İstanbul Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma çerçevesinde üç bakanın oğlunun da gözaltına alınması, bütçe görüşmelerinin sona ermesinin ardından yapılacak kabine revizyonuna yeni bir boyut kazandırdı.

9 BAKAN KABİNE DIŞINDA KALABİLİR

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; Kabine revizyonu çerçevesinde kulislerde konuşulan senaryolardan biri de, 3+3+3 formülü. Buna göre; belediye başkanı adayı olacak üç bakanın yerine yeni atama yapılırken, 3 bakanlıkta da değişiklik yapılacak. Operasyonun ardından oğlu gözaltına alınan üç bakanın da kabine dışı kalabilmesi ihtimali konuşulmaya başlandı. Kulislerde, 9 dolayında bakanın kabine dışında kalabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Oğlu gözaltına alınan üç bakanın kabinede kalması veya gitmesi konusundaki kararı, BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı istişarelerin vereceği yorumu öne çıkıyor.

3 BAKAN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı adayı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Hatay Belediye Başkanı adayı olarak ilan edildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da, Ak Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu duyuruldu.

REVİZYON SÜRECİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞLIYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmesine gerek olmadığı yönünde oy birliğiyle karar verdiğini duyurmuştu. Ancak hükümetin, YSK'nın bu kararına rağmen kabinede aralık ayında içinde önemli bir revizyon yapacağı, en azından aday bakanları hükümet dışında bırakacağı ortaya çıktı. Erdoğan, kabine revizyonunu bütçe görüşmelerine endekslemişti. Bütçe görüşmeleri, cuma günü sona erecek. Böylece kabine revizyonu süreci başlayacak.

3+3+3 FORMÜLÜ DEVREYE GİRECEK

Kulislerde geçen hafta dile getirilen senaryolardan biri de, 3 artı 3 formülüydü. Buna göre; üç aday bakanın yerine atama yapılacaktı. Ayrıca üç bakanlıkta daha değişikliğe gidelecekti. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı ZaferÇağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlunun İstanbulsavcılığının başlattığı operasyonda gözaltına alınması, bu senoryonun 3+3+3 olarak güncellenmesine neden oldu. Bu senoryaya göre, 9 dolayında bakanın kabine dışında kalabileceği konuşuluyor. Erdoğan'ın Güler, Çağlayan ve Bayraktar'ı kabine dışında bırakıp bırakmayacağı konusundaki kararını, yapacağı istişarelerin ardından vereceği yorumları yapılıyor.

ERDOĞAN, ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE ÇIKIYOR

Erdoğan, bugün Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile revizyon taslağı üzerinde değerlendirmede bulunması bekleniyor. Kulislerde merak edilen konulardan biri de, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın görevinin sürüp sürmeyeceği. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Ulaştırma Denizcilik veHaberleşme Bakanlığı'na kaydırılacağı konuşulurken, Fatma Şahin'in bırakacağı koltuk için Halide İncekara ile Fazilet Dağcı'nın isimleri geçiyor.

1 YILDA 2 REVİZYON

61. Hükümet, 6 temmuz 2011'de kurulmuştu. Bakanlar Kurulu'nda, Ocak ayında değişiklik yapılmış ve bakanlar İdris Naim Şahin, Ertuğrul Günay, Ömer Dinçer veRecep Akdağ kabine dışında kalmıştı. Böylece bir yıl içinde Bakanlar Kurulu'nda iki revizyon yapılmış olacak.

GÜLŞEN ORHAN BAKAN OLUR MU?

Kabine revizyonunda yerel seçimlerde Hatay’da aday gösterilen Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ veya Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, Gaziantep için aday gösterilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yerine Fazilet Dağçı Çığlık veya Halide İncekara’nın adı geçiyor. Öte yandan Van milletvekili Gülşen Orhan da bu bakanlık için adı geçen isimler arasında. İsmet Yılmaz’dan boşalan Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra son operasyonlarda oğulları gözaltına alınan ZaferÇağlayan, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler’in yerine ise Mahir Ünal, Nurettin Canikli, Haluk İpek ve Ahmet Aslan’ın ismi gündeme geliyor.

Editör: TE Bilisim