Adayların da kulislerin de nabzı yükselmeye, heyecanı artamaya devam ediyor. Biz de geçtiğimiz hafta artan bu nabız yükselişine ‘nabza göre şerbet’ vermek yerine biraz da halkın nabzını ölçme adına bir şeyler yapmaya devam ediyoruz.

Kiminin ‘takdir’ kiminin ‘memnuniyetsizlik’ ile karşıladığı isimleri paylaşmaktan çekinmeme taraftarıyım hala. Zira ‘afaki’ adayların anketlerdeki ‘yapay’ yerlerini paylaşmaktan ziyade ‘kendi hür irademizle’ işaret edebileceğimiz isimler üzerinde konuşmaya devam etmeliyiz diye düşünüyorum.

Bize düşen vekilliği fırsat olarak görenleri değil, vekilliği Van için fırsata çevirebilecek isimler konusunda fikir vermek. Paylaşmaya devam edeceğimiz isimlerin faydalı olabilme ihtimalleri okuyucunun takdirinde kalıversin, biz kentin ‘değer’lerini ve temsiliyet namlusunun ucunda olması gerekenleri konuşmaya devam edelim:

Van’ı vekili kim olsun?

BEKİR KAYA:

Geçtiğimiz yerel seçimden önce konuşulan önemli bir istatistiki bilgi vardı. O da 51 yıllık bir süredir Van’da hiçbir partinin Van’da iki dönem üst üste belediye seçimlerini kazanmayışıydı. Son yerel seçimlerde bu kural bozuldu. Önceki dönem Bekir Kaya ile belediyeye AK Parti’den devralan BDP, Büyükşehir’i bir kez daha aynı isimle kazandı. Her ne kadar yanına Hatice Çoban eş başkan olarak eklense de Bekir Kaya’nın Van halkının gönlündeki yeri seçimde çok farklı bir etki bıraktı. Her ne kadar Bekir Kaya’nın ikinci dönemi istemediği yönünde iddialar zikredilse ve sürpriz yapılsa da Van’da Kaya’nın etkisi ile birlikte II. Kaya dönemi başlamış oldu. Kaya’nın bu dönem hiç olmadığı kadar sesiz kaldığı ve Hatice Çoban’ın yönetimsel anlamda daha önde olduğu gibi bir izlenimi bilmeyen yok. Ama bir taraftan da şimdiye kadar sayısız spekülasyon ve iddiada ismi en çok zikredilen isimler arasında duruyor. Şüphesiz “Bekir Kaya neden bu kadar arka planda?” sorusu birçok kişinin de zihnini meşgul eden bir durum. Kendisini şahsen ve kurumsal anlamda tanıyanlara baktığınızda hem kişisel hem de yerel yönetime bakış anlamında çok ‘farklı’ bir yapıda olduğu görülmesine rağmen ‘hayata geçirme’ anlamında pasif kalsa da, HDP’nin halka da hizmete de hala en yakın ismi o gibi duruyor. Onun sessiz kalmasının ardında ne var bilinmez ama onun halk üzerinde buna rağmen nasıl bir gücü olduğunu iki seçimdir rakamlarla görüyoruz. Haliyle şu sıralar yüzde 10 barajının altında kalacağı nedeniyle AK Parti cenahının ‘Van’da 8-0’ hayaliyle yatıp kalktığı bir dönemde kitlesel etki anlamında HDP’ye güç katacak bir isim. Onu geçelim siyasi mentalite ve çözüm sürecinin nihayete erdirilmesi noktasında Kürt siyasetçilerin duruşuna bakıldığında Demirtaş’ın yanındaki ekipte olması Van’da da sürece de katkı sağlayabilecek bir isim.

