Ak Parti'nin milletvekili listesine tepki gösteren İran'dan 100 yıl önce göç öden büyük bölümü Azeri 'Küresünniler' olarak bilinen topluluk, tek tek mahalleleri dolaşırken seçimin boykot edilmesini istiyor. Küresünniler Düşünce Platformu Sözcüsü Ferhat Atacan, “Bizi yok sayanları biz de yok sayacağız.” Dedi.

 

Yüzyıllar önce Van’a göç eden ve o günden bu yana Van’ın önemli dengelerinden olan Küressünniler şimdiye kadar görülmemiş bir siyasi duruşu ortaya koymaya devam ediyor. Van’ı mozaiğini oluşturan önemli aşiretler ve yapıları oluşturan bir kesim olan ve yüzyıllardır ‘Van Yerlisi’ olarak anılan kesim 2000’li yılların başınadn bu yana AK Parti’nin yanında sağlam bir duruş sergilerken 2014 yerel seçimleri ile başlayan kırılma büyük boyutlarda devam ediyor. AK Parti’ye kalıp destek vermesine rağmen şimdiye kadar temsiliyette ihmal edildiklerini söyleyen Küressünniler son milletvekili aday belirleme sürecinde 7 aday adayının da değerlendirilmemesi ile tam anlamıyla bir baş kaldırış sergiledi. AK Parti’ye karşı ‘boykot’ kararını aldıklarında kısa süreli bir tepki ortaya koydukları düşünülen Küressünniler kısa sürede bu kararı ciddi anlamda ileriye taşırken şimdilerde büyük bir siyasi parti havasında kapı kapı dolaşarak seçim çalışması yürütüyor. Liste dışı bırakıldıkları Ak Parti’ye karşı ciddi bir tehdite dönüşen tepkilerini ‘boykot’ ile sürdüren Küressünniler bayraklar, flamalar, broşürler, seçim araçları ile seçmenle buluşuyor ve 7 Haziran’da tepkilerinin ortaya konulduğunun görülmesi için ‘boş sandık’ gönderme çalışmaları yapıyor...

 

YOK SAYILANLARI BİR ARAYA GETİRİYORLAR!

Küresünniler, Van'da Ak Parti milletvekili aday listesinde kendi topluluklarından mensup kişilere yer verilmemesine tepki göstererek seçimin boykot edilmesi için çağrı yapıp, destek istiyor. Van'da aşiret mensuplarının yoğun yaşadığı mahallelere giden Küresünniler, 7 Haziran'da sandığa gitmeyeceklerini ve düzenleyecekleri bir şölende kendilerine destek veren herkesi bir araya getireceklerini söyledi. 

MAHALLE MEYDANINDA BOYKOT ÇALIŞMASI 

Gittikleri mahallelerde tepkilerini dile getiren Küresünniler Düşünce Platformu üyeleri, ilk olarak Kuran-ı Kerim okuyarak propagandaya başlıyor. Yıllardan bu yana Küresünniler'in 'Ötekileştirildiğini' öne süren Küressüniler Düşünce Platformu Sözcüsü Ferhat Atacan, yönetilen değil, yöneten toplum olmak için yola çıktıklarını söyledi. Tıpkı siyasi partiler gibi tüm seçim materyallerini kullanan Küressünniler çatısısı altında buluştukları platform ile büyük partilere taş çıkaracak çalışmaları ile dikkat çekerken şimdiye kadar ortaya konulmamış bir tepkinin de hazırlığını yapıyorlar.

 

‘SANDIKLARI BOŞ GÖNDERECEĞİZ’

AK Parti tarafından liste dışı bırakıldıktan sonra diğer partilerin listelerinde nispeten yer bulan buna rağmen siyasi tepkilerini ortaya koymaktan vazgeçmeyen Küressünniler defalarca HDP tarafından da partiye davet edildi. Hem HDP hem Küressünniler için bir ilk olan bu birliktelik önerisi de şimdiye kadar gerçekleşmezken Kürssünniler’in AK Parti’ye karşı bir işbirliğinden ziyade tek başına tepki ortaya koyma mücadelesi de sürüyor. 7 Haziran’da sandığa gitmeyeceklerini söyleyen Atacan, “Türkiye geneli 1 milyon, Van'da ise 150 bin nüfusumuz var. Van'da 40 bin mensubumuz oy kullanacaktı. Ancak, 7 Haziran'da sandığa gitmeyeceğiz. O gün büyük bir şölen düzenleyip bize destek verenleri bir araya getireceğiz. Bizleri yok sayanlara karşı başlattığımız bu onurlu mücadelede tüm halkımızın bizlerin yanında yer alacağından şüphemiz yoktur. 13 yıldır gönül verdiğimiz, her konuda katkıda bulunduğumuz, AK Parti, ne yazık ki önümüzdeki 4 yıl için de bizleri yok saymıştır. Bundan sonraki süreçte geleceğimizi kirli yapıların dudaklarından çıkacak sözlere teslim etmeyeceğiz. Bizlerin geleceğini kendi çıkarları için yok sayanları bundan sonra yok sayacağız. Bu saatten sonra bize başbakanlık bile verseler kararımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tüm mahalleleri dolaşmayı hedefliyoruz. Halkımız sandıkları boş göndererek en güzel cevabı verecektir. 7 Haziran diriliş tarihimiz olacak.” Şeklinde konuştu.  


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim