Van’da 224 sandığın taşınması kararı verildi. Van Valiliği’nin YSK’ya yaptığı başvuru sonucunda 10 ilçede 224 sandığın güvenli bölgeye taşınmasına karar verildi.

 

Van Valiliği tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan sandıkların yerlerinin değiştirilmesi talebi kabul edildi. Konuya ilişkin siyasi partilere gönderilen yazıda Çaldıran, Çatak, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp, Saray, Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde 224 sandığın taşınmasına karar verildi. Alınan bu karar Halkların Demokratik Partisi (HDP) tepki gösterdi. HDP Van Milletvekili adayı Bedia Özgökçe Ertan, “Bu parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu etkileyecek bir durumdur.” Dedi.

 

ÖZGÖKÇE: AMACI ÇOK AÇIK

 

Özgökçe Ertan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz gibi 13.03.2018 tarihi itibariyle mecliste AKP ve MHP oylarıyla bir yasa çıkarıldı. Meclis sabaha kadar çalıştırılarak, gece saatlerinde bu yasayı yaptılar. Bu yasada ki temel her seçimde yapılan hileleri, şaibeleri durumları kanunlaştırdılar. Bunlardan biri de sandıkların taşınması, birleştirilmesine ilişkin bir yasa hükmüydü. Şu anda bu yetkiyi Valilikler kullanıyor. YSK da ne yazık ki bu yönde karar verdi. Böylelikle özellikle HDP seçmeninin olduğu 19 ilde en az 270 bin seçmenin etkilendiği bir sandık taşıma kararı alındı. Bu kararın amacı çok açık. Yasa çıkarken de eleştirmiştik, bu bize yönelik tamamen hile organizasyonudur, hilenin alt yapısını oluşturuyor.”

 

“SONUCU ETKİLEYECEK BİR DURUMDUR”

 

Özgökçe konuşmasını, “Seçmeni çok uzak mesafelere korucu köylerine oy kullanmak yönlendirmek istiyor. Seçmenin nasıl taşınacağına dair bir açıklık olmadığı ortadadır, kural olarak yükümlülük de YSK’nındır. Görevi yapacak mülki amirlerdir. Mülki amirlerde İçişleri Bakanlığı tarafından atanan kayyumlardır. Her türlü çabayı harcayacaklarını biliyoruz, amaç sandıklara gitmemizi engellemek ve baraj altında kalmamızı sağlamaktır. Bu parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu etkileyecek bir durumdur. Hakkaniyete aykırıdır, seçimlerin güvenliğine, meşruiyetine şimdiden gölge düşürmüştür.” Şeklinde tamamladı.

 

Editör: TE Bilisim