Van ve Türkiye’nin birçok yerinde sadece erkek egemenliğinde olan muhtarlıklara önümüzdeki yerel seçimlerde büyük bir kadın başvurusu yaşanıyor. Van’da sadece Cumhuriyet Mahalle muhtarının kadın muhtara emanet edildiği muhtarlıklar da önümüzdeki yerel seçimlerde bu sayı bir hayli arttı. İşte bu isimlerden birisi de Van’ın en büyük mahallelerinden birisi olan Eminpaşa Mahalle muhtarlığına başvurdu. Bu mahalleyi temsil etmek için seçime girmeye hazırlanan Nurcan Ürper bu mahalleye feminen bir hizmet anlayışı getirmek için kolları sıvadı.

30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için bir taraftan partiler duraksız bir çalışma sergilerken bir taraftan da muhtar adayları temsiliyet için yarışıyor. Vatandaşı temsil etmede temel yapı olan mahalle muhtarlığı seçimlerinin bu yılki anlamı ise bir hayli farklı, çünkü daha önce sadece bir kadın muhtarın bulunduğu Van’da bu yıl birçok kadın muhtar adayı var. İşte bunlardan sadece biri olan Eminpaşa Mahallesi muhtar adayı Nurcan Ürper, seçimler öncesi Şehrivan’a konuşarak, başlayan bu kadın muhtar furyasının altında yatan sebepleri ve kendisi ile ilgili birçok konuyu okuyucularımız ile paylaştı:

Öncelikle muhtarlık adaylığınızın nedeni nedir? Yani neden böyle bir şey düşündünüz?

Muhtar olmamın amacı kadınlara destek olmak ve onların sıkıntılarını bire bir dinlemektir. Bildiğiniz gibi mahallelerde yaşayan kadınlarımız özel bir sıkıntıları olduğu zaman bu sıkıntılarını erkek muhtar adaylarına anlatamıyorlar. Ben bu yüzden muhtarlık için adaylığımı bıraktım. Bunun yanı sıra ayrıca bildiğiniz üzere kadınlara yönelik olan şiddette hat safhaya çıkmış durumdadır. Kadınlarımızı daha çok yaşam alanlarımıza ve ilgili kurumlara girmelerini sağlamak amacıyla çalışmalara başladım ve bu doğrultuda da adaylık başvurumu yaptım. Ayrıca mahallemizde düzgün bir çevre düzenlemesi bulunmamaktadır. Bende şahsım olarak çevreye ve bu düzene çok önem veren bir isimim. Bu doğrultuda yani adaylık süreci içerisinde birçok çalışma yaptım. Ancak şimdi onları konuşma ve bu konuda bilgi vermek pek doğru olmaz. İnşallah muhtar olduktan sonra hem bu çalışmalarımı mahalleye yansıtacağım hem de mahallenin daha düzenli ve daha güzel bir çevreye sahip olmasını sağlayacağım. Tabi muhtarlığımın altında sadece kendi temsiliyet kararım da yatmıyor. Bu mahalle özellikle deprem zamanı iyi hizmetler almadı. Mevcut muhtar hiçbir çalışma yapmadı ve mahalle halkının yanında olmadı. Muhtarımız bir gün olsun mahallede halkın içine çıkmadı, insanların sıkıntılarını dinlemedi. Hal böyle olunca mahalle sakinleri de pek memnun kalmadılar. Bu mahalle halkının bire bir dinlenmesi ve sıkıntılarına çözüm bulunması gerekiliyor. Mahallemiz çok güzel bir mahalle ancak çalışmaya ve birlikteliğe ihtiyacı var.

Bildiğiniz üzere bu seçimde muhtar aday sayısı arttı. Peki, siz hangi mahalle muhtar adayısınız ve sizin bulunduğunuz mahallenin aday sayıları nasıl?

Aynen dediğiniz gibi bu sene adaylıklar geçen seçimlere göre daha fazla. Bunun yanı sıra kadın adaylıklarında da bu sene yükseliş var. Önceki seçimlerde sadece bir kadın aday varken bu sene bu adaylık sayısı 5’e yükseldi. Ben Eminpaşa mahalle muhtarı adayıyım. Eminpaşa’nın toplam şuana kadar 10’u bulmuş durumda. Bundan sonra bir artış olur mu onu da tam olarak bilemiyorum.

Kadın olarak bu cesaretiniz ve yüksek derecede özgüveniniz neden kaynaklanıyor?

Aslında en büyük cesaretimi deprem döneminde aldım. Çünkü deprem döneminde bu mahallede biz mahalle muhtarını bulamıyorduk. Deprem döneminde bugüne kadar bende çalışmalar yaptım, bu konuda kendime güvendim ve bu işi yapabileceğime inandım. Bu doğrultuda seçim dönemi yaklaştıkça bende ilk adımı attım ve adaylık başvurumu yaptım. Bundan sonra ne olur, kim seçilir bilemiyorum ama inşallah hem bizim için hem de mahallemiz için en doğru olan olur. Mahalleme ve mahallemin sakinlerine çok şey katabileceğime inanıyorum. Bu anlamda diğer kadın arkadaşlarımıza da seslenmek istiyorum: Cesaretli olsunlar ve ayrıca özgüvenleri tam olsun. Aday olmak ve o mahalledeki inşaları temsil etmek bu dünyanın sonu değil. Bu sadece cesarete ve iradeye bağlı bir şeydir. Bana göre bütün kadınlar bunun üstesinde gelebilecek bir kapasiteye sahiptirler. Bana göre adaylıklarını yapsınlar, bu konuda çalışmalarını yapsınlar ve kendilerine güvensinler. Adaylık konusunda hele ki kadın olarak özgüven çok önemlidir.

Peki, şansınızı ne kadar görüyorsunuz? Kazanma ihtimaliniz nedir size göre…

Ben adaylık için başvuralı 1 hafta oldu. 1 hafta içerisinde yapmış olduğum çalışmalara ve gezdiğim yerlere bakıldığı zaman şansımı yüksek görüyorum. Yani kazanma ihtimali yüksek görünüyor. Tabi bu konuda yapacağım çalışmalarda çok önemli bir yer teşkil ediyor. Özellikle de halkın sesini duyurmak benim bu şansımı artıracaktır diye düşünüyorum. Mahallede ve diğer birçok çevremden güzel tepkiler alıyorum. Özellikle kadınlar bu konuda bana büyük destekler veriyorlar. Buda beni çok yüksek derece hem motive ediyor hem de mutlu ediyor. Az önce belirttiğim gibi inşallah en hayırlısı neyse o olur. Ama kendimi biraz daha şanslı buluyorum. Tüm muhtar adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum umarım seçimler herkes için en hayırlısı olur.

NURCAN ÜRPER KİMDİR?

1980 Van doğumluyum. Aslen Şırnaklıyım. Lise mezunuyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Van’da gördüm. 30 yıldır Van’da Eminpaşa mahallesinde ailem ile birlikte ikamet etmekteyim.


Röportaj: Önder ALTINAL-Şehrivan

Editör: TE Bilisim