Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ’a iade etmesinin ardından, seçim hükümeti en ciddi seçenek olarak ortaya çıktı. Hübertürk'ten Volkan Yanardağ'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurmak için verilen sürenin dolmasına 5 gün kala, yeni bir isme görevlendirme yapması beklenmiyor.

 

İLK KEZ KURULACAK

Bu durumda, Türk siyasi yaşamında ilk kez bir seçim hükümeti kurulacak. Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’a danışarak, bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Erdoğan’ın 23 Ağustos’ta sürenin dolmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seçim hükümetini kurma görevini vereceği ifade ediliyor.
 

HDP’YE ÜÇ BAKANLIK

Seçim hükümetinde 26 üyeli Bakanlar Kurulu’nda Meclis’te grubu bulunan 4 partiye üyelik düşüyor. AK Parti 11, CHP 6,MHP ve HDP 3’er bakanlık alacak. İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlıklarına ise bağımsızlar atanacak. MHP, seçim hükümetine üye vermeyeceğini açıkladı. Buna göre MHP kontenjanına da Meclis içinden veya dışından bağımsız isimler bakan olarak atanacak. Seçim hükümetine gireceğini açıklayan HDP’ye 3 bakanlık verilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak ve geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecinde ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak.
 

YSK DEVREYE GİRECEK

Seçim kararı alınmasıyla birlikte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) devreye girecek. YSK, seçim takvimini belirleyecek. En erken 18 Ekim, en geç 22 Kasım’da seçimin yapılabileceği ifade ediliyor.


KAYNAK-RADİKAL

Editör: TE Bilisim