Varyans Araştırma Genel Müdürü Recep Sazkaya, 1 Kasım erken seçimlerine 1 hafta kala siyasi gündemi değerlendirdi.

YSK'nın seçim yasağı nedeniyle anket sonuçlarına ilişkin sayısal verileri açıklamayan Recep Sarıkaya, AK Parti seçmenin'istikrar' istediğini söyledi.

Sarıkaya, bu nedenle 7 Haziran'da sandığa gitmeyen veya MHP'ye kayan AK Parti seçmeninin bir bölümünde AK Parti'ye geri dönüşe neden olabileceğini belirtti.

Karar.com'a konuşan Sarıkaya'nın değerlendirmeleri şöyle:

SEÇMENİN FİKRİ DEĞİŞMEDİ

7 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin çoğunluğu sağlayamayacağı belli değildi. Çoğu kesim tek başına iktidarı yakalayacağını düşünüyordu. Hatta siyasi partiler de böyle düşünüyordu ki koalisyona yönelik hazırlıkları yoktu. Dolayısıyla koalisyon kurmaya uygun bir zemin bulunamadı. 1 Kasım’a giderken, istikrarlı bir hükümetin olması ihtiyacı belirgin bir şekilde dile getiriliyor. Fakat seçmen eğilimlerinde çok büyük değişimler de beklelememek gerek. 

AK Parti tabanı koalisyon istemiyor ama keskin bir itirazı da yok. Bununla birlikte yine tek başına iktidar olamama durumunda tekrar seçimlere gidilmesini de onaylamıyor.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI SANDIĞA GİTMEYEN AK PARTİLER...

Bu seçimlerde, daha önce AK Parti nasılsa iktidarı sağlar diyerek sandığa gitmeyen bir kısım AK Parti seçmeni sandığa gidecek gibi görünüyor. Bu da 1-2 puanlık bir artış demek. Ayrıca MHP’ye kaptırdığı oylar da geri dönecek gibi. Bu da artı 1 puanlık bir artışa denk geliyor. 

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI CHP, MHP, HDP OYLARI NE OLACAK?

CHP tabanının bir bölümünde var olan Erdoğan karşıtlığı, bir kısmının HDP’ye oy vermesine neden olmuştu. AK Parti’nin iktidar olamamasının tek yolu olarak HDP’nin barajı geçmesi görülüyordu çünkü. Yaşanan terör olaylarından dolayı, 1 Kasım’da bu oylar CHP’ye geri dönecek. CHP’de de bir miktar oy artışı olacak. HDP’de de yarım puanlık bir düşüş ya da yükseliş olabilir. Ama anketler oyunu koruyacağını gösteriyor. MHP’de ise 1-2 puanlık düşüş söz konusu.

7 Haziran seçimlerinin ana teması, HDP’nin barajı geçip geçmeyeceğiydi. Ancak 1 Kasım’ın teması, AK Parti’nin iktidarı sağlayıp sağlayamayacağı olacak.

varyans seçim anketi sonucu

AK PARTİ VE HDP SEÇMENİ NEYE OY VERİYOR?

Partilerin seçmen kitlelerine baktığımızda, her birinde oy eğilimlerini farklı sebepler belirliyor. Araştırmalara göre, AK Parti seçmeninin dörtte biri istikrar, dörtte biri başarı ve performans, yüzde 15’i hizmet, yüzde 10’u alternatifsizlik, yüzde 6’sı da aidiyet duygusundan dolayı AK Parti’ye oy verdiğini söylüyor. Tek cümle olarak, AK Parti seçmeni hizmete oy veriyor. 

CHP seçmeninin ise yüzde 20’si Atatürkçü bir parti olduğu için  CHP’ye oy verdiğini söylüyor. Yüzde 20’si siyasi tutumundan, yüzde 9’u demokratik gelişimi sağlayacağına inandığından, yüzde 8’i aidiyet duygusundan, yüzde 4’ü de kendi görüşlerine yakın bulduğu için CHP’ye oy veriyor.

MHP’li seçmenin yüzde 20’si vatanseverlik, yüzde 20’si siyasi görüşlerine uyduğu için oy verdiğini söylüyor. HDP’ye oy verenlerin yüzde 30’u ise barış ve huzur için, yüzde 15’i siyasi görüşlerine uyduğu için, yüzde 9’u halka yakın olduğu için, yüzde 5’i de umut vaat ettiği için HDP’ye oy verdiğini belirtiyor.

 

ANKARA SALDIRISI SEÇMENİ ETKİLEMEDİ

Ankara Katliamı’nın seçmen eğilimlerine herhangi bir etkisi görünmüyor. Seçmen bu katliamın, ülkeyi bölmek, istikrarı bozmak, kaos yaratmak ve siyasi bir düzen kurgulamak için üretildiğini biliyor. Bu nedenle siyasi tercihlerinde bu ve benzeri olayları göz önünde bulundurmuyor. Seçmen bu anlamda siyasi partilerin daha ilerisinde bir öngörüye sahip. 

Editör: TE Bilisim