ŞEHRİVAN HABER - Diyarbakır ve Batman’da bağımsız vekiller ile yarışan Van’da da güçlü ve yerli bir liste yaparak temsiliyet arayan Hüda-Par eski il başkanı ve Van 1’inci sıra adayı Rasim seçime dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Van’ın sorunlarını, tarımını, turizmini ve geleceğini değerlendiren Saygın, Van’ın lobi sorunu olduğuna değinirken, merkezi hükümet nezdinde Van’ın baskı kuramadığını söyledi.

 

HÜDA-PAR VAN’I İYİ ÇALIŞTI

 

Partilerin adaylıkları dün itibariyle kesinleşti. Partiler bu seçimdeye yerel listeler yaparak öne çıkarken bu anlamda alandaki en tecrübeli listelerden birisini de Hüda-Par yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alan,  genel başkanları Zekeriya Yapıcıoğlu’nun istifa ederek Diyarbakır’da bağımsız olduğu Hüda-Par batmanda da bağımız bir isimle temsiliyet arayacak. Van’da ise il başkanı Rasim Saygın’ın 1’inci sırada aday gösteren Hüda-Par, son bir kaç yıldır Van’a dair önemli raporlar hazırlayan ve aralarında avukat, işadamı ve bir çok ismin bulunduğu isimle Van’da temsiliyet arayacak. Bu anlamda seçim çalışmalarını sürdüren Hüda-Par’ın 1 numara adayı Rasim Saygın, seçime dair önemli değerlendirmelerinden birini Kanal M’de yaptı. Şehrivan Gazetesi’nden Ömer Aytaç Aykaç’ın da konuk oludğu Seçim 2018 programına konuk olan Saygın, burada bir birinden çarpıcı değerlendirmelerde bulunup özellikle hizmetler noktasında değerlendirmelerini paylaştı. Saygın Van’ın sorunlarına yabancı olmadıklarını belirtirken, geçtiğimiz yıllarda Van’ın sorunlarını çözecek iradenin ortaya koyulmadığı eleştirisini de yaptı. Saygın’ın Van’ın lobi eksikliği ve diğer tespitleri de dikkat çekti.

 

Partilerin adaylıkları dün itibariyle kesinleşti. Partiler bu seçimdeye yerel listeler yaparak öne çıkarken bu anlamda alandaki en tecrübeli listelerden birisini de Hüda-Par yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alan,  genel başkanları Zekeriya Yapıcıoğlu’nun istifa ederek Diyarbakır’da bağımsız olduğu Hüda-Par batmanda da bağımız bir isimle temsiliyet arayacak. Van’da ise il başkanı Rasim Saygın’ın 1’inci sırada aday gösteren Hüda-Par, son bir kaç yıldır Van’a dair önemli raporlar hazırlayan ve aralarında avukat, işadamı ve bir çok ismin bulunduğu isimle Van’da temsiliyet arayacak. Bu anlamda seçim çalışmalarını sürdüren Hüda-Par’ın 1 numara adayı Rasim Saygın, seçime dair önemli değerlendirmelerinden birini Kanal M’de yaptı. Şehrivan Gazetesi’nden Ömer Aytaç Aykaç’ın da konuk oludğu Seçim 2018 programına konuk olan Saygın, burada bir birinden çarpıcı değerlendirmelerde bulunup özellikle hizmetler noktasında değerlendirmelerini paylaştı. Saygın Van’ın sorunlarına yabancı olmadıklarını belirtirken, geçtiğimiz yıllarda Van’ın sorunlarını çözecek iradenin ortaya koyulmadığı eleştirisini de yaptı.

 

 

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van birinci sıra milletvekili adayı Rasim Saygın, Kanal M’nin Seçim 2018 programına konuk oldu. Özhan Hakan’ın hazırlayıp, sunduğu Seçim 2018 programında Şehrivan Gazetesi Medya Grup Başkanı Ömer Aytaç Aykaç ile Gazeteci İshak Kara’nın sorularını cevaplayan Saygın, 24 Haziran seçimleri başta olmak üzere çok sayıda konu hakkında açıklamalarda bulundu. Saygın, HÜDA-PAR’ın her zaman halkın maslahatını öncelediğini söyledi.

 

VAN’IN ZAYIF LOBİSİNE DEĞİNDİ...

 

Kendilerine yetki verildiği takdirde Van’ın sorunlarının çözümüne yönelik girişimlerinin olacağını dile getiren Saygın şöyle devam etti: “Bugün eğer Van’ın bir çevreyolu, stadyum sorunu varsa, milletvekilleri siyasi görüşleri bir kenara bırakıp, merkezi hükümete baskı konusunda inisiyatif alabilmelidir. Maalesef bu olmuyor. Bizler bu anlayışı değiştirmek istiyoruz. Merkezi hükümet noktasında ciddi bir lobimiz yok. Siyasiler ve milletvekilleri bu anlamda Van’ın sorunlarına yönelik tam bir irade ortaya koyamadılar maalesef. Şehrin sorunlarına yönelik çözümler noktasında bir vekâlet aldıklarını unutmamaları gerekiyor. Eğer bunu unutup sadece siyasi meselelere yoğunlaşırlarsa bu vekâletlerini kötüye kulanmış vevekâlete aykırı bir tutum içinde olmuş olurlar.”

 

SORUNLARI İYİ BİLİYORLAR...

 

HÜDA-PAR her yerde olduğu gibi Van’da da yerli adaylar gösterdiğini söyleyen Saygın, devamında şunları kaydetti: “Adaylarımız yerelde olup bitenleri iyi analiz eden, sürekli alanda olan kadrolardan oluşmaktadır. Adaylarımızın tamamı ne Van’a ne de Van’ın sorunlarına yabancı kişiler değiller. Adaylarımız herkes tarafından doğruluk, dürüstlüklerine şahit olunan şahsiyetlerdir. Genel merkezimiz de listeleri oluştururken bu hassasiyetler üzerinde durdu. Van’da kendisine yetki verildiğinde Van’ı çok iyi temsil edebilecek şahsiyetlerin olduğuna inanıyoruz.”

 

SAYGIN: VAN SINIR KENT OLMA AVANTAJINI KULLANAMAMIŞTIR

 

Van’ın sorunlarına ilişkin Saygın, “Van’ın işsizlikle ilgili olarak temel problemi, alternatif çözümlerin olmamasından kaynaklı bir durumdur. Van’ın kendi öz kaynaklarını kullanamamasından kaynaklı olarak bir işsizlik durumunun doğduğunu düşünüyoruz. İşsizliğin önlenmesi adına, Van aslında yapılabilecek yatırımlarla bunu minimize edebilecek bir şehirdir. Ama maalesef işsizlik oranının en yüksek olduğu illerden bir tanesi de Van’dır. Sınır kentiyiz, sınır kenti olmamızdan kaynaklı olarak bunun avantajını Van bugüne kadar hiçbir şekilde kullanamadı.” Diye konuştu.

 

KAPIKÖY İŞSİZLİK SORUNUNU ÇÖZER!

 

Bulunduğu konum itibariyle Van’ın gelişmiş şehirlerle kıyaslanabilecek bir şehir olduğuna işaret eden Saygın,“Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı, İran’a açılan kapısı olma hasebiyle sınır kapısının açılması ve serbest piyasanın oluşmasıyla, Van’da işsizlik çok ciddi olarak düşeceğini ve Van ekonomisinin çok ciddi olarak kalkınacağını düşünüyoruz. Bu da merkezi hükümetin yapabileceği bir iştir. Bu konuda yerelin, merkez üzerinde bir baskısının olması gerekir. Vergi kolaylıklarının oluşturulması hem Türkiye’den İran’a hem İran’dan Türkiye’ye geçişlerle ilgili karışlıklı olarak muafiyetlerin sağlanması ve bu noktada ikili anlaşmalar yaparak bu hususları aşmaları gerekir. Acıdır ki sınır kenti olmayan iller bizden daha çok sınır ticaretinden faydalanarak daha yüksek ihracat rakamları yakaladıkları ortada.” ifadelerini kullandı.

