini, sadece yüzde 12'nin “Aktif katılmalı" yanıtını verdiğini, AK Partililer'in yüzde 26'sının “Sahaya çıksın" dediğini, yüzde 66'sının ise “Tarafsızlığını korusun" dediğini ifade etti. Sencer, “Ak Parti seçmeninin üçte ikisi artık 'otur arkadaş" diyor. Bir önceki seçimde meydanları doldurmanın kendilerine yaramadığını gördüler ama bir sorun var Tayyip Bey sahaya çıkmazsa sahaya çıkacak kimse yok ki" dedi.

“DEMİRTAŞ ACIMASIZCA AK PARTİ VE KANDİL'İN HEDEFİ OLDU"

Prof. Dr. Sencer, “HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın siyasi liderliğini onaylıyor musunuz?" sorusuna yüzde 16'nın 'onaylıyorum' yüzde 75'in 'onaylamıyorum' dediğini belirterek Haziran anketinde onaylayanların oranının yüzde 25'e çıktığını bu oranın HDP'nin aldığı oyun iki katı olduğuna dikkat çekerek, “Demirtaş, Dağlıca olayından sonra PKK'ya açık ve net bir şekilde yüksek sesle 'sizin yaptığınız cinayettir bunu yapmamanız gerekirdi' diyemedi. Aklı ya da gücü yetmedi. Demirtaş hiçbir zaman 7 Haziran önceki Demirtaş olamaz. Siyaset böyle bir şey. Yıprandığınız zaman yerine koyamazsınız. Demirtaş, seçimden sonra iki grubun acımasızca hedefi oldu. Erdoğan ve Ak Parti ile Kandil'deki eşkiyanın. Çünkü Kürtleri PKK'nın arkasından kendi arkasına çekti. Ne Erdoğan ne de Kandil'dekiler bunu hazmedebildi. PKK eşittir HDP değil" dedi.

Editör: TE Bilisim