Gittikleri her köyde, halk evlerinden çıkarak slogan ve zafer işaretleri ile eş başkanlarını karşıladı. Köylüler, "AKP kendisi için Tuşba ilçesini güçlü halka olarak görüyor. Güçlü mü değil mi? 30 Mart günü göstereceğiz" mesajı verdi. Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit, ise "Birileri çıkıp 'yüzde 70 alırız' diyor hatta 'Başkale'yi de alabiliriz' diyorlar. Bunlara bol bol gülün, geçin. Hatta yapabilirseniz köylere yalan makinesi bırakın da bir ölçüm yapalım" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Tuşba Belediyesi Eş Başkan adayları Hadice Günel, Öner Yiğit, BDP Tuşba yönetimi ve belediye meclis üyesi adaylarının da katılımıyla Tuşba ilçesine bağlı 9 köy ve iki mahallede toplantılar gerçekleştirildi. Toplantılarda binlerce kişiyle bir araya gelen eş başkanlar, gittikleri her yerde büyük bir coşku ile karşılandı. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı demeden eş başkanları karşılayan vatandaşlar, eş başkanlarını bağırlarına bastı. Sabahın erken saatlerinde iki taziyeyi ziyaret eden eş başkanlar ardından köy gezilerine başladı.

YİĞİT: YOL YAKINKEN EVİNİZE DÖNÜN!

Eş Başkanlar ilk olarak Gedikbulak (Canik) köyünü ziyaret etti. Burada yüzlerce kişi tarafından karşılanan eş başkanlar, daha sonra köylülerin katılımıyla yapılan toplantıya katıldı. Burada ilk olarak konuşan Tuşba Belediyesi Eş Başkan adayı Öner Yiğit, Tuşba'ya bağlı köylerin birilerinin planlarını bozduğunu belirterek, burada yapılan karşılamalarla seçimi kazandıklarının tescillendiğini söyledi. AK Parti içerisinde bulanan herkese çağrıda bulanan Yiğit, "Yol yakınken evinize dönün. Yoksa AKP'nin kanlı tarihinin birer ortağı olursunuz" diye konuştu.

KAYA: HER ŞEY SİZİN SAYENİZDEDİR

"Siz burada bize konuşmaya yer bırakmadınız" diyerek konuşmasına başlayan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, Canîk halkının gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Kendilerini evlerinde hissettiklerini belirten Kaya, "Bu seçim bizim için bir imtihandır. Biz bu imtihan öncesi çalışarak seçime giriyoruz. Öyle bir sonuçla çıkmalıyız ki, bizim üzerimizden hesap yapanların hesapları bozulsun. Halkımız bu kadar mal, can, ve bedel vererek aldığı bu mevzilerine hepimizin sahip çıkması gerekiyor" dedi. Konuşmaların ardından Eş Başkan adayları bu kez Karaağaç (Qereğaç) köyüne geçti. Karaağaç köyünde yapılan bir düğüne de katılan eş başkanlar damat ve gelini tebrik etti. Burada kısa bir konuşma yapan Kaya, "Yokluktan bu varlığa ulaşmışsak bu sizin emeğinizin sayesindedir. Bu emeğinize sahip çıkacağız" dedi. Köylüler adına konuşan Heci Filit Başar ise, "Yıllardır oy verdiğimiz hükümetler bizi katletmekten geri durmadılar. Biz oy verdik onlar bizim şeyhlerimizi, imamlarımızı, gençlerimizi öldürdüler. Bundan sonra artık oyumuz kendi partimizedir. Biz sizin başınızı bu partilerin karşısında eğmenize asla fırsat vermeyeceğiz ve birlikte kazanacağız" dedi.

DÊREBELEK KÖYÜ YOLLARA DÖKÜLDÜ

Karaağaç Köyü ziyaretinin ardından eş başkanlar bu kez de Ermişler (Dêrebelek) köyünü ziyaret etti. Yollara dökülen halk eş başkanlarını zafer işareti ve sloganlarla karşılarken, halk köyde bulunan tüm oyların BDP'ye gideceğini söyledi. Daha önce yüzde 80 BDP'ye oy çıkaran köy, bu kez bir rekora imza atarak yüzde 100 yapmak istiyor. Eş Başkanlar buradaki taziye ve gezinin ardından Bağdaşan (Beğdeşen) köyünü ziyaret etti. Halk burada da eş başkan adaylarını halaylar ve sloganlarla karşıladı. Burada konuşan Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit, Van'da 14'te 14 yapacaklarını belirterek, "Birileri bizim Tuşba'da güçsüz olduğumuzu belirtiyor ve bunun üzerinden siyaset yapıyor. Ancak unuttukları bir şey var. Burada yapılan tüm anketlerde yüzde 55 civarı çıkıyoruz. Bunların bu yalanlarına karşı 30 Mart'ta tabelalarını ellerine verip gönderelim" dedi.

ÇOBAN: SİZİN GÜÇLÜ DURUŞUNUZ OLMASAYDI…

Yiğit'ten sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, bu dönem eş başkanlık sistemi ile yetki değil, görevlerin başkanlar arasında paylaşılacağını belirterek, Kürtlerin çok önemli bir yola girdiğini söyledi. Kürtlerin yıllarca zalimin zulmüne uğradığını söyleyen Çoban, ancak bu gün Kürtlerin kazanımlarını her gün biraz daha ördüğünü ifade etti. Çoban, "Bugün katılımlarla birlikte 104 belediyemiz almasaydık, devlet Sayın Öcalan'la masaya oturmazdı. Sizin her gün ortaya koyduğunuz güçle devlet Sayın Öcalan'la masaya oturuyor. Biz daha çok çalışarak bize zulmedenlere en iyi demokrasi cevabını vermemiz gerekiyor" dedi. Konuşmaların ardından söz alan köylüler, AK Parti'nin seçim çalışmalarını asker ve çevik kuvvet polisleri ile yaptığını söyleyerek, "Bugün bizim yanımıza böyle geliyorlarsa, yarın kazandıklarında ne yaparlar Allah bilir" diyerek tepkilerini dile getirdi.

YİĞİT: BİRİLERİ 'YÜZDE 70 OY ALIRIZ' DİYOR

Konuşmaların ardından eş başkanlar daha sonra Kumluca (Norşîn) köyüne geçti. Burada konuşan Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit, "Bizim adaylığımız AKP'den bir ay önce belli oldu. AKP yanlış bir hesabın içerisine girerek, akrabaları karşı karşıya getirmek için çabaladı. Ben aday olmamış olsaydım AKP asla bugün ki adayına yer vermeyecekti. Bizim meclis üyesi gösterdiğimiz adaylara karşılık AKP yine aynı akrabalardan adaylar göstererek akrabaları bir birlerine kırdırtmak istedi. Ama biz bu oyuna asla gelmedik, gelmeyeceğiz. Bizim mutlaka Tuşba ilçesinde fark atmamız gerekiyor. Birileri çıkıp 'yüzde 70 alırız' diyorlar. Bunlara inanmayın. Hatta birileri 'Başkale'yi alabiliriz' diyor. Bunlara bol bol gülün, geçin. Hata köylere yalan makinesi koyun da ölçün onların yalanlarını" dedi.

"DİJMİN Ê BAVÊ, NABE DOSTÊ LAWÊ"

Buradaki ziyaretin ardından eş başkan adayları Yaylıyaka (Adir) köyüne geçti. Burada konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, "Burada yaşayanlar Kürtler, buranın adı da Kürdistan'dır. Biz örgütlülüğümüzü güçlendirirsek her şeyi başarırız. Hükümetler gelip geçici, Devlet ise kalıcıdır. Batıya çalışmaya giden Kürtlere en ağır işler veriliyor, en ağır hakaretlere uğruyorlar. Burada kimse size 'Hangi partidensiniz' demiyor, 'Kürtsünüz' diyor ve eziyet ediyor. Bunu kırmak için örgütlü olmak ve kendi kendimize yetmek gerekiyor. Biz örgütlü olursak hiç kimse bize bu durumu reva göremez" diye konuştu. Burada konuşan Leman Çakmak adlı kadın, "Artık birlik olun. Bu kadar zulüm yeter. Her gün bizi öldürüyorlar, evlatlarımızı öldürüyorlar. Biz de herkes gibi özgür yaşamak istiyoruz. Kürtçe iyi bir deyim vardır diyor ki, Dijminê bavê, nabe dostê lawê. Bizi katleden bu sistem bizim asla dostumuz olmayacaktır" demesi üzerine toplantıda bulanan herkes dakikalarca alkış tuttu. Buradaki toplantının ardından eş başkanlar, Halkalı (Xwecişk), Kumluca ve Bardakçı (Berdaxçi) köylerini ziyaret ederek halkla buluştu. Eş başkan adayları yapılan ziyaretlerin ardından bu kez de mahalle toplantılarına geçti. 

Editör: TE Bilisim