Eş Başkan adayları köy, mahalle, mezra ve evlerde düzenlenen toplantılarda halkla bir araya gelerek sıkıntılarını dinledi. Erciş, Özalp, Edremit, İpekyolu ve Tuşba’da halkla bir araya gelen eş başkan adayları halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Toplantılarda halka siyasi süreç ve projeleri hakkında bilgi veren adaylar “Amacımız 14’te 14’tür” açıklamasında bulundu.

TUŞBA

Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren BDP Tuşba Belediye Eş Başkan adayları Öner Yiğit ve Hatice Günel, Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde ev ziyaretleri gerçekleştirdikten sonra, Tuşba’ya bağlı köylerde oy kullanan ancak Selimbey Mahallesi’nde oturan vatandaşlarla, bir araya geldi.

GÜNEL: EŞ BAŞKANLIK İLK BDP UYGULAYACAK

Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda ilk olarak söz alan Eş Başkan Adayı Hatice Günel, konuşmasında, eş başkanlık sistemini anlatarak, artık kadınların daha fazla karar alma süreçlerine katılacaklarını ve kadınlarla beraber kentleri yöneteceklerini ifade etti. Kadın odaklı bir siyasal perspektifleri olduğunu kaydeden Günel, kadının kendi rengi ve bilinci olmadan hiçbir soruna çözüm bulunamayacağının altını çizdi. Çağımızda yaşanan bütün sorunların eril zihniyetten kaynaklandığını söyleyen Günel, bütün bu sorunları kadının öz yönetime katılması ile aşacaklarını ifade etti. Kadın odaklı siyaseti eş başkanlık sistemi ile belediyelerde ilk kez BDP’nin uygulayacağını da sözlerine ekleyen Günel, bu konuda bütün kadınlardan destek istedi.

YİĞİT: AKP TABELASINI SÖKÜP ATACAĞIZ

Daha sonra konuşan Eş Başkan Adayı Öner Yiğit ise, konuşmasına Çaldıran İlçesi’nde BDP’ye yönelik saldırıyı kınayarak başladı. Yerel seçimlerin kendileri açısından çok büyük bir önemi olduğunu söyleyen Yiğit, AK Parti’nin kendilerine karşı her yerde çok kirli ittifakların içine girdiğini söyledi. AK Parti’nin siyaseten artık bir karşılığının kalmadığını kaydeden Yiğit, “Artık çaresiz bir şekilde ne yapacaklarını bilmez bir şekilde, gittikleri her yerde silaha başvuruyorlar. Bu yolla provokasyonlar oluşturup kitlemizi sokağa çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak biz demokratik siyaset anlayışından geri adım atmayacağız.” dedi. Kürdistan’dan AK Parti tabelasını ebediyen söküp atacaklarını ifade eden Yiğit, Roboski, Gever ve Paris katliamlarının teker teker AK Parti’den sorulacağını söyledi. Kürtlerin artık uyandığını ve statü istediklerini ifade eden Yiğit, 30 Mart’a yeni bir güne uyanacaklarını ifade etti. Daha sonra Seyrantepe Mahallesi’nde mahalle sakinleri ile bir araya gelen BDP’nin Tuşba Adayları Yiğit ve Günel burada da sıcak bir şekilde karşılandı. Vatandaşlarla sohbet eden eş başkan adayları burada yaptıkları konuşmalarda halktan destek istedi.

ERCİŞ

BDP Erciş Eş Başkan adayları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan seçim çalışmaları kapsamında Aşağı Işıklı Köyü, Beyazıt ve Yeşilova Mahallerinde düzenlenen toplantılara katıldı. Aşağı Işıklı Köyünde düzenlenen ev toplantılarına katılan eş başkan adayları Keskin ve Çağan burada Kürtlerin yüzyıllardır yaşadıkları katliamları anlattı. Burada köy sakinleriyle sohbet eden Keskin ve Çağan, koltuk ve mevki sevdalısı olmadıklarının yegane ve tek isteklerinin Kürt halkının birlik olması için mücadele verdiklerinin söyledi.

