ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ-  Türkiye genelinde toplam 57 milyondan fazla seçmen sandık başına gitti. 5 yıl boyunca belediyeleri yöneteceklerin seçildiği seçimler Türkiye açısından son yılların en flaş seçimlerinden birisi oldu. Ankara’nın 25 yıl sonra CHP’ye geçtiği, İstanbul’da kıran kırana bir seçim yaşandığı yerel seçimde Doğu ve Güneydoğu’da sürpriz sonuçlar yaşandı. Cumhur ile Millet İttifak’ları ile bir çok ilde dengelerin yeniden değiştiği seçimde Van’da ise 3 yerel seçimdir devam eden gelenek değişmedi. 2009 ve 2014 seçimlerinde ipi göğüsleyen HDP, Van’da yüzde 51’e karşı AK Parti’nin 41 oranında oy aldığı seçimde Van’da toplamda 10 belediye kazandı. AK Parti ise önceki seçimlerde 2 olan belediye sayısını 4’e çıkardı. Erciş’in AK Parti’nin son saatlere kadar öne olduğu seçimde HDP’ye geçtiği seçimlerde Van’da belediye dengeleri sil baştan değişmiş oldu. Alınan sonuçlar ile birlikte Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı resmi olmayan sonuçlara göre Av. Bedia Özgökçe ve eş başkanı Mustafa Avcı oldu.

Aylardır ülke gündemini meşgul eden Mahalli İdareler Genel Seçimleri dün itibariyle tamamlandı. Türkiye genelinde 57 milyon civarında seçmenin oy kullandığı seçimde Van’da da 652 bin 878 seçmen belediye başkanlarını belirlemek için tercih kullandı. Van genelinde kurulan 2 bin 273 sandıkta büyükşehir ve 13 ilçe için oy kullanan Vanlılar, 2014 seçimlerine göre yeniden yetki dağıtımı gerçekleştirdi. Büyükşehirde sonuçların değişmediği yerel seçimde, 9 ilçe belediyesini HDP, 4’ünü de AK Parti kazandı.

BÜYÜKŞEHİR MÜCADELESİNİ KAZANAN ÖZGÖKÇE VE AVCI OLDU

Bölge illerinde HDP’den AK Parti’ye geçen iller ile sürpriz sonuçların sandığa yansıdığı seçimde Van’da büyükşehir tercihi değişmedi. HDP; Van’da da seçimi kazanarak Diyarbakır, Mardin ile birlikte 3 büyükşehirde ipi göğüsleyen parti oldu. AK Parti’nin ses getiren adayı Necdet Takva’ya karşı büyükşehir için yarışan HDP’nin adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı yüzde Van’da 254 bin civarında oy aldı. HDP’nin yüzde 52’ye yakın bir oran ile galip ayrıldığı seçimde Necdet Takva, Van’da şimdiye kadarki en büyük AK Parti oyuna ulaşarak 193 bin civarında oy alarak yüzde 42 civarında bir oy oranında kaldı.

13 İLÇEDEN 9’U HDP’NİN OLDU

2014 yılında Büyükşehir ve 11 ilçeyi kazanan HDP, bu seçimde 2 belediyesini kaybetmiş oldu. HDP 250 bin civarında oy aldığı seçimde Başkale, Çaldıran, Edremit, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp, Saray ve Tuşba ilçelerinde ipi göğüsledi. Önceki seçimde AK Parti’nin kazanmış olduğu Tuşba’yı kazanarak 3 merkez ilçeyi de kazanan HDP, kazandığı bazı ilçelerde önceki seçime göre oy kaybı yaşamasına rağmen kazanmayı bildi.

AK PARTİ BELEDİYE SAYISINI ARTIRDI

2014 seçimlerinde Van’da biri merkez ilçe olan Tuşba ile birlikte Gevaş ilçesini kazanan AK Parti, dünkü seçimlerde belediye sayısını 4’e yükseltti. Elindeki önemli bir ilçe belediyesini kaybeden AK Parti, Gevaş’ta geleneği devam ettirdi. Gevaş ile birlikte Bahçesaray, Gürpınar ve Çatak ilçeleri de AK Parti’den yana tercih kullanarak AK Parti’nin belediye sayısına da katkı sunmuş oldu.