FERİDUN IRAK:

Van’da geçmişten bugüne önemli kuruluşların kuruculuğunu ve başkanlığını yapıp görev yaptığı her dönemi en ‘minnetsiz’ şeklide bırakıp giden isimlerden. Bu kentin OSB’sinde, KOSGEB’inde, VATSO’sunda, VATBO’sunda, Vanspor’unda izi, emeği, hatta kuruluşunda imzası bulunan bir isim. Van’ın şu anda Van olmasındaki önemli kurumlarda büyük katkısı olan, görev aldığı dönemler itibariyle Van’da uzun yıllar adından söz ettiren bir isim olan Feridun Irak’ın siyaseten de Van’a çokça katkı sunabilecek isimlerden biri olabileceği düşüncesindeyim. Van’da görev alan kurum amirlerini, yöneticileri, bürokratları kente dair söylemlerini doğruca ve cesurca söylemesi nedeniyle çekimser bir tavır izlese de Feridun Irak’ı Feridun Irak yapan da ‘dediğini yapması, söylediğinin arkasında durması’ oldu. Van sevdalısı olduğunu her fırsatta her platformda çözüm üretme noktasında fikir beyan ederek, tartışmalara müdahil olarak, buluşmalarda lanse ederek ortaya döken bir Feridun Irak’ın bu kenti temsil eden isimler arasında yer alması gerekiyor. Kendisi siyasete hangi partiden ya da nasıl bir teklif ile dâhil olur bilmem ama bu kentte güçlü olan partilerin onu kente katkı sunma anlamında mutlak suretle değerlendirmesi gerekiyor. Zira bu kanaate varmak için dedikodulara, eş dost tavsiyelerine gerek yok, bir çayını içip 1 saat kendisini dinlemeniz yetiyor. Onun geçmişten bugüne Van’ın kurumsal yapısına sunduğu katkı bir yana kısa bir sohbette Van’a dair fikirlerinin hizmete dönüştürülmesi anlamında ne derece etkin olduğunu görmeniz uzun sürmeyecektir. Partilere duyurulur.

MEHMET EMİN ÇAKAY:

Siyasetçilerin kenti sadece seçim dönemlerinde ‘yapay’ bir şeklide kendisine dert ettiği göz önünde bulundurulduğunda bu kentin ihtiyacını hissettiği bir profile uyan bir isim Mehmet Emin Çakay. Yıllardır bünyesinde hizmet verdiği Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nda bu kentin eğrisini, doğrusunu, ihtiyacını, kaynağını, yatırımını, yatırım ihtiyacını enine boyuna bilen ve üzerinde uzmanlaşan bir isim. Hepsi bir yana şöyle kağıt üzerinde yaptığı çalışmalar, yıllardır üzerinde kafa yorduğu projeler ve yaptığı araştırmalarını bir kenara bıraktığınızda bile Van’ı kendisine gerçek anlamda ‘dert’ edinen bir Vanlı isim Çakay. Koca bir dönemi ‘vizyon’dan uzak isimlerle heba ettiğimiz düşünüldüğünde bu listede adını geçtiğimiz isimlerle birlikte Van’ın milletvekilliğine de vizyon katabilecek bunu yaparken de kente yatırım anlamında büyük kazanımlar sağlayabilecek bir isim. AK Parti’den önceki dönemlerde bir aday adaylığı tecrübesi olan Çakay, son yıllarda Van’ın yatırım anlamında büyük işler yaptığı dönemin hiç şüphesiz en önemli ‘görünmez’ kahramanlarından birisi. Görevi itibariyle Ankara, Türkiye ve küresel manada edindiği kazanımları Van için Ankara’ya çabucak uyum sağlama sürecinde etkin bir şekilde kullanması bir yana, “Bu kentin kalkınma diye bir derdi var.” sözcüğünü yıllardan bu yana diline pelesenk etmiş bir isim. Bu seçim değil daha önceki seçimlerde Van’ın temsiliyet rolünü üstlenmesi gerekirken bu zamana kadar kapısının çalınmamış olması koca bir eksiklik gibi dururken bu anlamda AK Parti’nin zaman kaybetmeden dinlemesi gereken ‘büyük’ bir kazanım. Haliyle bölgeyi de Van’ı da sadece siyasi yapısıyla değil her yönüyle tahlil etmiş ve bunu her ortamda yorumlayabilecek bir isim olan Mehmet Emin Çakay, Van milletvekilliği için biçilmiş kaftanlardan.

NİHAT İNANÇ:

Son yıllarda ‘siyasetçe ve bürokrat üretemiyoruz’ şeklindeki söylemlerimize ‘hop’ dedirtecek isimlerden birisi de Nihat İnanç. Görev yaptığı süreç içerisinde Van’da da dikkat çeken isimlerden birisi olan Nihat İnanç, kurucu rektör olarak göreve başladığı ve kısa sürede çok şey kazandırdığı Muş Alparslan Üniversitesi’nde rüştünü fazlasıyla ıspatladı. Üniversitede büyük işler yapıp kısa sürede adından sıkça bahsettiren İnanç, siyasi olarak da Türkiye’nin önemli isimlerinin de yakından tanıdığı bildiğim bir isim üstelik. Dolu dolu bir özgeçmişin yanı sıra yöneticilik ve siyaset yönetimi anlamında da ‘farklı’ bir kimliğe sahip olan Nihat İnanç’ın Hüseyin Çelik’ten bu yana Van’ın özlemini duyduğu ‘lider’ siyasetçi boşluğunu doldurması da üstelik onun Van kamuoyundaki önemli artılarından biri. Uzun yıllardır banko listelerle seçime girilen her seçim döneminde büyük hayal kırıklıklarının yaşandığı bir dönemde Van’ın Nihat İnanç gibi kendini her anlamda kanıtlamış bir isme ihtiyaç duyduğu da üstelik apaçık ortada. Onun Muş’taki yönetimi o ildekileri ve çevre üniversiteleri bile kıskandırırken akademisyenliğinin yanında yönetim anlamında da edindiği bu kazanımlarını Van için kullanmasının da sebebi çok üstelik. Çözüm süreci gibi hayati bir süreçte Van’ı temsil ederken aynı zamanda fikir anlamında da gidişata ‘çok’ şey katabilecek bir Vanlı isme, yakın olduğu AK Parti’nin de teklifi götürüp Van siyasetinde temsiliyet rolü üstlenmesini teklif etmesi çok zor olmamalı. Zira, bölgenin ve ülkenin büyük kazanımlar edindiği bir dönem halen devam ederken Van’ın bu süreci ‘vasıfsız’ milletvekilleri ile daha fazla ziyan etmemesi gerekiyor.

KEREM ALTUN:

İki dönemdir ağabeyini arayan Van’da şüphesiz her kesimin ‘sempati’ ve siyasi kaygılardan uzak bir şekilde baktığı gerçek manadaki ağabeylerden birisi de Kerem Altun. Vekillik döneminde hoş bir ‘sada’ bırakan nadide milletvekillerinden birisi olan halen bile milletvekilliğinden öte bir duruş sergileyen Kerem Altun ismi kulislerin de şüphesiz en ağır ismi. Geçtiğimiz süreçte il başkanlığı için anılan ismi şu sıralar Milletvekilliği seçimleri için daha çok ve daha sesli bir şekilde yankılanmaya başlandı. Üstelik Erciş’in de son birkaç yıldır içinde bulunduğu çalkantılı dönem düşünüldüğünde artık bu işe müdahil olması gereken isimlerden en doğru tercih olabilecek, saygın bir isim. AK Parti’nin kalesi iken kaybedilen, ardından siyasi kavgaların odağı olan halen bile suların durulmadığı Erciş’te, Erciş merkezli edineceği bir temsiliyet ile hem buraya hem de Van’a büyük artılar katabilecek bir isim. Van’ın ağabeysiz geçirdiği dönemlerin bir telafisi olarak listeye alınması halinde geçmiş dönemde edindiği milletvekilliği tecrübesiyle Van’da büyük işler başarması da takdir edersiniz ki çok da zor değil. Hem siyaseten hem temsiliyet anlamında Van’ın bir ağabeye ihtiyacı var. 3 dönem kuralı ile birlikte temel taşlarından bir bir vazgeçmek zorunda kaldığı bir dönemde Ak Parti’nin genel manada da faydalanacağı Kerem Altun neden olmasın?

Seçim kazanı kaynamaya devam ederken biz kapısının çalınması gereken önemli isimlerle nabız yoklamaya devam edeceğiz.

Varsa çorbaya tuz katmak isteyen, buyrun kaynatalım…