Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, HDP'nin hendek siyasetini eleştirdi, barış diliyle konuşmalarını tavsiye etti. Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilimle ilgili olarak da herkesin titizlikle hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, bölgenin bir gerilimi daha kaldıramayacağını kaydetti.

Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. PKK'ya yönelik operasyonların devam edeceğini söyleyen Kurtulmuş, bölge insanının uğradığı zararların giderilmesi için alınanan tedbirlerin gözden geçirildiğini kaydetti. Kurtulmuş şöyle konuştu;

"HDP'ye oy veren yurttaşlarımız da olmak üzere, Türkiye'de vatandaşlarımız terörü desteklesinler diye kimseye oy vermedi. Terör örgütüne arka çıksınlar diye kimseye oy vermedi. Kimseye demokratik yolların dışında bir siyasi mücadele yolu arasınlar ve bu yol üzerinden siyaset geliştirsinler diye oy vermedi. Dolayısıyla öncelikli olarak büyük sorumluluk HDP'nin üzerine düşüyor. HDP'de siyaset yapanlar, barışın diliyle konuşmaya, Türkiye ve demokratik kurum ve kuralların işletilmesine azami gayret sarfetmeye dikkat etmelidirler.

 

HDP'YE KAPATMA VE DOKUNULMAZLIK MESAJI

Biz prensip olarak parti kapatmaları ile milletvekilliklerinin düşürülmesi konusuna da karşı olduğumuzu her platformda dile getirdik. Biz bu sorumluluğumuzu dile getirirken, herhalde HDP'nin de demokratik sorumluluklarını yerine getirmek, üzerine düşen çok temel bir borçtur. Bu borcun ve ödevin HDP'liler tarafından da yerine getirilmesini bekliyoruz.

 

"BU İŞLERDEN KAÇINMALILAR"

Parlamento dışında demokrasi dışında yollarla Türkiye'nin birlik ve dirliğini bozmak, Türkiye'nin parçalanma sürecine doğru sürüklenmesini sağlayacak sözlerden eylemlerden ve işlerden kaçınmalıdırlar. Bunu bir tavsiye olarak sürekli tekrarlıyoruz. Umulur ki fayda eder.

 

YANLIŞ VARSA ORTAYA ÇIKARILIR

Bizim terörle mücadeledeki kararlılığımız ne kadar açıksa bu terörden sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi niyetimiz de o kadar açık ve berraktır. Terörle mücadele içerisinde bir kısım belki maksadını aşan davranışlar olabilir. Bunlarla ilgili olarak kamuoyuna şunu söylüyoruz; herkes rahat olsun. Herhangi bir yanlışlık yapılmışsa bu mutlaka ortaya çıkarılır ve ilgililerden de hesap sorulur.

 

"GERİLİMİ KALDIRACAK TAKATİ YOKTUR"

Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanmakta olan ve maalesef Orta Doğu'da var olan gerilimlere çok ilave ve sert bir gerilim şeklinde gireceği belli olan bu gerilimden her iki ülkenin biran evvel çıkmasını isteriz. Bölge zaten barut fıçısı halinde. Bu bölgenin daha büyük gerilimleri kaldıracak takati kalmamıştır. Her iki ülkeyle de dost olan bir ülke olarak söyleyeceğimiz şu; her iki taraf da teenni içinde hareket etmek durumundadır. Suudi Arabistan ve İran'ın birbirilerine karşı hasmane tutum içerinde hareket etmesi her iki ülkeye de zarar verir, bölgeye zarar verir.

 

İRAN'A HATIRLATMA

İran'da bulunan diplomatik misyon temsilciliklerinin korunma altına alınmasını İran tarafına tavsiye ederiz. Biz idam cezalarını kaldırmış bir ülkeyiz. Biz idam cezalarının uygulanmasını hele hele siyasi idam cezalarının uygulanmasının hiçbir şekilde bölge barışına katkısı olmayacaktır. Bütün bu idam cezalarının hepsine karşı olduğumuzu açıkça ifade ettik."

Editör: TE Bilisim