Önder ALTINAL/Şehrivan ÖZEL

 

30 Mart 2014’te ilk kez seçimlere girecek olan Hüda-Par’da son günlerde dillendirilen “Osman Gülaçar’ı mı destekleyecekler?” söylentisine son noktayı Başkan Sayğın koydu. Ak Parti ile kesinlikle bir ittifak olmadığını söyleyen Sayğın 19 Aralık’ta Van adayını açıklayacağını söyledi.

 

Van’da yerel seçim çalışmaları hızla sürüyor. Ak Parti ve BDP cephesinde hareketli günler yaşanırken, iki parti de büyükşehir adayından sonra şimdi de ilçe adaylarını belirlemek için çalışıyor. Öte yandan 30 Mart 2014’te ilk seçimine girecek olan Hüda-Par’da ise farklı bir heyecan yaşanıyor. Uzun süredir adaylık konusunda suskun kalan, bu suskunluğu son zamanlarda “Hüda-Par AK Parti’nin adayı Osman Gülaçar’ı destekleyecek” şeklinde yorumlanan Hüda-Par’da konuyla ilgili açıklama il başkanından geldi. Konuyla ilgili konuşan İl başkanı Av. Rasim Sayğın tüm bu iddiaları yalanlayarak partinin kuruluş tarihi olan 19 Aralık tarihinde Diyarbakır’daki büyük bir mitingde adaylarını açıklayacaklarını söyledi. Yerel seçim öncesi gazetemizden Önder Altınal’ın sorularını yanıtlayan Sayğın, bölgede sık sık karşı karşıya geldikleri BDP ile ilgili de çarpıcı sözlere yer verdi. Sayğın, BDP’nin Van’da ciddi bir muhalefetinin olmadığına vurgu yaparak yerel seçimde iyi bir oy oranı beklediklerini de sözlerine ekledi. İşte Sayğın’ın yerel seçim ile ilgili o yorumları:

 

HÜDA-PAR’IN VAN ADAYI 19 ARALIK’TA AÇIKLANIYOR

 

Sayın Başkan öncelikle yerel seçim hazırlıklarınız ne aşamada? AK Parti ve BDP büyükşehir adaylarını açıkladı. Hüda-Par adaylarını ne zaman açıklanıyor?

 

Bizim yerel seçim noktasında, aday belirleme noktasında Genel Merkezimizin sunmuş olduğu bir program vardı. Bundan dolayı bizim 2 Aralık itibari ile hem büyükşehir belediye başkan adaylıkları olsun hem ilçe belediye başkanlığı adaylıkları olsun bu tarihimiz son gündü ve son buldu. Bizlerde bu süreç içeresinde kendi içimizde temayül yoklamalarımızı gerçekleştirdik. Öne çıkan adaylarımızı genel merkezimize bildirdik. Bizim bildirdiğimiz bu adayların yanı sıra genel merkezimize de başvuruların gerçekleştiğini söyleyebilir. Bunların hepsi ile birlikte bir çalışma yapılacak ve bu konuda memleketimizin büyükşehir ve ilçe adaylıkları açıklanacaktır. Açıklama tarihi olarak da şunu söyleyebilirim ki; bizim Hür Dava Partisi olarak kuruluş tarihimiz 19 Aralık 2012’dir. Bizler kuruluşumuz tarihi 19 Aralık olması münasebeti ile de Diyarbakır’da halkında katılımı ile bir şölen gerçekleştireceğiz ve bu törende, bu şölende genel merkezimiz birçok büyükşehir adaylıkları açıklanacaktır. Bizim tahminimize göre Van büyükşehir belediye başkan adayı da bu tarihte açıklanacaktır.

 

“AK PARTİ İLE İTTİFAK YOK”

 

Kamuoyunda son zamanlarda AK Parti’nin adayı ile ittifak yapacağınız konuşuluyor, doğru mu?

 

Kesinlikle doğru değil. Bizim yeni kurulmuş bir parti olarak kesinlikle ciddi bir dezavantajımız vardı. Ama seçim süreci ile birlikte biz çok ciddi adımlar attık ve bu konuda çalışmalar başlattık. Bu münasebetle biz Van’ın hemen hemen yarısından fazla mahallesini dolaştık ve parti programlarımızı anlattık. Müsait olan aileler ile kendi evlerinde oturduk programlarımızı, çalışmalarımızı anlattık. Müsait olamayan ailelerimizle kapıda görüştük yine çalışmaları anlattık. Görüşemedik ailelerimize ise kendi çalışmalarımızın ve programlarımızın bulunduğu kitapçıkları götürdük veyahut gönderdik. Bu şekilde bizler Van’ın yarısını dolaşmış olduk. Bunun bir yarısı kadarda kalmış durumda. Önümüzdeki bir ay içeresinde de inşallah buraları gezerek, çalışmalarımıza devam edeceğiz. An itibari ile biz seçim dönemi içerisinde hiçbir ziyaret edilmedik yeri bırakmayacağımızı belirledik ve Allah’a şükürde programımız iyi bir şekilde ilerliyor ve bunu da bitirmek üzereyiz. Biz bu konuda gerek vatandaşlarımıza, gerek STK’lara ve gerekse de basın yoluyla her zaman şunu söyledik; Biz gerek büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere tüm ile ve ilçeler için adaylıklarımız koyacağımızı belirttik ve bu şekilde de seçimlere gireceğimizi söyledik. İnşallah genel merkezimizde bu adaylıklarımız en kısa zamanda açıklayacaktır. Dolayısıyla kendi adayımız var. Kendi kriter ve görüşlerimiz var. Bu konuda da belediye malına yetim malı gibi sahip çıkacak, hizmet konusunda asla bireyler arasında bir ayrımcılık yapmayacak ve hakkı bilen hak kavramına sıkı sıkıya bağlı bir aday belirledik. Genel merkezimizde bunu açıkladığı zaman, bizlerin çok ciddi bir aday ile seçime gireceğimizi göreceksiniz. Bu konuda bizim hiç kimse ile bir ittifakımız söz konusu değildir. Bizler gerek aday gerekse de parti konusunda seçimlere gireceğiz.

 

“ADAY DEĞİLİM”

 

Başkanlık adayı için sizin isminiz çok geçti. Anketlerde adınız konuşuldu. Bu konu ile ilgili yorumunuz nedir?

 

Aday değilim. Bu konuda bir adaylık başvurumda olmadı. İl başkanlığı görevimi halen sürdürmekteyim ve bundan sonra ki zaman içerisinde de il başkanlığı görevimi sürdüreceğim. Bu noktada çok rahat bir şekilde de söyleyebilirim, bir adaylığım söz konusu değildir. Bu konuda genel merkezimiz çalışmaları yapacak ve bir aday açıklanacaktır. Ancak bu aday ben değilim.

 

“SEÇİMDEN CİDDİ BİR OY İLE ÇIKACAĞIZ”

 

Sizin ilk seçiminiz olan büyükşehir seçimlerinde HÜDA-PAR ne gibi bir oy bekliyor?

 

Doğrusunu söylemek gerekirse bizlerin bu konuda bir anket çalışmamız olmadı. Daha öncesinden bir seçime girmişliğimizde olmadı. Dolayısıyla daha önce şu kadar bir oy oranı aldık ve bu seçimlerde de üstüne şu kadar koyacağız tahmininde bulunmamız söz konusu değildir. Bunu ancak seçimle birlikte göreceğiz. Ancak dediğim gibi Van’ın yarısında fazlasını hemen hemen gezdik ve halkta partiyi çok benimsemektedir. Çünkü halkın değerlerine sahip çıkıyoruz. Halkın aradığı yani diliyle, diniyle her şeyi ile bu memlekete sahip çıkan bir anlayışla yola çıkıyoruz. Halkımıza projelerimizi ve çalışmalarımızı anlattığımız zaman halkta işte aradığımız budur diyor. Dolayısıyla bizim halka gitmemiz ve halkın bizi benimsemesi ve bizleri tutması bizler bu konuda umutlandırıyor. Bundan dolayı da seçimlerde ciddi bir oy ile çıkacağımızdan eminim. Ama oy olarak şimdi bunu söylemem yanlış olur. Van’da kazanacağımız belediyelerin olduğunu düşünüyoruz.

 

“ÇALIŞMALARIMIZDAN RAHATSIZ OLANLAR VAR”

 

HÜDA-PAR ile BDP arasında özelikle de Batman ve Diyarbakır’da gerginlikler var. Bu Van’a da yansır mı? Nedir bu iki grubu birbirine düşüren?

 

Aslında birbirine düşme durumu yok. Burada sadece tek taraflı bir saldırı söz konusudur. Biz bölgede mahalle mahalle çok ciddi çalışmalar yürütmekteyiz, kendimiz anlatmaktayız fakat bundan rahatsız olanlar var, özellikle mahalleler üzerinden çok rahatsız olanlar var. Bizim ümidimiz ise ülke geneli her yeri gezmek ve oradaki insanlarımıza partimizi anlatmaktır. Bundan dolayı da çalışmalara yapıldı ve yapılmaktadır. Ancak BDP tepkisiyle ve saldırısıyla karşılanmaktadır. Bu karşılaşmada da özellikle söyledikleri şeyler; burası bizim mahallemizdir, burada çalışmalar yapamazsınız. Burada ısrar edilince karşılıklı sataşmalar ve atışmalarda gerçekleşmektedir. Bu gerginliğin başında da kabullenmemezlik geliyor. Bunun dışında Van dışında birçok ilde parti binamıza molotof kokteyli saldırılar gerçekleştirildi, parti üyelerimizin araçları yakıldı, kurşunlar yağdı, ses bombaları atıldı vs. Ancak bunun tamamı bir taraftan gelenlerdir. Bizler bu konuda vatandaşımızın zararına olacak şeyler için asla ve asla bu gibi oyunların içeresinde olmayacağız.

 

“VAN’DA BİR GERGİNLİK YOK”

 

“Israrla birileri tahrik etmeye çalışıyor, ısrarla birileri çıkın kavga edelim diyorlar ancak biz ısrarla şunu söylüyoruz, biz asla ama asla halkın huzurunu kaçıracak, yeniden gözyaşı dökecek ve kan getirecek bir takım oyunların içerisinde olamayacağız. Bunlar kim tarafından geldiği belli olamayan güçlerden de kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla sürekli bir şekilde bu tür saldırılara maruz kalmaktayız. Saldırıya uğradığımız için her hangi bir karşılık vermedik. Yaptığımız saldırıları ile biz bu saldırıları kınamışızdır ve halkımıza girmişizdir. Bu konuda gerek STK’lar olsun gerekse de kanaat önderlerinden bu saldırıların durması konusunda ricada bulunmuşuzdur. Her zaman sağduyulu bir anlayışla karşılamışızdır. Ama karşı taraf her zaman gerginlik adına bir şeyler yapılmıştır. Van açısında konuşacak olursak, altını çizerek söylüyorum bizim açımızdan asla ve asla bir gerginlik yaşanmayacaktır. Biz bu halkın huzuru için yola çıkmış bir partiyiz, bu halk çok acı çekti, devletin baskılara maruz kaldı. Bizim bu konuda asla ve asla bir gerginlik içerisinde olamayacağız ve halkın huzuru için çalışacağız. Dolayısıyla Van’da bizden kaynaklı kesinlikle bir gerginliğimiz olmayacaktır.”

 

“BDP KARŞISINDA MUHALEFET YOK!”

 

Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan her zaman şunu söylüyor; “Türkiye’de bizi harekete geçirecek, bizleri kamçılayacak bir muhalefet yok.” Bende aynı şeyi bizim ilimiz için söylüyorum. Yerelde de BDP karşısında maalesef ki bir muhalefet durmamaktadır. Belediyenin eksikliklerini, yapılıyorsa yolsuzluklarını dillendirecek ve bunları halka taşıyacak maalesef ki bir muhalefet bulunmamaktadır. Van’da biz bunu görmedik, göremedik. Bu anlamda bizler yapısı anlamda bir muhalefetlik içerisindeyiz. Bütün açıklığı ile hiç kimseden korkmadan doğruları ve yanlışları ortaya koyacağız ve bunları da her zaman destekleyeceğiz. Bunları çıkarıp halka götüreceğiz ve halkta bunları dillendirecek ki iktidar ya da belediye de bunları yapsın. Amacımız budur. Amacımız bağcıyı dövmek değil, amacımız üzümü yemektir. Dolayısıyla harekete geçirebilirsek, çalışmalar yaptırabilirsek, bu konuda önemli adımlar attırabilirsek muhalefet anlamında öncülük yapmış olacağız. Doğru varsa doğruyu yanlış varsa yanlışı ortaya çıkarıp bunları halkın önüne koyacağız.

 

Son olarak, seçimle ilgili tahmin ve beklentileriniz nedir?

 

Öncelikle huzurlu bir seçim bekliyorum. Elbette ki her partinin kendi adayı olacaktır ve bizim isteğimiz temennimiz her partinin çok güçlü adaylar çıkarmasıdır. Kaliteli, nitelikli, Van halkı için çalışacak, hakkı bilen, halkın değerlerine hizmet edecek, her partinin güçlü adaylarını bekliyoruz. Normalde diğer partiler karşılarında zayıf adaylar beklemektedirler. Ama biz tam tersini istiyoruz, bizim rakiplerimizin çok güçlü olmasını istiyoruz. Adaylık konusunda çok güçlü olmalarını istiyoruz. Diğer bir konu ise burada hangi parti kazanırsa kazansın burada halka bir faydası olsun. Kazanacak kim olursa olsun bizleri temsile edecektir ve bizleri yönetecek ve bize hizmet edeceklerdir. Dolayısıyla bu noktada bütün partilerin çok iyi adayların belirlemesini ve halkın karşısına bu şekilde çıkmasını bekliyoruz. Huzurlu bir seçim istiyoruz. Halkın iradesini ortaya koyabileceği bir seçim olsun. Kazanan Van olsun, kazanan Van halkı olsun. Kimin kazanacağı önemli değil. Biz yapamazsak bile bizden iyi kimse, en iyi kimse bizler o kişinin ve o partinin kazanmasını istiyoruz. Seçimlerden beklentilerim bu yöndedir. 

Editör: TE Bilisim