Vanspor 1974 yılında Siyah-Beyaz Van Gençlikspor ve Sarı-Larcivet Şengençler amatör takımlarının birleşmesiyle Sarı-Siyah renklerle Vanspor adıyla kuruldu.

   1982-83 sezonunda 1915 te Ruslar tarafından işgal edilen Ruslar tarafından yakılıp yıkılan, katliama uğrayan Van`ın bu acılı, yokluk, kara ve yaslı günleri yansıtan Siyah, 2 Nisan 1918 düşman işgalinden kurtuluşunu ve istiklalin, şehit kanlarını yansıtan kırmızıyı alarak Siyah –Kırmızı renk olarak terfi ligine katılarak başlamıştır.

     Şehrimizi spor müsabakalarında temsil eden spor kulübümüz Van Büyükşehir Belediyespor. Son zamanlarda çok ciddi sıkıntılar çekmektedir. Bu sıkıntılar kulübü ve futbol takımını zor duruma düşürerek takımı ligde çekilmesine kadar zorlamıştır.

Van BBSK başkanı sayın Servet YENİTÜRK son yaptığı demeçte hem bizlerin hem de takımın gelecek umutlarını kıracak açıklamalar yapmak zorunda kaldı.  Yönetime geldiği günden beri Van BBSK için çaba içerisinde olan başkan artık maddi sıkıntılar yüzünden hareket edemez hale gelmiş. Van BBSK marka değerini artırmak için Feyyaz hoca ve Gökhan ÜNAL gibi geçmişleri tecrübe ile dolu değerleri futbol takımına getirdi. Ama ne yazık ki ne Feyyaz hoca nede Gökhan ÜNAL Van BBSK için kurtarıcı olamadılar. Çünkü Van BBSK maddi sıkıntılar içerisinde kıvranıyor. Bu maddi kıvranma maalesef takımı olumsuz etkiliyor. Takım her gün bir çöküş içerisinde yoluna devam ediyor.

Stadın olmaması haliyle taraftarı takımdan ve futboldan soğutuyor. Bir futbol takımı için taraftar ne kadar önemliyse taraftar içinde stat o derecede önemlidir. Sn. Başkan son demeçte kombine biletlerinin satılmadığını ve bu yüzden maddi sıkıntılar içerisine girdiklerini söylemişti. Evet, kombineler bir kulüp için çok iyi bir gelir kaynağı olabilir. Ama kombineleri satmak için önce bir stadın olması gerek. Bizim stadın sadece adı var. Ne oturacak bir koltuk ne el yıkanacak bir lavabo nede aileyi götürecek bir ortamı var. Bu yüzden kombinelerin satılmaması gayet normal. Stat yapıldığında ilk kombineyi ben alacağım taraftar olarak. Bu takımı ancak ve ancak taraftar kurtarır. Taraftarın kurtarması içinde stadın olması gerek. Stat olamayınca ne takım başarılı olabiliyor nede taraftar takıma destek verebiliyor. Taraftar oyunculara, oyuncularda takıma kızıyor haklı olarak. Bu sıkıntılar yüzünde ne takım başarılı olabiliyor nede taraftar görevini yerine getirebiliyor.

Bence biz Van halkı olarak kendimize kızmalıyız bir takıma sahip çıkamadık diye. Bir milyondan fazla nüfusumuz var ve tek bir futbol takımımız var. Bu takımımız gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Yeri geldiğimiz zaman kedimizle, kahvaltımızla, Van Gölü ekspresimizle övünüp duruyoruz. Övünmekte de haklıyız çünkü bizler için önemli değerler. Ama kimse eski Van Spor günlerini ve kara kobraların tarih yazdığı zamanları hatırlamıyor ya da hatırlamak istemiyor. Biz eski Van Sporu özlüyoruz. Van Sporumuzla da övünmek istiyoruz.

Van BBSK 166 bin nüfusu olan Akhisarspor, 300 bin nüfusu olan Alanyaspor kadar süper ligde oynamayı hak etmiyor mu? TFF süper ligde olan Altınordu, Ümraniyespor, Boluspor kadarda mı olamıyor?  Biz nüfus olarak bu takımları 5-6 katlarız. Bir milyondan fazla nüfusa sahip ilimiz en iyi yerde olması gerekirken maalesef maddi sıkıntılar ve stadın eksiklerinden dolayı hak etmediği bir ligde yarışını sürdürüyor. Bu sıkıntılar artıkça takım ligden çekilecek duruma gelmiş.

Bir ilin gelişmesi için nasıl sanayi ve turizm etkiliyse, spor faaliyetleri de bir ilin gelişimi için önemli bir etkene sahiptir. Malatya, Konya, Sivas, Kayseri, Erzurum … gibi illeri görüyoruz. Hem bir futbol kenti hem de sanayi kenti. Gelişim için spor faaliyetleri yıllardır sürüyor. Bu kentlerle 15 günde bir maç izlemeye giden binlerce yerli turist var. Bu yerli turistler hem maddi yönden hem de o ilin gelişimine katkı veren bir veri nimettir. 

Biz Van olarak gelişmek, dışa açılmak istiyorsak eğer Van BBSK sahip çıkmamız gerekiyor.  Van BBSK şuan ki maddi durumu,  takımın durumu ve mevcut stat bir milyon nüfusu olan bir kentte yakışmıyor.  

İş adamları, taraftarlar, yöneticiler, STK’lar, Milletvekillerimiz hep birlikte Van BBSK sahip çıkmalıyız.  Kentimize yakışan bir stadı kurmalı Van BBSK hak ettiği ligde yarışması için çaba göstermeliyiz.

 Bu yüzden diyorum ki; herkes takımı desteklesin, takımı sevsin Türkiye kazansın, futbolumuz kazansın, şehrimiz kazansın.

Saygılarımla