CHP Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanı adayı gösterdi. Alevisi, Gezicisi, laik olanı İslamcı adaya oy verecek.

SONAR Araştırma Şirketi’nin 10 Ağustos’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimlerine yönelik yaptığı ankette; iki adayla girilmesi durumunda Tayyip Erdoğan’ın ilk turda seçimleri kazanma ihtimali ortaya çıktı.

ERDOĞAN İLK TURDA SEÇİMİ KAZANABİLİR

Aydınlık’a açıklama yapan Hakan Bayrakçı, “Tayyip Erdoğan ilk turda seçimi kazanabilir. Kazanmasa bile yüzde 50’nin biraz altında kaçırır. Bu durumda ikinci turda cumhurbaşkanı seçilmesi mukadderdir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN YÜZDE 52'Yİ GÖRDÜ

Partilerin ve adayların oy oranlarını saptamak amacıyla yapılan ankette “Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi partinin adayına oy vereceksiniz?” sorusuna yüzde 46’sı “Tayyip Erdoğan” cevabı verirken, “İhsanoğlu’na oy vereceğim” diyenler yüzde 35.3’te kaldı. Katılanların yüzde 6.2 si BDP/HDP’nin adayına oy verdi.

Kararsızlar orantısal olarak dağıtıldığında Erdoğan yüzde 52.6 İhsanoğlu 40.3 oy alıyor. Anketin sonuçları şöyle:

ÖNCEKİ ANKETTE AK PARTİ YÜZDE 34.2 ÇIKMIŞTI

Sonar’ın cumhurbaşkanlığı seçimleri için Haziran ayı araştırma sonuçlarında AK Parti’nin çıkaracağı adaya oy vereceklerin oranı yüzde 32.4 çıkmıştı. Sonar’ın yüz yüze anket yöntemi kullanarak yaptığı araştırma 2 bin 850 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi. 26 il ve 30 köyde gerçekleştirilen anketin yüzde 20’si kır özelliği taşıyan ilçe ve köy merkezlerinde yapıldı. Ankete katılanlara, cumhurbaşkanı adayı için isim belli olmadan hangi partinin adayına oy vermeyi düşündükleri soruldu. Ankete katılanların yüzde 34.2’si AK Parti derken, yüzde 13.5 CHP, yüzde 10.2 MHP, yüzde 1.4 ise diğerlerini tercih etti. Ankete katılanların yüzde 18.8’i muhalefetin ortak aday çıkarması halinde o adaya oy vereceğini belirtirken, yüzde 15.1’i adaylara bakarak oy vereceğini, yüzde 6.8’i ise kararsız olduğunu kaydetti.

ULUSALCILAR BU ANKETİ KONUŞUYOR

Öte yandan İslamcı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı CHP'nin seçmen kitlesini oldukça korkutuyor. Bugüne kadar sadece algılar üzerinden bu korku sürerken Sonar'ın son seçim anketiyle iki katlandı.

GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ

Editör: TE Bilisim