AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, 7 Haziran tarihinde yapılacak olan milletvekilli seçimleri için Pazar günü yapılacak olan temayül yoklamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzun zamandır gündem de olan ve özellikle büyükşehir olduktan sonra Van’da bir bakan milletvekili olur mu söylemlerine de cevap veren Soğanda, “8 milletvekillini aldığımız taktirde emin olun ki burada bir bakan olacaktır. Ben bunun müjdesini buradan veriyorum. Burada bir bakan olacaktır.” dedi.

 

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimler öncesi AK Parti için büyük önem arz eden temayül yoklamaları Pazar günü yapılacak. 120 aday adayının bulunduğu AK Parti temayülünde 2 bini aşkın delege, encümen ve teşkilat yöneticileri oy kullanacak. Parti için önem arz eden temayül yoklamaları öncesinde açıklamalarda bulunan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda teşkilat olarak tüm aday adaylarına eşit olduklarını ve teşkilat olarak bir adaylarının olmadığı söyledi. Soğanda, “Temayül yoklamasında 2 bini aşkın kişi oy kullanacak. Bizim bu sene 120 civarında aday adayımız var. Biz teşkilat olarak hepsine eşit mesafede yaklaşıyoruz. 120 aday adayımızın içerisinde 8 aday seçeceğiz ve bu aday adaylarının hepsi de adaylık hak edenlerdir.” Dedi.

 

SOĞANDA: 120 ADAY ADAYIMIZ VAR

Başkan Soğanda Bu yıl yapılacak olan genel seçimler için Türkiye geneli 6 bin 200 aday adaylık başvurunun yapıldığını, yerelde ise Van’da 120 civarında aday adayının olduğunu söyledi. Soğanda, şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere 7 Haziran’da milletvekili seçimlerine gideceğiz. Milletvekili seçimleri bizim için, Türkiye’miz için, demokrasimiz için önemli bir aşamadır. Çok partili döneme geçtiğimiz günden bugüne demokrasimiz zaman zaman aksamasına uğramasına rağmen Türkiye bu anlamda önemli bir gelişme kaydetti. Özellikle son dönemlerde huzurlu bir şekilde demokrasinin gereği olan ve en önemli ayağı olan seçimler yapılmaktadır. Seçimler hukuk devletinin ve demokrasinin vazgeçilmezidir. Demokrasi eğer ki halkın kendi kendini yönetmesi ise bu yönetimi seçmiş olduğu temsilcileri, milletvekilleri sayesinde kullanmaktadır. Türkiye Millet Meclisi 4 yılda bir seçim yapmaktadır. AK Parti hükümeti 2002 yılından bu yana 3 genel seçime gidilmiştir ve bu seçimlerde başarılı olunmuştur. Bundan sonra da hedeflerimiz çerçevesinde daha güçlü bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum. Girdiğimiz bu süreçte yani aday adaylık sürecimiz sona erdi. Aday adaylık süreci içerisinde Türkiye genelinde 6 bin 200 civarında aday adayı başvurusu söz konusu oldu. Van’ımızda ise 120 civarında aday adaylık başvurusu söz konusudur. 120 tane aday adayımız var.”

 

“ÖNCELİK HALKIN SESİNE KULAK VERMEK”

120 aday adayı içerisinde sayıyı 8’e düşürme mecburiyetlerinin olduğunu söyleyen Soğanda, “Yapılacak olan seçimlerde 8 adayımız olacaktır. Partimiz yıllardan beridir gelenekleri vardır ve bu gelenekler çerçevesinde bazı işlemler yapılmaktadır. Öncelikle halkın sesine kulak vermektedir. Kamuoyu yoklamaları yapmaktadır. Hangi adayın daha çok öne çıkacağı bu kamuoyu yoklamaları ile özellikle belirlenmektedir. Bununla birlikte bir ayağı daha vardır. Buda teşkilatlarımızın temayül yoklamalarıdır. Bir diğer yağı ise merkez yoklamasıdır. Biz öncelikle şu aşamada önümüzdeki Pazar yani Mart ayının birinde Van’da teşkilat temayül yoklaması yapacağız. Teşkilat temayül yoklaması teşkilatımızın bütün unsurlarının ve yetkililerinin, görev almış kişilerinin hepsinin katılımıyla gerçekleşecek olan bir yoklamadır. İl teşkilatımız, il kadın kollarımız ve il gençlik kollarımız yine bütün ilçe teşkilatlarımız, ilçe kadın kollarımız ve ilçe gençlik kollarımız burada oy kullanacaklardır. Ayrıca bunların yanı sıra tüm meclis üyelerimiz burada oy kullanacaklardır. Bununla birlikte tüm köy ve mahalle temsilcilerimizin tümü delegedir ve oy kullanacaklar.” Dedi.

 

SOĞANDA: TEŞKİLATLARIMIZIN ADAYI YOKTUR

Pazar günü yapılacak olan temayül yoklamaları için teşkilat yetkilileri başta olmak üzere 2 bin kişinin oy kullanacağını belirten Soğanda, ayrıca teşkilatlar olarak 120 adaya eşit mesafede olduklarını söyledi. Soğanda şöyle devam etti: “120 arkadaşımız için yaklaşık olarak 2 bin teşkilat mensubumuz oy kullanacaktır. Rengini orada belli edecektir ve kimleri öne çıkaracağı orada belli olacaktır. Biz 120 tane arkadaşımıza, milletvekilli aday adayımıza teşkilatlar olarak eşit mesafedeyiz. Hiçbir şekilde, hiçbir teşkilatın burada hiç kimseye burada bir bağlantısı söz konusu değildir. Biz sadece burada Van’ımıza, Türkiye’mize hayırlı olabilecek insanlara teşkilatlarımızın meyili olacaktır. Bunu genel merkezimiz dikkate alacaktır. Nihayi olarak bu teşkilatlarımızın yani tabandan gelene sese kulak verecekleridir. Bu anlamda milletvekilli adaylarımızı bu şekilde belirleyeceğiz. Yani temayül 4 ayaktan bir tanesidir. Ve en önemli ayaklarından bir tanesidir. Bu anlamda bizim teşkilatlarımızın adayı yoktur. 120 adayımızın tümü bizim teşkilatımızın adayıdır. Temayül yoklaması Pazar günü saat 10’da başlayacak ve saat 16’da bitecektir. Genel merkezimizden gelen bir komisyon bunu belirleyecektir. Bu komisyonumuzun başında milletvekillerimiz ve Genel Başkan Yardımcımız Abdulhamit Gül var. Biz bu konuda şeffaf ve demokratik bir yarışın olmasını diliyoruz.”

 

“TEMAYÜL YOKLAMALARI DEMOKRASİ HAVASINDA GEÇECEK”

Temayül yoklamalarının demokrasi havasında geçeceğini söyleyen Soğanda, “AK Parti geldikten sonra siyasette halkın dediği daha fazla olmaya başladı. Teşkilatların dediği daha fazla olmaya başladı. Burada bir demokrasi şöleni şeklinde geçecektir. Burada gazetecileri, halkımızı buraya davet ediyoruz. Temayül yoklaması teşkilatlarımızın meilinin belirlenmesi için önem arz etmektedir. Bununla birlikte kesinlikle AK Parti teşkilatların dediğini yaptığı ve yapacağı gibi aynı zaman halkın dediğini de burada yapacaktır. Kamuoyu yoklamaları yapacaktır. Buda bizler için çok önem arz etmektedir. Bu yoklamalar hem yüz yüze hem de telefonlarla bunlar yapılacak. Ben burada aday adaylarımızın müsteri olmalarını istiyorum. Aday adaylarımız gezdiler, ziyaretler yaptılar, teşkilatlarımız arkadaşlarımızın birçoğu iyi bir şekilde tanıyorlar Pazar günü de bunun meilesi alınacaktır. Temayül yoklamamızın yanı sıra bildiğini gibi yarın yani Cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı Van Ekonomi zirvesi İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacaktır. Ben hem İstanbul’daki hem de buradaki hemşerilerimi bu kongreye davet ediyorum. Temayül yoklamamızın bütün camiamıza ve aday adaylarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Dedi.

 

VAN’A BAKAN MI GELİYOR?

Bir gazetecinin, “Van için sürpriz adaylar olur mu? Van büyükşehir oldu. Bu Van için önemli bir nokta. Bu anlamda bir bakanın Van için milletvekillik adaylığı söz konusu olur mu? Bu konu şu anda konuşulan bir gündem…” sorusu üzerine ise açıklamalarda bulunan il başkanı Soğanda son olarak şunları kaydetti: “AK Parti ilkeler partisi ve aynı zamanda yenilikler partisidir. AK Parti seçmenin ulaşabilmek için bütün demokratik yolları denemekte ve seçmenin dediği doğrultusunda karar vermektedir. Burada şu ana kadar görev yapan bütün milletvekillerimiz bakanlık düzeyinden seviyeleri ola arkadaşlarımızdır. Bundan sonra gelecek olan arkadaşlarımızda bu seviyededirler. Dolayısıyla illa dışardan bir bakanının gelmesine gerek yok. Buradaki her arkadaşımızda bakanlık seviyesindedir. Şuna inanıyorum 8 milletvekillini aldığımız taktirde yani başarılı olduğumuz taktirde emin olun ki burada bir bakan olacaktır. Ben bunun müjdesini buradan veriyorum. Burada bir bakan olacaktır. İlla bir bakanının gelmesine gerek yoktur. Elbette ki bakan geldiği baş göz üstüne deriz burada beraber çalışırız ve güçleniriz. Aday olacak her arkadaşımızda adaylık yapabilecek düzeydir. Büyükşehir ile alakalı ise, hükümetimiz bu konuda geçen sene bir kanun çıkardı ve Van’ı büyükşehir illeri arasına koydu. Burada bir demokrasi şöleni neticesinde BDP kazandı. Bu aşamadan sonrada biz hizmetlerimizi parti olarak devam ediyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan Van’ı geleceği için, belediyelerimizin hizmet yapabilmeleri için elimizden geleni sarf ettik ve etmeye de devam edeceğiz.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim