Yerel seçim çalışmaları kapsamında Van’a gelen Bilin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da diğer tüm hükümet temsilcileri gibi Van’da üretimin ve gelişmenin artması temennisinde bulundu. Van’ın bir Bursa, bir Kocaeli ile yarışması gerektiği temennisinde bulunan Işık, son 11 yılda Van’a yapılan yatırım tutarının 14.4, Kocaeli’ye ise 12 milyar TL tutarında olduğunu kaydetti.

Yerel seçim öncesi bakanlar ve Ak Parti’nin üst düzey isimleri ile Van’a çıkarmalar yapan AK Parti’nin Van’daki son konuğu ise Bilim, Sanayi ve Toknoloji Bakanı Fikri Işık oldu. Çalışmalara katılmak ve bir dizi seçim çalışmalarına katılmak için Van’a gelen Bakan Işık, Bakan Işık, Van Ferit Melen Havaalanı’nda Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van milletvekilleri ve kurum amirleri tarafından karşılandı. Buradan İskele Caddesi üzerindeki bir kahvaltı salonuna gelen Işık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltı yaptı.

BAKAN IŞIK; SÜREÇ VAN’DA OLUMLU HAVA ESTİRDİ

STK temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda bir açıklama yapan Bakan Işık, Van’ın bir medeniyet, kültür ve tarih şehri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Van, aynı zamanda geleceğe emin adımlarla yürümek isteyen ve bu potansiyele sahip doğunun incisidir. Bölgemiz çok zaman kaybetti. Terörün, şiddetin ve baskının nereden gelirse gelsin, Türkiye’nin diğer bölgeleri gelişirken Van çok zaman kaybetti. Geçmişe takılıp ağlayacak halimiz yok. Geleceğe bakmamız lazım. Partimiz iktidara gelir gelmez, ilk demokratik adımlar attı." Demokrasi gelişmezse, ekonominin gelişmeyeceğini anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün 11 yıldır sürekli demokrasinin güçlenmesi için gece gündüz gayret gösteriyoruz. 11 yılda ülkenin aldığı mesafeyi eminim Van’da yaşayan her insanımız iliklerine kadar yaşıyor. Ağırlaşmış devlet baskısı yok. Jandarma görüldüğünde nereye kaçacak korkusu yok. Son bir yılda örgüt baskısı azaldı. Çözüm süreci Van’da da bir bahar havası estirdi”

YİNE AYNI TEMENNİLER: VAN BURSA OLSUN, KOCAELİ OLSUN…

Daha önce Van’a gelip Van’ın yatırım ve gelişmişlikte diğer büyükşehirlerle yarışması gerektiğini kaydeden Bakan ve hükümet temsilcileri ile aynı vurgu yapan Bakan Işık da Van’ın diğer sanayi kentleri ile yarışır durumda olması gerektiğini söyledi. Van’ın çok köklü bir şehir olduğunu ve istiklal mücadelesinin en önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Işık, “Van’ın Türkiye’den artık Kocaeli ile Bursa ile yarışması gerekir. Van’ın üretim rakamları çok düşük. Van artık ülkemizin doğudan dünyaya açılan merkezi haline gelmesi lazım. Van’ın ülkemizin doğuya açılan kapısı haline nasıl getirebiliriz konuşmamız lazım. 11 yıldır Van’a sürekli yatırım yapıyoruz. Son 11 yılda Van’a yaptığımız yatırım 14. 4 milyar liradır. Kocaeli’nin nüfusu Van’dan fazla, oraya yapılan yatırım 12 milyar TL’dir. Hükümetimizin Van’a yaptığı pozitif ayrımın göstergesidir” diye konuştu. Van’ın ağır bir deprem yaşadığını hatırlatan Işık, şunları söyledi: “İktidar, yaşanan depremde üç gün Kocaeli’ne gelmemişti. Dünya tarafından Kocaeli’ne gönderilen yardımlar Ecevit hükümeti tarafından memur maaşı olarak kullanıldı. Ciddi sıkıntılar vardı. Van da bir deprem yaşadı. Allah kimseye göstermesin. Hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Ama devlet bu zamanlarda gücünü gösteriyor. Bugün Van depreminin maddi yaralarının tamamını sardık. Bir yıl gibi kısa bir sürede depremin yaralarını sardık.”

“PROVAKASYON OLACAK UYANIK OLALIM!”

Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün sizleri ziyaret etmemin bir sebebi de gelin Van’ı bir üretim merkezi yapalım. Van; bir Kocaeli, bir Bursa olsun. Yatırımlarımızı artıralım. Bu bölgenin insanları batıya göç etmesin. Denizi olan, harika bir tabiatı olan bir şehirden insanlar neden göç etsin? Benim şehrimde çok Vanlı var. Ama isterim ki Van artık göç vermeyen, gönderdiği evlatlarını geri getiren bir il olsun. Devlet olarak sonuna kadar arkanızdayız. OSB’deki eksiklikler için arkadaşlarıma talimat vereceğim. Van’da yatırım yapılması için destek vereceğiz, elimizden geleni yapacağız. Sizden bir isteğim var. Çözüm sürecini sabote etmeye çalışanlara fırsat vermeyin, artık bir canımızın daha toprağa verilmesini istemiyoruz. Bu bir ülke için en ağır faturadır. Belli ki çözüm sürecini sabote etmeye çalışan güç odakları var. Bunlar Van’ın doğunun incisi olmasını istemiyor. Türkiye kendi gücüyle kalkınmayı başarırsa, Türkiye’yle mücadele edemezler. Bölge halkı sürece sahip çıkıyor. Yerel ve Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde provokasyon yapılacağını biliyoruz. Buna karşı uyanık olalım, dik duralım."

“POTANSİYEL VAR AMA…”

Can güvenliğinin olmadığı yerde yatırım olmayacağını anlatan Işık, şöyle konuştu: "Bunu en iyi siz biliyorsunuz. İkincisi, etnik köken siyaseti de bu ülke için zarardır. Biz de millet faydası siyaset vardır. Biz bu topraklarda bin yıldır bu kültürle yaşadık. Biz milletin evlatlarıyız. Bir bütünün parçalarıyız. Bizi birbirimizden ayırmak atomu parçalamaktan daha zordur. Üçüncüsü de kalkınma yerelden başlar. Yerel ayağı eksik olan kalkınma topaldır. Van halkının tercihine saygımız sonsuzdur. Kazanan belediye başkanı Van için önderlik yapsın. Yerel kalkınmada AK Parti’nin işidir. Yerel kalkınmada sembol haline gelen belediyeler AK Parti belediyeleridir. Van Gölü kirlenmesin diye bir proje yapıldı, hâla belediyeden sonuç bekliyoruz. Bu açıdan 30 Mart seçimlerini şehrimizin kalkınması için iyice değerlendirelim. İstiyoruz ki Van, bir Konya, Kocaeli ve Kayseri olsun. Bu potansiyeli de var. Bu potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. Bu toprakları miras bırakan ecdada karşı ikincisi de bu toprakların sahipleri olan gelecek nesillere daha güçlü ülke bırakmaktır. İnşallah şehrimizin kalkınma helvasını hep birlikte yeriz.”

Editör: TE Bilisim