Yüksek Seçim Kurulu-YSK, 1 Kasım Erken Seçimleri için seçmen listelerini muhtarlıklardan ve internetten online olarak askıya çıkardı.

YSK seçmen sorgulama ekranına ve YSK seçmen listelerine vatandaşlar ysk.gov.tradresinden 10 Eylül 2015 Perşembe gününe kadar ulaşabilecekler.

Online seçmen sorgulama yapmak istemeyen vatandaşlar yine 10 Eylül 2015 tarihi akşam saat 17.00'a kadar bağlı bulundukları muhtarlıklardan seçmen listelerini kontrol edebilecekler.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, muhtarlık bölgesi askı listeleriyle tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarıldı.

Yurt dışı seçmen kütüğü "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edildi ve askı listelerine itirazlar başladı.

Gümrük kapılarında görev yapacak geçici gümrük kapısı seçim kurullarının oluşturulması çalışmalarına da başlandı.

YSK'nın "www.ysk.gov.tr" adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları da sorgulanabilecek.

 

SEÇMEN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçmen sorgulama için yukardaki linke tıklayınca aşağıdaki gibi bir panel ekrana geliyor. Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve TC numaranızı yazın. Resim sorgulama bölümündeki şifreyi ekrana girmeyi unutmayın.



YSK seçmen sorgulama-seçmen listeleri 2015.jpg

 

Seçmen kütüğünüzle ilgili muhtarlık askısından olduğu gibi ysk.gov.tr internet sitesine girerek de sorgulama yapabilirsiniz. Seçmen sorgulama yaparken TC kimlik numaranızı ve kimlik bilgilerini yazarak oy kullanmak için gerekli olan seçmen kaydınızın bulunup bulunmadığını görüyorsunuz.



ysk seçmen kaydı, seçmen kütüğü sorgulama linki internethaber.com'da.jpg
 

SEÇMEN KAYDI OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Seçmen kaydı bulunmayanlar 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar kayıt olmak veya bilgilerini güncellemek için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında temsilciliklere müracaat edebilecek. Yurt içinde yaşayan seçmenler askı süresi içinde başvurularını, herhangi bir nüfus müdürlüğüne de yapabilecek.

Bu arada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, önseçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listelerin ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesi işlemi de bugün tamamlanacak ve bu husus YSK'ya bildirilecek.

Önseçim yapacak siyasi partiler, üye kayıt defterlerini ilgili önseçim ilçe seçim kuruluna teslim edecek.

Siyasi partiler kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, bu halde oy kullanacak üyelerin seçmen listelerini üye kayıt defterleriyle birlikte ilgili önseçim ilçe seçim kurulu başkanlığına verecek.

 

SEÇMEN LİSTELERİ MUHTARLIKLARDA

Mahalle muhtarları tarafından Yüksek Seçim Kurulu'ndan teslim alınan seçmen listeleri, muhtarlık binalarında vatandaşların göreceği yerlere asıldı.

Zeytinburnu Beştelsiz Mahalle Muhtarı Adem Yavuz, yaptığı açıklamada, seçmen listelerini bugün saat 08.30'dan itibaren askıya çıkardıklarını, şu ana kadar bir kişinin seçmen listesini kontrol etmeye geldiğini söyledi.

10 Eylül Perşembe günü listelerin kaldırılacağını dile getiren Yavuz, o güne kadar vatandaşların gelip isimlerine bakmalarını, isimleri listede bulunmuyorsa nüfus müdürlüklerine gidip işlemlerini yapmaları gerektiğini ifade etti.

 

YSK'DAN SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA UYARILARI

YSK'dan 1 Kasım 2015 Erken Seçimleri Seçmen Sorgulama işlemlerine ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

Yurt İçi Seçmenler

2 Eylül- 10 Eylül 2015 tarihleri arasında (Askı Dönemi)

a) Askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtlı olan seçmenlerden kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişikliği bulunan,

b) Askı süresi (2 Eylül 2015 - 10 Eylül 2015) içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan
kişiler, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Seçmenler askı süresi içinde başvurularını, yukarıda sayılan belgelerle birlikte herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabileceklerdir.

Görme ve ortopedik engelli seçmenlerin;

2-10 Eylül 2015 tarihleri arasında; engellilik beyan formu ile bizzat veya bir yakını tarafından ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurmaları gerekmektedir.

 

ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin (askeri öğrenciler hariç);

Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına,
Yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile
kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurması ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmesi gerekmektedir.

 

Yurt Dışı Seçmenler

2 Eylül Çarşamba (Türkiye saati ile 08:00) ile 10 Eylül 2015 Perşembe (Türkiye saati ile 17:00) tarihleri arasında;

Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen,

Yurt dışı seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,
Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya
Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler;
Askı Döneminde Yurt Dışında iseniz;

Bağlı bulunduğunuz veya herhangi bir dış temsilciliğe şahsen başvurabilirsiniz:

Temsilciliğe başvurarak ADRES BEYAN FORMU (B) doldurmanız gerekmektedir.
Temsilcilikler, sizin tarafınızdan doldurulup imzalanan ADRES BEYAN FORMU (B) tarayarak Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna gönderir.
Dayanak: Yurt Dışı Güncelleştirme Genelgesi: Madde-4 (a,b)
Askı Döneminde Yurt İçinde iseniz;

 

Yurt dışında ikamet ediyor ancak askı dönemi içerinde yurt içinde bulunuyorsanız;

En yakın nüfus müdürlüğüne pasaportunuz ile birlikte müracaat ederek ADRES BEYAN FORMU (B) doldurmanız ve adres tescil işlemini yaptırmanız gerekmektedir.
Nüfus müdürlüğünce tescil edilen adresinize ilişkin imzalı ve onaylı ADRES BEYAN FORMU (B) nuzun bir örneği ve eklerini ya Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına doğrudan vermeniz ya da herhangi bir ilçe seçim kuruluna teslim etmeniz gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim