Tuğluk, “Süreci bir bütün olarak, çok boyutlu yönleri ile ele alacaklar ve belki ana belirleyici güç olmayacak, ama en azından toplumsal anlamda bu sürecin ilerlemesinin önünü açacaklar diye düşünüyorum. Öyle bir rolleri olacak.” dedi.

Abdullah Öcalan'ın memleketi Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesindeki doğum günü etkinliği ve 2009'daki yürüyüşte hayatını kaybeden 2 kişi için düzenlenen anma programına katılan Tuğluk, çözüm sürecine yönelik açıklamalarda bulundu. Akil adamlardan oluşan komisyona ilişkin görüşlerini açıklayan Tuğluk, bu insanların belirlenmesinde BDP'nin de görüşünün alınması gerektiğini belirtti.

 

TUĞLUK: ORTAKLAŞA BİR UZLAŞMA DAHA İYİ OLACAKTI

 

Tuğluk, “Orada bir ciddi eksiklik yaşandığını düşünüyorum. Toplumun bütün kesimlerinde objektif kriterler esas alınarak bu heyetin belirlendiğine dair kanaati oluşturmak gerekiyordu. Örneğin Kürtler açısından çok değerli, çok katkı sunacak, vicdanlı, objektif bakan kişiler söz konusu, ama Kürtlerin bir bölümünde bu listeyi AK Parti oluşturdu düşüncesi var. Ortaklaşa bir uzlaşma yakalanabilseydi, çok daha iyi olacaktı. Her kesimin kabul ettiği bir heyet oluşturmak çok daha yararlı olacaktı, ama yine de göreve başlayan herkese başarılar diliyoruz. Gerçekten çok önemli bir görev üstlenecekler barış süreci açısından. Her türlü katkıyı sunmaya çalışacağız. Barışı toplumsallaştıracaklar. En önemli görevin bu olduğunu düşünüyorum. Tabi ki Kürt meselesi 'barışıyoruz' demekle olacak bir mesele değil. Uzun bir yol var aslında. Yeni başlıyoruz bu sürece. Dolayısıyla süreci bir bütün olarak, çok boyutlu yönleri ile ele alacaklar ve belki ana belirleyici güç olmayacak, ama en azından toplumsal anlamda bu sürecin ilerlemesinin önünü açacaklar diye düşünüyorum. Öyle bir rolleri olacak." diye konuştu.

 

TUĞLUK: BİZ DESTEK VE GÜÇ VERMEYE HAZIRIZ

 

Meclis'te heyet kurulması yönündeki çalışmalara da değinen Tuğluk, “İşlevinin ne olacağı çok önemli. Yapacakları iş gerçekten toplumsal barışa katkı sunacaksa biz onlara destek veririz, güç veririz. Yasal zemin olmalı. Yüz yıllık bir problemi çözüyorsun, bazı kompleks ve kaygılardan da uzaklaşmak lazım. Bazı şeylerle yüzleşmek lazım. Topluma da bunu anlatmak lazım. Toplumu da bazı şeyler konusunda yüzleşmeye hazırlamak lazım. Birtakım kaygılarla bu süreç götürülemez diye düşünüyorum. Daha cesaretli, kararlı adımlara ihtiyaç var hepimiz açısından.” ifadelerini kullandı.

 

TUĞLUK: HÜKÜMET PRATİK BİR ADIM ATMADI

 

Süreçle ilgili Kürt tarafı olarak çok önemli adımlar atıldığını düşündüğünü aktaran Tuğluk şöyle devam etti: “Geri çekilmeye kadar, ortaya bir niyet konuldu. Buna karşı devletin de aynı şekilde yanıtlar vermesi gerekiyor, pratik adımlar atması gerekiyor, güveni oluşturması gerekiyor. Kararlı bir şekilde bu süreç devam etmeli. Henüz hükümetten yana bir pratik adım görmedik doğrusu. Ama bundan sonra, bunların gelişmesi gerekiyor. Kürt halkının bir hak hukuk meselesi olduğunu görmek gerekiyor. Kürtlerin haklarının anayasal güvenceye kavuşması gibi bir mesele var ortada. Sadece silaha endekslemek, sadece çözümü sanki gerillalar Türkiye sınırının dışına çıktığında bu meseleler düzelecekmiş gibi bakmak değil, asıl ondan sonra mesele başlıyor. Dolayısıyla nasıl bir çözümleri var, nasıl çözecekler, ne yapacaklar biz bilmiyoruz. Hükümetin daha açık, şeffaf bir siyaset izlemesi gerekiyor. 'Siz şu şu adımları atın gerisini biz yaparız' demekle olacak bir şey değil. Bir toplumun, ülkenin önemli bir sorununu çözüyorsunuz. O yüzden nasıl bir çözüm öngördüğünüzü anayasada nasıl bir çözüm öngördüğünüzü de artık toplumda tartıştırmak, bunun önünü açmak gerekiyor. Aksi takdirde silahlı güçler sınır dışına çekilir, ama sorun çözümlenmiş olmaz.”

 

(Haberler.com)

 

Editör: TE Bilisim