İŞTE İLÇE İLÇE SEÇİM SONUÇLARI

BAHÇESARAY: AK PARTİ 3.882 – HDP 1.734

BAŞKALE: AK PARTİ 4.523 – HDP 14.753

ÇALDIRAN: AK PARTİ 10.293 – HDP 12.858

ÇATAK: AK PARTİ 5.506 – HDP 4.408

EDREMİT: AK PARTİ 24.063 – HDP 31.083

ERCİŞ: AK PARTİ 33.176 – HDP 25.535

GEVAŞ: AK PARTİ 7.100 – HDP 5.723

GÜRPINAR: AK PARTİ 8.913 – HDP 7.125

İPEKYOLU: AK PARTİ 56.730 – HDP 76.093

MURADİYE: AK PARTİ 6.589 – HDP 8.827

ÖZALP: AK PARTİ 5.463 – HDP 18.540

SARAY: AK PARTİ 3074 – HDP 5.174

TUŞBA: AK PARTİ 24.517 – HDP 32.697

HDP BU SONUÇLARLA YENİ BİR REKOR DAHA KIRMIŞ OLDU!

HDP bu sonuçlarla birlikte Van’da aynı zamanda bir rekora imza atmış oldu. 1963 yılından 2014 yılına kadar hiç bir belediyenin iki kez üst üste kazanamadığı Van’da HDP bir geleneği bitirmişti. 2014 yılında DBP ile Bekir Kaya’nın üst üste ikinci kez kazandığı Van Büyükşehir’i HDP bu kez de Özgökçe ve Avcı’nın eş başkan olarak girdiği seçimle 3’üncü kez üst üste kazanmış oldu. Böylelikle AK Parti’nin 2009 yılından bu yana kazanamadığı Van Büyükşehir Belediyesi özlemi 10 yıla çıkmış oldu.

TAKVA EN YÜKSEK OYU ALDI TEŞEKKÜR ETTİ

Van’da şimdiye kadarki en büyük AK Parti oyunu alan Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından kısa bir mesaj ile teşekkür etti. Yoğun bir seçim çalışması süreci geçiren Takva, HDP’nin ipi göğüslemesinin ardından yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Van halkına sonsuz teşekkür ediyorum. 3 ay boyunca bize katlandıkları için, yüzlerini dönmedikleri için, dinledikleri ve anlattıkları için, acılarına, yaralarına rağmen sürece dahil oldukları için, açık kapıları için, yemekleri, suları, çayları İçin ve ‘sabırları’ için...”

BEDİA ÖZGÖKÇE ERTAN KİMDİR?

Bedia Özgökçe Ertan,06.01.1975 tarihinde Van’da doğdu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. İnsan Hakları Derneği Van Şubesinin kurucularından olup yönetim kademelerinde görev alan Ertan, Van Bölge Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Van Barosu Kadın Hakları Merkezinin kurucularından oldu. Baroda, ayrımcılıkla mücadele, mülteci hukuku ve işkencenin önlenmesi alanlarında çalıştı. Ayrımcılıkla mücadele ile ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası eğitimde yer alan Ertan, İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2004 Yerel Seçimlerinde Demokratik Halk Partisi listesinden seçilerek Van’ın ilk kadın İl Genel Meclisi Üyesi oldu. Bedia Özgökçe Ertan, 26. ve 27.Dönem Van Milletvekili seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliğinde bulundu. İyi düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Ertan, evli ve 3 çocuk annesidir. Bedia Özgökçe Ertan, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’den Van Merkez Belediye Eş Başkan adayı oldu.

MUSTAFA AVCI KİMDİR?

Mustafa Avcı, 1956 Van Erciş'te doğdu. DTP kurucu üyeliği ve iki dönem DTP PM üyeliği yaptı. DTP kapanmadan önce DTP İstanbul İl Eş Başkanlığı görevini üstlendi. Mustafa Avcı, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP Van Merkez Belediye Eş Başkan adayı oldu.

Editör: TE Bilisim