Tüm Türkiye ile birlikte kıran kırana bir yerel seçim yarışının yaşandığı Van’da, Bekir Kaya girdiği ikinci seçimden de galip çıkarak ikinci kez belediye başkanlığına seçildi. Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranı ile seçilen Bekir Kaya’lı BDP adeta tarih yazarken, Van’ın 51 yıllık geleneği de BDP’nin birçok belediyeyi alarak kazandığı bu sonuçlarla da bozulmuş oldu.

2014 yerel seçimlerine ilk kez büyükşehir olarak giren Van’da dün kıran kırana geçen seçim yarışının galibi BDP oldu. 2009 yılında devraldığı belediyeyi bir kez daha kazanan BDP, Van’da 51 yıllık tarihi de değiştirmiş oldu. Ak Parti Büyükşehir Adayı Osman Nuri Gülaçar ile kıran kırana bir seçimde Kaya, 2009 seçimlerine göre oyunu düşürse de BDP’nin daha çok belediye kazandığı bir seçimde adeta tarih yazdı. Van’ın tarihi bir geleneğini bozmakla kalmayan Bekir Kaya resmi olmayan sonuçlara göre Van’ın ilk büyükşehir belediye başkanı olma unvanını da kazanmış oldu. BDP resmi olmayan sonuçlara göre 2 merkez ilçe ile birlikte bir çok ilçeyi de bünyesine katmış oldu.

Van'da resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Büyükşehir Belediyesini BDP yüzde 51 oyla aldı. İkinci parti olan AK Parti 2009 seçimlerine göre oyunu büyük oranda artırmasına rağmen resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 44 oy aldı. Bu sonuçlarla AK Parti elindeki bir çok belediyeyi de BDP’ye kaptırırken BDP resmi olmayan sonuçlarla Van Büyükşehir Belediyesi'ni yüzde 51 oyla kazandı. Ayrıca İpekyolu ilçesinde 438 sandık açıldı. BDP'ye 50.609 oy, AK Parti'ye de 47 bin 233 oy aldı. BDP'nin oy oranı yüzde 47.93, AK Partinin'nin de yüzde 44.72. Edremit ilçesinde de BDP yüzde 54 oyla seçimin galibi oldu. Edremit ilesinde 213 sandığın 186'sı açıldı. BDP'ye 23.178 kişi oy verirken, AK Parti'ye de 17 bin 21 kişi oy verdi.

Öte yandan Van’da hava şartları nedeniyle bir çok ilçede oylar resmi olarak açılmazken, kar nedeniyle bazı ilçelerin oyları ise gece geç saatlere kadar ulaşmadı. Resmi olmayan sonuçlara göre Van’da oyların yüzde 70 civarında sayıldığı sonuçlara göre oylar şu şekilde sıralandı:

Bahçesaray MEHMET GARİP AYKUT
BDP %67.03

Başkale İHSAN GÜLER
BDP %89.16

Çaldıran FARUK DEMİR
BDP %60.37

Çatak CELATTİN BARTU
BDP %63.90

Edremit SEVİL ÇETİN
BDP %50.96

Erciş DİBA KESKİN
BDP %47.47

Gevaş SİNAN HAKAN
AKP %52.18

Gürpınar ZEKİ YILDIZ
BDP %53.59

Muradiye MEHMET ALİ TUNÇ
BDP %52.31

Özalp HANDAN BAĞCI
BDP %66.28

Saray ABDULKADİR ÇALIŞKAN
BDP %78.06

Tuşba FEVZİ ÖZGÖKÇE
AKP %49.63

İpekyolu AYGÜL BİDAV
BDP %49.62

BDP'nin kazandığı belediyeler Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Tunceli, Hakkari, Van, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Iğdır'da belediye başkanlıklarını aldı.

VAN

BDP Van İl Başkanı Musa İtah, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı, adayları Bekir Kaya'nın kazandığını bildirdi. İtah, yaptığı açıklamada, kendilerine gelen bilgilere göre, adayları Kaya'nın kentteki oyların büyük bir bölümünü alarak seçimi kazandığını söyledi. Sandıkların açılmaya başlamasıyla birlikte BDP'liler Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanarak zafer turu atmaya başladı.

HAKKARİ

Hakkari'de yerel seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Dilek Hatipoğlu kazandı. Hakkari'nin ilk kadın belediye başkanı olan Hatipoğlu, İşletme Fakültesi mezunu. Evli 2 çocuk annesi Muşlu olan Hatipoğlu, seçimlere BDP'nin kadın kotasıyla girdi.

ŞIRNAK

BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, Şırnak Belediye Başkanlığını, adayları Serhat Kadırhan'ın kazandığını açıkladı.

SİİRT

Siirt'te Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Tuncer Bakırhan kazandı. Siirt'te Belediye Başkanlığı'nı resmi olmayan sonuçlara göre, BDP'nin adayı 44 yaşındaki Tuncer Bakırhan kazandı. Ekonomi uzmanı evli ve 2 çocuk babası Bakırhan'ın seçimleri kazanması ardından kentte BDP'liler kutlama yaptı. BDP'liler havai fişeklerin yanı sıra halaylar çekip, kentte tur atarak Bakırhan'ın seçimleri kazanmasını kutladı.

TUNCELİ

Tunceli'de Belediye Başkanlığı seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Mehmet Ali Bul, kazandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'deki yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Mehmet Ali Bul, kazandı. 47 yaşında evli ve 2 çocuk babası olan sendikacı Mehmet Ali Bul'un seçimlerin kazandığının belli olmasının ardından BDP'liler kentte kutlamalar yaptı. Tunceli'de seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra binlerce BDP'li, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, havai fişeklerle sevinç gösterileri yaptı.

BATMAN

Batman'da Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre BDP adayı Sabri Özdemir kazandı. Batman'da Belediye Başkanı seçilen BDP'li 42 yaşındaki Sabri Özdemir, kentte esnaf. Evli ve 4 çocuk babası olan Özdemir'in seçimleri kazanmasının ardından BDP'liler kentte kutlamalar yaptı.

MARDİN'DE AHMET TÜRK

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre bağımsız Ahmet Türk, kazandı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı BDP'nin desteğiyle seçimlere bağımsız aday olarak giren Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk kazandı. 72 yaşındaki Ahmet Türk, evli ve 8 çocuk babası.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre BDP'li Gültan Kışanak kazandı. Siirt milletvekili olan 53 yaşındaki Gültan Kışanak, aynı zamanda BDP Eş Genel Başkanıydı. Kışanak evli ve 1 çocuk annesi.

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi ile 16 ilçede resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını kazanan BDP'liler kentte kutlamalar yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Gültan Kışanak, seçimin galibinin BDP olduğunu ve hem oylarını hemde belediye sayısını artırdıklarını söyledi.

BİTLİS

Bitlis'te yerel seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin Belediye Başkan adayı Hüseyin Olan kazandı. Eczacı, 55 yaşındaki 3 çocuk babası Hüseyin Olan, Türkiye Barış Meclisi Bitlis Barış Girişimi aktivisti. Ayrıca Betav yönetim kurulu üyesi olan Hüseyin Olan'ın rakibi ve mevcut belediye başkanı Ak Parti adayı Fehmi Alaydın ise seçimlerde ikinci sırada yer aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların büyük bölümü açılan şehirlerde kazanan adaylar şöyle...

Tunceli'de (BDP) Mehmet Ali Bul,
Hakkari'de (BDP) Dilek Hatipoğlu,
Bayburt'ta (AKP) Mete Memiş,
Rize'de (AKP) Reşat Kasap,
Artvin’de (AKP) Mehmet Kocatepe,
Gümüşhane'de (AKP) Ercan Çimen,
Edirne'de (CHP) Recep Gürkan,
Konya'da (AKP) Tahir Akyürek,
Aksaray'da (AKP) Haluk Şahin Yazgan,
Adıyaman'da (AKP) Fehmi Hüsrev Kutlu,
Karabük'te (MHP) Rafet Vergili,
Bartın'dan (MHP) Cemal Akın,
Nevşehir'de (AKP) Hasan Ünver,
Erzincan'da (AKP) Cemalettin Başsoy,
Kırklareli'nde (CHP) Mehmet Kesimoğlu,
Karaman'da (AKP) Ertuğrul Çalışkan,
Sivas'ta (AKP) Sami Aydın,
Kilis'te (AKP) Hasan Kara,
Tokat'ta (AKP) Eyüp Eroğlu,
Elazığ'da (AKP) Mücahit Yanılmaz,
Yozgat'ta (AKP) Kazım Arslan,
Kırıkkale'de (AKP) Mehmet Saygılı,
Çankırı'da (AKP) İrfan Dinç,
Siirt'te (BDP) Tuncer Bakırhan,
Kayseri'de (AKP) Mehmet Özhaseki,
Ordu'da (AKP) Enver Yılmaz,
Muş'ta (AKP) Feyat Asya,
Giresun'da (CHP) Kerim Aksu,
Sinop'ta (CHP) Baki Ergül,
Kırşehir'de (AKP) Yaşar Bahçeci,
Samsun'da (AKP) Yusuf Ziya Yılmaz,
Şanlıurfa'da (AKP) Celalettin Güvenç,
Osmaniye'de (MHP) Kadir Kara,
Diyarbakır'da (BDP) Gülten Kışanak,
Şırnak'ta (BDP) Serhat Kadırhan,
Trabzon'u (AKP) Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,
Konya'da (AKP) Fatma Toru,
Burdur'da (CHP) Ali Orkun Ercengiz,
Amasya'da (AKP) Cafer Özdemir,
Çorum'u (AKP) Muzaffer Külcü,
Gaziantep'i (AKP) Fatma Şahin,
Iğdır'da (BDP) Murat Yikit,
Malatya'da (AKP) Ahmet Çakır,
Sakarya'da (AKP) Zeki Toçoğlu,
Erzurum'da (AKP) Mehmet Sekmen,
Kocaeli'nde (AKP) İbrahim Karaosmanoğlu,
Bolu'da (AKP) Alaaddin Yılmaz,
Düzce'de (AKP) Mehmet Keleş,
Batman'da (BDP) Sabri Özdemir,
Kars'ta (MHP) Murtaza Karaçanta,
Kahramanmaraş'ta (AKP) Fatih Mehmet Erkoç,
Isparta'da (MHP) Yusuf Ziya Günaydın,
Çanakkale'de (CHP) Ülgür Gökhan,
Mardin'de (BAĞIMSIZ) Ahmet Türk,
Bursa'da (AKP) Recep Altepe,
Afyonkarahisar'da (AKP) Burhanettin Çoban,
Kastamonu'da (AKP) Tahsin Babaş,
Bingöl'de (AKP) Yücel Barakazi,
Niğde'de (AKP) Faruk Akdoğan,
Bilecik'te (AKP) Selim Yağcı,
Tekirdağ'da (CHP) Kadir Albayrak,
Bitlis'te (BDP) Hüseyin Olan,
Edirne'de (CHP) Recep Gürkan,
Kütahya'da (AKP) Kamil Saraçoğlu,
Balıkesir'de (AKP) Ahmet Edip Uğur,
Aydın'da (CHP) Özlem Çerçioğlu,
Muğla'da (CHP) Osman Gürün,
Ardahan'da (AKP) Faruk Köksoy,
Zonguldak'ta (CHP) Muharrem Akdemir,
Denizli'de (AKP) Osman Zolan, kazandı

Editör: TE Bilisim