Hani bir soru vardır, hep sorulur: ‘Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?’ diye. Bu sorunun cevabı ne olur bilemem ama konu siyaset ders de hizmet olunca bu konuda söylenilecek çok şey var. Bana çok projesi olan mı kazanır yoksa tecrübe mi derseniz hiç şüphesiz tecrübe derim. Siz belediyecilikte hiç tecrübesi olmayan insanlarla yola çıkarsanız, bir siyasetçiye tecrübe kazandırmanın ötesinde hizmet işini şansına bırakmaktan öteye gidemezsiniz. Ama bir belediyeci ile yola çıkmak demek hizmet işini daha öteye götürmek demek. İşte bu noktada adaylar arasında benim ilgimi daha önce bu kente damgasını vurmuş isimler çekti hep. Bir çok aday ile görüştüm hepsiyle Van ve ilçeleri konuştuk. Bu isimlerden biri de işte Fazıl Tamer oldu. Bir zamanların AK Belediyesi’nde ismi hafızalara kazınmış isimlerden biri olan Tamer de belediye gücünü diğer birkaç isim gibi Edremit’e taşımak isteyenlerden. Bir çok adayın kendini tanımlarken kullandığı ‘mütevazi’ tabirini o karşıdakine bırakacak kadar mütevazi işte. Üstelik hani bakınca anlarsınız ya: Onun hizmet aşkı yüzünden okunuyor. Daha önce yaptıklarını anlatırken bile büyük bir heyecan duyan Tamer’in projelerini ondan dinleyince siz de heyecanlanıyor görevi ehline verilmesi yönünde bir kez daha içinizden geçiriyorsunuz. Bu anlamda belediyeye talip isimlerden birisi olan Tamer’in üstelik geçmişi de belediyecilik ile geçmiş. Kendi ağzıyla söylediği gibi ambar memurluğundan başlayıp belediye başkan yardımcılığına kadar yükseldi. Yapıyı da biliyor, imarı da. Alt yapıda da yetkin şehirleşmede de. Üstelik memleketin meselelerine kendisine ciddi anlamda dert eden sorumluluk sahibi bir siyasetçi. Hal böyle olunca o konuştukça bazen sorunları duyarken üzülüyor, bazen de yapılacakları duyunca tebebessüm ediyorsunuz. Bu görev kime verilir bilmem ama Edremit’in belediyecilikte bu kadar tecrübesi olan Tamer gibi isimlerle bir çok şey kazanacağı kesin. Dilerseniz birlikte bu kanıya varalım:

 

Röportaj: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

 

Fazıl bey siz de en çok başvuru alan Edremit’in adayları arasındasınız. Öncelikle şununla başlayayım neden aday oldunuz?

 

Öncelikle Çok değerli biri olan merhum babanız Aziz beyin o sağlam duruşlu dürüst çizgisini devam ettirdiğiniz için sizlere minnettarım. Siyaset toplum ve medya üçgenini genelde karşılıklı çıkar ilişkileri ile şekillendiren bir anlayışın egemen olduğu bu zaman diliminde sizleri tarafsız cesur ve de ilkeli yayıncılık anlayışınızdan dolayı kutluyorum. Neden Aday oldunuz sorusuna gelince biliyorsunuz ki hepimiz bireysel ve de toplumsal anlamda sorumluluklara sahibiz. Bu sorumlulukların en temeli ise şüphe yok ki yaratılmışların en değerli varlığı olan insana hizmet noktasındaki sorumluluktur. Bizler bu anlayışla yola çıkarak güzel Edremit’imiz ve de Edremit ilçemiz sınırlarında ikamet eden değerli hemşerilerimiz için daha da nasıl faydalı olabiliriz sorusundan hareketle böyle bir düşüncenin ve sorumluluk bilincinin gereği olarak aday olduk.

 

Belediyecilik konusunda tecrübelisiniz ve bir dönemler ismi çokça anılan birisiniz. Bu anlamda belediyeciliğinizin size ne gibi tecrübeleri olacak?

 

Bildiğiniz gibi her yapıyı kendi içinde şekillendirerek bir bütüne kavuşturan etmenler vardır. Bizlerde Belediyeyi bu sistemsel yapıya benzetecek olursak belediyecilik tecrübemizi de bu yapının içinde en alt kademeden en üst kademeye çıkarken geçen 27 yıllık zaman zarfı içindeki yaptığımız çalışmaların bize kazandırdığı bilgi, birikim, yönetsel becerilerle elde ettiğimizi düşünüyorum. Kanaatimce Belediyecilik bir orkestra belediye başkanlığı da orkestra şefliği yapmaktır. Burada başarı için en temel koşul iyi bir çalışma ekibine sahip olunmakla birlikte bu ekibin doğru bir şekilde yönetilebilmesidir. Tamda bu noktada ambar memurluğundan başlayıp birçok kademede amirlik ve yöneticilik yaparak Belediye başkan yardımcılığına kadar yükselen biri olarak Belediye hizmetlerinin halkımıza ne şekilde yapılması gerektiğini çok iyi bilen ve bu işin mutfağından gelen birisiyim. Dolayısıyla Edremit’imiz için hizmet noktasında neler yapılması gerektiğini belediyecilik tecrübelerimden ötürü bugünden bilen birisiyim. Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra Gençliğimden beri çeşitli Sivil toplum örgütleri içinde yetişerek ve bu sivil toplum örgütlerinde kuruculuk ve yöneticilik yaptım. Buda bana yönetsel becerilerimi artırmaya dönük faydalar sağlamıştır.

 

Peki, neden Edremit’e aday oldunuz? Orada iyi bir potansiyeliniz var mı?

 

Yola çıkarken doğru yola çıkmakla birlikte yola çıktığınız etmenler hedefe ulaşmada çok büyük etken teşkil etmektedir. Dolayısıyla Edremitimizi tercih etme sebeplerimin başında Edremitimizin sınırlarına dâhil edilen Eminpaşa, Şabaniye, Hacıbekir ve Süphan mahallelerinde büyük bir dost çevremizin ikamet etmiş olmasıdır. Ayrıca büyükşehir statüsüyle çok farklı bir önem kazanan edremitimizi sahip olduğu doğal, tarihsel ve kültürel değerleri işleyerek doğumuzun turizm ve cazibe merkezine dönüştürme hayalimiz de bu kararda önemli bir etken oldu.

 

Van Belediyesi’nde çalışan da bir isim olarak mevcut belediyeyi nasıl buldunuz görev süresi içerisinde?

 

Açıkçası bu sorunuza içtenlikle mevcut belediyenin çalışmalarını çok başarılı buldum demeyi çok isterdim. Ancak Belediyede çalışan biri olarak bu süre zarfında aktif görevlerde bulunamadım. Dolayısıyla birçok hizmet noktasında hayal ettiğim ve görmek istediğim yerde olmadığını üzülerek ifade ediyorum.

 

Van Belediyesi neleri eksik yaptı neleri yapamadı ve neleri yapması gerekiyordu?

 

2011 yılında vuku bulan Deprem sonrası Van’ımıza maalesef ki iyi bir imar planı kazandırılamadı. Açıkçası bu deprem fırsat bilinerek yıllardan beri ihmal edilerek gelen 2 caddeye sıkışıp kalmış Van şehir merkezimizin daha rahat nefes alabilmesi için yeni birkaç cadde ve bulvar açılmalıydı. Yapılaşma kenar yerlere de taşınarak gelişmişlik tek merkezde toplanmayıp diğer bölgelere de dağıtılabilirdi. Anımızın hala en büyük sorunlarından birini teşkil eden su sorunu, iyi bir imar planı ve kentsel dönüşüm konusunda yetersiz kaldığı düşüncesindeyim. Bu seneki performanslarına 2 yıl öncesinden başlamış olsalardı hizmet noktasında Vanımız şu an daha iyi noktalarda olurdu.

 

Siz Edremit adayısınız o yüzden fazla da Van büyükşehire girmeye gerek yok. Edremit için ne gibi öngörüleriniz var?

 

Bildiğiniz gibi Edremit kent merkezi yıllardan beri bir köy görünümündedir. Hizmete Layık görüldüğümüz takdir de öncelikle yeni bir imar planını Edremit’imize kazandırarak yol haritamızı bu imar planına göre şekillendirmek olacaktır. Sonrasında bu yeni imar planına uygun şekilde Alt yapı, üst yapı ve çevre düzenleme hizmetlerini yapmayı düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi gerek şu anki Edremit’imizin bulunduğu merkez ve gerekse yeni bağlanan köy mahallelerimiz yani köşk köyünden Hacıbekir’e, Emin paşadan Köprüler köyüne, Şabaniyeden Erdemkent’e ve İlçemiz sınırlarına dâhil edilen tüm yerleşim alanlarındaki sorunları kendimize dert edinip bunlara çözüm noktasında bir bütün şeklinde çalışmalar üretmek olacaktır. Edremitimizin Sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri de bir kuyumcu hassasiyetinde işleyerek Edremit’imizi hak ettiği yaşanılabilir bir kent merkezine dönüştüreceğiz.

 

Edremit’te bir bakabildiniz mi ilçenin en büyük sorunu nedir? Nelerin acilen yapılması gerekiyor?

 

Sayın Aykaç, 27 yıllık belediyecilik hizmetlerimin kazandırmış olduğu bilgi, birikim ve tecrübelerle Edremit’imizi değerlendirdiğimizde hizmet noktasında çok şeylerin yapılması gerekliliğini görüyoruz. Bana göre İlçenin En büyük sorunu alt yapı hizmetlerinin olmaması ve şehir merkezinin çok çarpık ve görünüm kirliliği arzeden bir yapıya sahip olmasıdır. Düşünün ki 40 yıla aşkındır hayatta birçok şey değişti ama Edremit kent merkezimiz ne hikmetse değişmedi. Edremit’imize acilen yeni bir imar planı hazırlanacaktır. Alt yapı, kanalizasyon ve su sorunu halledilecektir. Düşünün ki Van’ımızın değil Doğunun Turizm başkenti olma potansiyeline sahip bir konumda olan Edremit’imizde hala kanalizasyon altyapısının olmayışı bizleri derinden üzmektedir.

 

Toplam 12 aday var. Delegeler ve vatandaşlar yarın neden size oy vermeli?

 

Edremit’imizin geleceği açısından  hizmet noktasında bu işin içinden gelen Belediyecilik tecrübem, Edremiti’mizi Van’ımızın ve Doğumuzun göz bebeği yapacak projelere sahip olmam, Edremit’imizin sorunlarına ve Çözüm yollarına vakıf bir kişi olmam, Dürüst ve Şeffaf bir Yönetim anlayışını kendime şiar edinmem, Hiçbir ayrım yapmadan Edremit’imizin her noktasına hizmet ulaştırma amacında olmam, Halka hizmet Hakka hizmettir şiarını kendime ilke edinmiş olmamla birlikte yarın Edremit’imize ne yapılması gerektiğini bugünden bilen birisi olarak Halkımızın desteklerini ve dualarını bekliyorum. Tüm teşkilat mensuplarımıza ve delege kardeşlerime Selam ve saygılarımı sunuyorum. İnanıyorum ki onlarda tercih noktasında yüreklerinin seslerini dinleyerek hareket edeceklerdir.

 

Tecrübelerinizi ve kendinizi biraz anlatır mısınız?

 

Gerek iş hayatına atılmadan önce ve gerekse de iş hayatımla birlikte halkla iç içe olan sivil toplum örgütlerindeki konumum bana yaşam ve yönetsel anlamda derin tecrübeler kazandırmıştır. Gençlik yıllarımda öğrencilik dönemleriyle birlikte birçok faaliyette bulundum. Kuran ve Arapça eğitimini gördüm. Milli görüş hareketinin içinde yetiştim. İş hayatımla birlikte birçok sivil toplum örgütünde görev aldım. Bunlardan Milli Gençlik Vakfının Van’daki kurucu üyeliğini, safa vakfının yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığını ve Memursen’e bağlı Bem-Bir Sen Van şube başkanlığını bir dönem yürüttüm. Hala Veren El Derneği Van temsilciliğini devam ettirmekteyim. Sayın Aykaç bildiğiniz gibi 1964 yılında Van’ın Çatak ilçesinde dünyaya geldim. İlk orta ve lise tahsilimi Van imam hatip lisesinde ve endüstri meslek lisesinde tamamladım. Üniversite eğitimimi yüzüncü yıl üniversitesinde  tamamladım. İkinci üniversite olarak Anadolu üniversitesi iktisat fakültesi kamu yönetimi bölümünde eğitimime son sınıfta devam etmekteyim. Evli ve 6 çocuk babasıyım. İş hayatıma 1986 yılında Van belediyesinde başlayıp işçilikten Belediye Başkan Yardımcılığına kadar yükselterek birçok birimde müdürlük ve yöneticilik görevlerini başarıyla ifa ettim. Van Belediyesinde Emlak istimlak müdürü iken Aday adaylığı başvurumdan ötürü görevimden istifa etmiş durumdayım.

 

Sayın Aykaç öncelikle şahsınızda tüm Şehrivan ailesine sevgi ve saygılarımı arz ediyorum. Ayrıca düşüncelerimi okuyucularınızla paylaşma fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilisim