HDP Sözcüsü Osman Baydemir, siyasi partilere tanınan konuşma hakkı kapsamında TRT yayınına çıktı. Osman Baydemir ilk kez prompter kullandı. HDP Sözcüsü Baydemir konuşmasının sonunda Kürtçe, “Bimînin di nava xêr û xweşiyê de. Stara Xweda li ser we hemiyan be. Zor spas” (İyilik ve hoşluk sizinle olsun. Allah hepinizi korusun. Çok teşekkürler) dedi. TRT’de perşembe günü HDP adına ikinci konuşmayı İstanbul milletvekili Hüda Kaya yapacak.

‘TRT’DE SÖZ HAKKI TANINMAYAN HDP ADINA SESLENİYORUM’

Osman Baydemir konuşmasına, “Ülkenin en genç milletvekilleri, en genç liderleri cezaevinde olan; bugüne kadar TRT ekranlarında hiç söz hakkı tanınmayan HDP adına sizlere sesleniyorum” diyerek başladı.

Bugüne kadarki anayasaların ortak özelliklerinden birinin dayatmayla yapılması olduğu belirten Baydemir, “Diğer ortak özellikleri ise bu ülkenin farklı kültürlerini, anadillerini, inançlarını yok saymalarıydı. Yani çoğulcu değil tekçi olmalarıydı, ret ve inkar anlayışına sahip olmalarıydı” dedi.

 

‘BU TEKLİFİ KABUL ETMEZSEK NE OLUR?’

12 Eylül darbesinin ardından hazırlanan anayasanın 13 defa değiştirildiğini hatırlatan Baydemir, “Bu teklifi kabul etmez, iade edersek ne olur? En kötü seçenek, gene şurasını burasını düzeltip, yeni bir teklif getirirler. En iyi seçenek, ki en güzel seçenek, gerçekten bu ülkeye, 21’inci yüzyıla yaraşır, demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi yeni bir anayasa yapma umudu doğar. İşte biz bu umut gerçekleşsin diye ‘hayır’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliğinin toplumun nasıl yaşayacağını belirleyeceğini dile getiren Baydemir, “Bu coğrafyanın kahrını çeken kardeşlerim sizleri, hayatların heba olmaması için hayır demeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘SUÇLARIN ÜZERİ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR’

Hükümetin dış politikasını eleştiren Baydemir, Ortadoğu politikası ortada. Avrupa politikası ortada. Türkiye’yi içerde ve dışarda herkesle kavgalı, çatışmalı hale getirdiler” dedi.

“Zulüm politikaları”nın onaylatılmak istendiğini savunan Baydemir, “Özellikle Kürt coğrafyasına dayatılan zulüm politikaları tasdik edilmek isteniyor. Suçların üstü örtülmek isteniyor. Emeklerimiz, umutlarımız, hayallerimiz, hayatlarımız çalınıyor. Canlar gidiyor canlar.Bir yandan bölünme korkusu, diğer yandan yok sayılma hissi, öte yandan kutuplaşma endişesi herkesi teslim almış durumda” dedi.

‘BARAJI YÜZDE 50’YE ÇIKARMAK İSTİYORLAR’

Baydemir’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Şimdi bu Anayasa teklifiyle, yüzde 10 barajını yüzde 50’ye çıkarmak istiyorlar. Yani yüzde 50 oy alan, millet iradesinin yüzde 100’üne el koyacak. Yani yüzde 50 oy alan, devlet de benim, millet de benim, yargı da benim diyecek. Yani yüzde 50 oy alan denetlenemeyecek. Peki diğer yüzde 50 ne olacak? Tek dilli, tek sesli, tek renkli, tek partili bir dayatmaya hayır diyecek, biat etmeyecek.”

baydemir-trt-2

‘GENÇLERİN GIKI ÇIKMAYACAK’

“Kardeşlerim sizleri mutlak biata hayır demeye davet ediyorum.  Bugün, hangi gazeteyi okuyacağımıza, hangi internet sitelerine gireceğimize, belediyelerimizi, derneklerimizi kimin yöneteceğine, hatta seçim şarkılarına bile karışan, ceberrut bir anlayış var. Benim istediğim şekilde, benim izin verdiğim ölçüde yaşayacaksın. Gençlerin gıkı çıkmayacak, muhalefet eden, eleştiren olmayacak. İnancımızı, itikadımızı bile onlar kontrol edecek.”

‘MUTLAK İKTİDAR DAYATMASI VAR’

“Bu anayasa değişikliğinin özünde ‘mutlak merkeziyetçi devlet, mutlak iktidar’ dayatması var. Toplumu da bu vebale ortak etmeye çalışıyorlar. Ne hazindir ki, bunu dayatanlar, bir zamanlar devlet baskısından bir mağdur olup bugün ise bin mağduriyet yaşatanlardır. Mütedeyyin kardeşlerim, sizleri hukuksuzluğa, haksızlığa ortak olmamaya, hayır demeye davet ediyorum.”

‘GENÇLER BUGÜNÜMÜZDÜR’

“İş arayan, iş aramaktan bitap düşen genç kardeşlerim… Üniversitede hocasız kalan, hayatın her alanında özgürlükleri ve sözleri kısıtlanan siz gençler; hayatın her alanında faturayı ödeyen sizler. Sizlere hep ‘geleceğimiz, yarınımız sizsiniz’ derler. Oysa siz bugünümüzsünüz. Ekonominin, siyasetin sıkıntılarını en yakından yaşayanlarsınız. Genç arkadaşlarım, daima insanlıktan yana olalım.
Daima hakikatten, haktan yana olalım. Oyumuzu aklımızla, vicdanımızla kullanalım.”

‘DÜNYANIN EN MUTSUZ TOPLUMU OLDUK’

“Farkında mısınız, dünyanın en mutsuz toplumu haline getirildik. Mutluluğa, huzura, güvene giden yolu kısaltalım. Bu korku filmini daha fazla uzatmalarına izin vermeyelim.
Demokrasiye, barışa, kardeşliğe giden yolda 16 Nisanı tarihimizin en hayırlı pazarı yapalım. Emin olun ki, hayırlarımızla zulüm bitecek ve memleket kazanacak.

16 Nisan Pazar günü sandığa gitmek, hayır demek ve hayırlara sahip çıkmak ateşe su dökmektir.  Kardeşlerim her bir hayırımız hayat kurtaracak, hayırlarımızla hayat kazanacak. Yılmayacağız, korkmayacağız, umudu büyüteceğiz. Güzel günlerin başlangıcında, baharın coşkusuyla hayır diyeceğiz, tekimiz değil hepimiz kazanacağız. Gün ola hayrola, gün ola şerler hayırlarınızla def ola.
Allah’a emanet olun. Bimînin di nava xêr û xweşiyê de. Stara Xweda li ser we hemiyan be. Zor spas. (İyilik ve hoşluk sizinle olsun. Allah hepinizi korusun. Çok teşekkürler)” (Gazete Duvar)

Editör: TE Bilisim