KESKİN: TOKİ’LER YÜKSEK FİYATLARLA SATILDI

İlk olarak söz alan Eş Başkan Adayı Diba Keskin, “Erciş’te Halkımızı bölmek için BDP’nin aleyhine dedikodu çıkaran insanlar arasına korku salan bir anlayış ve sistem var. Bunlara halkımız asla itibar etmeyecektir. 2011’de yaşanan depremin ardından Erciş’e TOKİ dışında bir şey yapılmamış. TOKİ’lerde yüksek fiyatlarla halkımıza satılmıştır. Erciş’te yaşanan depremin ardından milyonlarca lira gelmesine rağmen gerek şehir merkezi gerekse mahalle aralarında hiçbir faaliyette bulunulmamış. Başbakan depremde Van’a BDP belediyesi olduğu için yardım yapmayacaklarını ancak Erciş’e yapacaklarını söyledi. Erciş’e gelen milyonlar, milyarlar ne oldu? Erciş’in esnafı kan ağlıyor. Erciş halkı bizden yardım istiyor. Depremden sonra Van’a da bakın; AKP Belediyesi ile Van BDP belediyesi aradaki farkı tüm halkımız görüyor.” Diye konuştu.

“UYGULANAN POLİTİKA KÜRT HALKINI YOKSULLAŞTIRMAKTADIR”

Keskin’in ardından konuşan Eş Başkan adayı Abdurrahman Çağan ise, Sistemin Doğu ve Güneydoğuda iş imkânları yaratmamasına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Amaç Kürtleri geçim sıkıntısına koyarak kendi benliğinden uzaklaştırmaktadır. Bu yüzden en çok uyguladıkları politikada Kürt halkını yoksullaştırmaktır. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bizler asla kimseye boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz’’dedi. Köy sakinlerinden Halime Dilmaç’ta şunları söyledi: “İş imkânlarımız olmadığı için eşim battı illerine çalışmaya gidiyor. Çocuklarım adeta babalarını bir yabancı gibi görüyorlar. Artık bu durumun bitmesini, bu düzenin yıkılmasını ve Kürtlerin tüm haklarını almasını istiyoruz.” BDP Eş Başkan adayları Keskin ve Çağan vatandaşların sıkıntılarını dinledikten sonra Solaha (Solaxa) ve Yeşilova Mahallelerine geçerek burada düzenlenen halk toplantılarına katıldı.

ÖZALP

Özalp ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında köy ziyaretlerini sürdüren Belediye Eş Başkan adayları Handan Bağcı ve Şerafettin Özalp Karlıyamaç (Hesamiya), Çavdarlık (Tebek), ve çamurlu (Çamili) köylerini ziyaret ederek düzenlenen halk toplantılarında köy sakinleriyle bir araya geldi. Bugüne kadar 50 köyü ziyaret BDP Eş Başkan adayları yaptıkları konuşmalarda yaklaşan seçimlerin Kürtler için önemine değinerek, halkın kendi kendini yöneteceği bir yönetim biçimi oluşturacaklarını söyledi. Konuşmaların ardından köylülerle birlikte halay çeken eş başkan adayları daha sonra büyük bir coşku ile köylerden uğurlandı.

EDREMİT

BDP Edremit Belediye Eş Başkan adayları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim sayan ev ev, mahalle mahalle, köy köy gezerek seçim çalışmalarını sürdürüyor. Eminpaşa Mahallesi’nde düzenlenen halk toplantısına katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van il başkanı Musa İtah Rojava’da Kürt halkına karşı katliamcı çeteleri besleyen ve barındıran AK Parti hükümetine verilecek her oyun katliamlara ortak olmak ve yeni katliamlara yol açmak olduğunu ifade etti.

“2014’TE 14 BELEDİYE DEDİK”

Ardından konuşan Eş Başkan adayı Sevil Rojbin Çetin ise, 2014 yılının her açıdan Kürt halkının kazanacağı bir yıl olacağını belirterek; “Van’da 2014’te 14 belediye dedik ve bu şiar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“HALKIMIZ AKP’NİN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜ”

Son olarak konuşan eş başkan adayı Abdulkerim Sayan ise, önceki seçimlerde Kürt düşmanlığı yapan sistemin ve onun uzantıları olan feodal gerici zihniyetlerden kaynaklı Edremit’te yurttaşların kendilerine seçim bürosu vermekten sakındıklarına dikkat çekerek; 2014 yılında ise halkın AKP’nin ikiyüzlülüğünü görerek, hırsızlığına birebir şahit olduktan sonra artık onlara yer vermediğini vurguladı. Konuşmaların ardından söz alan yurttaşlar ise, kendileri için önemli olanın PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olduğu ve bir an önce Öcalan’ı kendi aralarında görmek istediklerini söyledi. 

Editör: TE Bilisim