 

SAYGIN: BU ESNAFI İFLASA SÜRÜKLEMEK DEMEKTİR

 

Van’da hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Saygın, devamında şunları söyledi: “Van, tarım ve hayvancılık şehri olması noktasında maalesef üzerine düşeni yapamıyor. Maliyet girdileri çok yüksek, hükümet ise çözümü dışardan canlı hayvan veya et ithal ederek çözebileceği yanlışına düşmektedir. Bu esnafları iflasa sürüklemek demektir. Bir kilo eti, maliyet girdileriyle beraber 35-40 liraya mal edeceksin, diğer taraftan esnaflar bu eti 40-45 liraya satınca çok pahalıya satıyorsun deyip, işte bak ben 30 liraya et satıyorum sende bu fiyata sat diyor. Böyle giderse vatandaş hayvancılığı bırakacak, çünkü iflas edecek. Yemi, samanı, otu ve diğer ihtiyaçların nerdeyse tamamı yurt dışından ithal edebilecek bir duruma gelmişiz. Teşvik paketleri tek başına yeterli değil, maliyetlerin de indirilmesi lazım. Vatandaşın çoğu sadece kendisine yetecek kadar hayvan besliyor, bu da şehrin ekonomisine katkı sağlamaz.”

 

“VAN’IN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN HERŞEYİ YAPTIK”

 

Soru cevap bölümünün devamında, HÜDA-PAR’ın seçim partisi olmadığını ve bunu alanda ispat ettiğini belirten Saygın, “HÜDA-PAR olarak biz seçimden seçime çalışan, halkı ziyaret eden bir parti olmayacağız dedik. Sürekli tahkir edici, dışlayıcı, kutuplaştırıcı kuru bir muhalefet yapmayacağız. Bizler sorun tespiti yapıp soruna yönelik çözümümüzü ortaya koyacağız, bu çözümlerle beraber yetkililere gidip sorun ve çözüm önerilerimizi aktarıyoruz. Bu kent hepimizin kenti. Bu kentteki sorunları, kavgalar üzerine, siyasi ayrılıklar üzerine çözemeyiz. Bu sorunları birlikte çözmemiz lazım. Bizler Van’ın birçok sorununu yakından takip ettik, soruna yönelik çözümünü noktasında birebir halkla, STK’larla, odalarla istişare ettikten sonra, çözümü muhataplarına sunduk ve takipçisi olduk. Bizler sorunları çözme mercii olmadığımızdan dolayı, sadece sorunun çözümü muhataplarına iletme, çözümü konusunda takip etme ve basın yoluyla halkımıza duyurma girişimlerinde bulunduk.” İfadelerini kullandı.

 

HDP İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLERİ CEVAPLADI!

 

Seçime girecek siyasi partilerin tamamıyla görüşmek üzere randevu talep ettiklerini hatırlatan Saygın, “Bunların bir kısmı ile görüşüldü bir kısmı ise hiç randevu dahi vermediler. HDP’de randevu vermeyen ve görüşemediğimiz partilerden birisidir. Aslında bizim bugüne kadar HDP ile hiçbir şekilde bir görüşmüşlüğümüz veya yan yana gelmişliğimiz yoktur. Biz büyük çerçeveye bakıyoruz. Yani işin doğasında ve işin özünde, özellikle bölgede genelde ise Türkiye’de iç karışıklıklar çıkararak, savaş üzerine, kavgalar üzerine planlar yapan, insanlarımızı birbirine düşürmeyi amaçlayan, birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik olarak büyük çerçevede emperyalist güçlerin Türkiye ve bölge üzerinde ciddi planları olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla biz bu planları bozan bir parti olmak istiyoruz. Geçmiş kavgalar üzere bir gelecek inşa edilemez, geçmiş acıların üzerine yeni acıları katmamak adına, seçimin sulh ve barış ortamında geçmesi adına görüşme taleplerimiz oldu.” diye konuştu.

 

"HÜDA-PAR GÜÇLENİRSE TÜRKİYE BÜYÜYECEK"

 

Son olarak, yaşanan sorunların çözümü için halkın desteğini istediklerini ifade eden Saygın, “Bu milletin maslahatı ve menfaati hangi yöndeyse HÜDA PAR orda durmuştur. Güçlü HÜDA PAR demek güçlü Türkiye demektir. Halkımızdan bize desteklerini esirgememesi için onlardan destek talep ediyoruz. HÜDA PAR’ın güçlenmesiyle hem bölge hem de Türkiye büyüyecek inşallah.” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim