ORC Araştırma Şirketi, 27 Ocak-3 Şubat arasında 30 büyükşehirde 8 bin 329 kişi ile yüz yüze anket tekniği ile "Halkın Başkanlık Sistemi'ne Bakışı"nı yayınladı. Türkiye nüfusunun yüzde 78'ini kapsayan araştırmada, başkanlık sistemine destek yüzde 56.1 çıktı. Ankat çalışmasında Van ve bölge illerin başkanlık sistemine desteği ise düşük seviyede kaldı. Özellikle Van'ın en az destek veren 5 ilden biri olması dikkatlerden kaçmazken en büyük desteği ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya yüzde 82.7 ile veren il oldu.

 

EN BÜYÜK DESTEK O İLDEN...

Destek verenlerin yüzde 51'i 'Türkiye'nin daha da güçleneceğini' düşündüğü için başkanlığa olumlu bakıyor. Başkanlık sistemine desteğin en çok olduğu il yüzde 82.7 ile Konya oldu. İstanbul'dan yüzde 59.7, Ankara'dan ise 57.2 destek çıktı.

 

VAN EN AZ DESTEĞİ VEREN DOĞU İLİ OLDU...

Kamuoyu araştırmasında Doğu ve Güneydoğu illerinden bazılarının da başkanlık sistemine tam destek verdiği gözlenirken Doğu Anadolu Bölgesin'de Van'ın Hakkari, Şırnık gibi illerden daha az bir oranla çıkması ise şaşırttı. Van Doğu Anadolu'daki en az desteği veren il olarak göze çarparken başkanlık sistemine destek oranı yüzde 29.0 olarak açıklandı. Van'ın dışındaki bölge illerinin tamamı başkanlık sistemini Van'a göre daha büyük destek verdi. Araştırmada Van ile birlikte en az desteği veren iller Güneydoğu illeri olan Diyarbakır ve Mardin ile Türkiye'nin iki güney ili Mersin ve Muğla oldu.

Genel dağılım yapıldığında Türkiye'nin yüzde 56.1'nin desteklediği başkanlık sistemine destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 43.9'da kaldı.Destek verenlerin yüzde 51'i ise bu sistem ile Türkiye'nin daha çok güçleneceğini düşündüğünü belirtti.

SEÇİM ANKETİNDE HDP'NİN ORANI ŞAŞIRTTI

Anket çalışmasında 'Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' şeklindeki sorularla partilerin oy dağılımı da belirlendi. AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde aldığı oy oranın üzerine oy kattığının belirlendiği ankette AK Parti'nin seçmenin yüzde 52.4'ünün desteğini almaya sürdürdüğü gözlendi. Anketin çarpıcı sonucu ise HDP'nin baraj altına düştüğü ile ilgili istatistikler oldu. Ankete katılanların beyanları ile yapılan araştırmada HDP'nin oy oranının yüzde 9.2'ye gerilediği görüldü.

ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim