ŞEHRİVAN HABER:ERDAL ERBAŞ/HAKİM İNALÖZ- 31 Mart Pazar günü yapılan seçimin üzerinden iki hafta gibi bir zaman geçmesine rağmen seçim ülkenin en çok konuşulan konusu olmaya devam ediyor. İstanbul’daki yeniden oy sayımı, bir çok ildeki itirazlar, iptaller devam ederken YSK önceki gece Van ile ilgili de çok flaş kararlar verdi. Seçimden bu yana mazbataları verilmeyen HDP’li 3 belediye için YSK, KHK ile ihraç kararını gerekçe göstererek, başkanlığı ikinci olan AK Parti’ye verdi. Van’daki belediye haritası bu kararla yeniden değişti.

Türkiye’nin tek gündemi olan yerel seçimler konuşulmaya devam ederken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önceki gün flaş bir karara daha imza attı. İstanbul’da hala oy sayım sürecini ve itirazlar değerlendiren YSK, Van’ın da aralarında bulunduğu bir çok ilgilendiren kararı da kamuoyu ile paylaştı. YSK, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi ile birlikte Van’da Tuşba, Edremit ve Çaldıran ilçelerindeki adaylara KHK ile kamudaki görevinden ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatasını vermeyeceği kararını duyurdu. Karar sonrasında 3 ilçenin AK Parti’ye geçme kararı geldi. Seçimde Bahçesaray, Çatak, Gevaş, Gürpınar’ı kazanan AK Parti’nin böylelikle belediye sayısı yeni belediyeler ile 7’ye yükseldi. İlk devir teslimin bugün Edremit ile başlaması beklenirken YSK’nın kararına dün itibariyle göreve başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’dan geldi. Ertan, kararı kabul etmediklerini belirtirken YSK’nın görevi devrettiği AK Partili isimlerin istifa etmelerini beklediklerini söyledi. HDP genel merkezi ise Van ve diğer ilçelerdeki seçimlerin iptal başvurusunda bulunacaklarını duyurdu.

HDP’Lİ İSİMLER MAZBATA ALAMADILAR

YSK’nın aldığı Karar sonrası bazı il ve ilçelerde hareketlilik başlarken bu kararın en etkili olacağı illerden birisi Van olarak açıklandı. Van'da 3 ilçede KHK'lı isimleri aday gösteren HDP'nin bu adaylarının mazbata almayacağı haberleri gözleri ikinci parti adaylarına çevirdi. HDP’nin Diyarbakır’da en güçlü olduğu yerlerden birisi olan Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edildi. Yine Van Tuşba’da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın KHK ile ihraç edildiği tespiti açıklandı.

3 İLÇEDE DE MAZBATALAR AK PARTİLİLER’E VERİLECEK

Mevcut karardan sonra Van'ın Edremit ilçesinde HDP'li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'ın yerine AK Parti adayı İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP'li Yılmaz Berki yerine AK Parti adayı Salih Akman ve Çaldıran ilçesinde HDP'li Leyla Atsak yerine AK Parti Şefik Ensari'ye mazbata verilmesi kararı çıktı.

İLK DEVİR EDREMİT’TE GERÇEKLEŞİYOR

Öte yandan iptal kararından sonra Ak Parti’ye geçecek olan ilçeler için de mazbata süreci başladı. Devirin yaşanacağı ilk ilçenin ise Edremit olacağı öğrenildi. AK Parti’nin Edremit adayı olarak seçime giren Av. İsmail Say, bugün düzenlenecek olan bir tören ile Edremit Belediye Başkanlığını kayyum belediye başkan vekili olarak görev yapan Atıf Çiçekli’den devralacak.

HDP VAN’DAKİ O İLÇELER İÇİN İPTAL İSTEDİ

Gözlerin HDP’ye çevrildiği süreçte HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, belediye başkanı seçilen KHK'li adaylara mazbata verilmemesine ilişkin YSK önünde açıklama yaptı. Mithat Sancar, açıklamasında “Van'ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ilçeleri, Erzurum'un Tekman ilçesi ile Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesi belediyeleri ile ilgili karar verildi. Diğer yerlerle ilgili inceleme devam ediyor” dedi. Söz konusu yerlerde seçimin iptal edilmesi için YSK'ya başvuracaklarını kaydeden Sancar, ancak bu şekilde sineye çekebileceklerini ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI ÖZGÖKÇEDEN DE AÇIKLAMA GELDİ

YSK’nın kararı ile ilgili bir açıklama da Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak önceki gün mazbatayı olan Av. Bedia Özgökçe Ertan’dan geldi. Ertan, belediyede dün itibariyle devraldığı başkanlık görevi öncesi yaptığı açıklamada karara tepki gösterdi. Ertan: “Kayyumla darbe yapanlar bugün hala aynı politikayı devam ettirme peşindeler ama bu sefer ne yazık ki bunu hâkimler vasıtasıyla yapıyorlar. YSK eliyle bir kez daha irademize kayyum atanmak istenmektedir. Van’da kazandığımız Van halkının iradesiyle seçilen HDP’ye mazbata vermeyerek seçim yarışında kaybetmiş olan halkın tercih etmediği, istemediği siyasi rakibimize AKP’ye mazbataları teslim ederek halkın iradesine bir kez daha saygısızlık etmiştir, büyük bir hukuksuzluğa imza atmıştır.”

“KABUL ETMİYORUZ”

Kendi yasalarıyla çelişen, anayasayla çelişen, seçim mevzuatıyla çelişen ve halk iradesiyle çelişen buna aykırı bir karar vermiştir. Bu anlamda bu kararı kabul etmediğimiz, kınadığımızı belirtmek istiyoruz öncelikle. Halk üzerine düşeni yapmıştır, halk iradesini belli etmiştir. Buna saygı duymak özellikle de yetkiyi elinde bulunduranların ve ayrıca siyasi partilerin ve bizim rakiplerimizin saygı göstermesi gereken Türkiye’nin demokratikleşmesi ve insanların kutuplaşmasını engelleyici bir tavır olarak gelişmesi gerekirken bunun aksi yönünde karar vermişlerdir. Bu kararları kabul etmiyoruz.”

ERTAN: AK PARTİLİLER İSTİFA ETMELİ!

Ertan, “Mazbata teslim edilenler ya da adına mazbata düzenlenenler bizim siyasi rakiplerimiz. Van’da yaşayan, Vanlı insanlar. Kendilerini seçmeyen bir halkın huzuruna nasıl çıkacaklar? Bu halkın yüzüne nasıl bakacaklar? Bize göre siyasi ahlak gereği bu halkın beklentisine en büyük cevap olacak şekilde halkın kutuplaşmasını önleyecek bir tavır takınmaları gerekmekledir. Vicdanen, ahlaken, siyasi etik gereği böylesi bir karar vermeleri en makulü olacaktır onlar için. İstifa etmeleri ve bu halkın gerçek iradesine saygı duyarak belediyelerde mazbatayı alanların AKP’li yetkililerin ve temsilcilerin bu karardan istifa etmelerini beklediğimizi de söylemek isterim. En onurlu ve en ahlaklı görev kendilerinin seçilmediği bir yarışta bir hukuksuzluk, bir garabet sonucu düzenlenen mazbataya itibar etmemeleri ve bu yetkiyi halkın gerçek sahiplerine teslim etmeleri gereğidir.” Dedi.

AVCI: HAKKIMIZ OLMAYANI ALMAK BİZE YAKIŞMAZ

Daha sonra kısa bir konuşma yapan eş başkan Mustafa Avcı ise halka hizmet etmek için çaba harcayacaklarını belirterek, “Önceki gün YSK tarafından 3 belediyemiz başka isimlere verildi. Bize de Muş’ta bir belediye verildi. Ancak biz kabul etmedik. O belediye bizim hakkımız değil. Kime istiyorlarsa ona versinler. Hakkımız olmayan bir belediyede olmak bize yakışmaz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim