ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ / ÖMER FARUK TOKTAŞ-  İstanbul seçimi sonrası hem kabinede hem de teşkilatlarda köklü değişimin yapılacağı konuşulmaya devam ederken Van’da dün önemli gelişmeler yaşandı. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Medya ve Tanıtım Başkanlığı adına yapılan açıklamayla gözlerin çevrildiği Ak Parti Van İl Teşkilatı’nın o açıklamasından sonra yıllarca Ak Parti’de görev yapan isimler flaş bir açıklama ile cevap verdi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile AK Parti içerisindeki olumsuzluklar, ihaleler, ihalelere fesat karıştırmalar ve diğer konuların da gündeme getirilmesi üzerine bir araya gelen büyük bir Ak Partili grup yapılan açıklamaya ve mevcut il başkanı Kayhan Türkmenoğlu’na ateş püskürdü. Ak Partili eski isimleri olumsuzluklar ile gündeme getirilme çabasına sert tepki gösteren eski teşkilatçılar Kayhan Türkmenoğlu’na son dönemde kendisi ve teşkilatları ile ilgili dile getirilen bir çok iddiayı soru olarak yöneltirken, “Bugünden itibaren Kayhan Türkmenoğlu bu itham ve iddialarına ilişkin bilgi ve belgeleri ilgili Cumhuriyet Savcılığına vermezse namerttir, müfteridir.” Sözlerine yer verildi.

Geçtiğimiz hafta Ak Parti yönetimi tarafından yazılı açıklamadan sonra eski teşkilata mensup yüze yakın Ak partili bir araya gelerek yazılı bir açıklama yaptı. Van’da bir düğün salonunda bir araya gelen teşkilat mensupları, mevcut yönetime yönelik yaptıkları açıklamada, Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana millete hizmet etmek için çaba sarf ettikleri kaydedildi. İl ve ilçe yönetimlerinde başkanlık, başkan yardımcılıkları, yöneticilik yapan bir çok ismin destek verdiği açıklamada mevcut teşkilata, il başkanına ve son dönemlerde kamuoyunda yer alan açıklamalara sert tepkiler gösterildi. Açıklamada ihalelerden mevcut yönetimle ilgili tartışmalara, il başkanı ile ilgili işlerden beraberinde yer alan isimlerin kentteki girişimlerine kadar bir çok iddia paylaşılarak bu iddialar sorularla Türkmenoğlu’na yöneltildi. AK Parti’nin son seçimde aldığı sonuç, sandığa gitmeme ve partiye olan tepkiler de olduğunun altınının çizildiği açıklamada, Türkmenoğlu’na “Parti koridorları neden boş?” sorusu da soruldu.

AK PARTİ’NİN ESKİ İSİMLERİ AÇTI AĞZINI, YUMDU GÖZÜNÜ!

Çözüm süreci gibi zor bir süreçte her türlü tehdit, baskı ve şiddete rağmen davaya hizmet etmekten vazgeçmedikleri belirtilen açıklamada, “Bir adım bile olsa geri adım atmadık. Tüm zorluklara yüklendiğimiz sorumluluğun bilincinde olarak göğüs gerdik. Davamıza sahip çıkmayı kendimiz için bir onur ve şeref vesilesi kabul ettik, her zaman da bunun gereği neyse onu yaptık. Davamıza, partimize ve ayrıca beraber siyaset yapmaktan onur duyduğumuz liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın ismine, temsil ettiği mücadelesine zarar verecek her türlü olumsuz düşünceden, eylemden ve tavırdan uzak kalmayı da bir siyasi ilke olarak benimsedik. Ancak tüm bunlara rağmen son zamanlarda mevcut Van İl Başkanlığınca siyaset ahlakımıza, dava bilincimize yakışmayacak şekilde tüm geçmiş teşkilat mensuplarımızı hedef alan alçakça iftiralara maruz bırakıldık.” denildi.

“HEP SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİK”

Yazılı açıklamada, “Mevcut İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’ndan önceki hiçbir aktif teşkilat döneminde gerek milletvekili, il, ilçe başkanlarımız tarafından kendi camiasını toplum nezdinde bu şekilde basın açıklamasıyla zan altında bırakan bir anlayış ve eylemle karşılaşmamıştık. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreçlerde davamıza, partimize ve geride bıraktığımız seçim süreçlerine zarar vermemek adına bugüne kadar kendisinin yapmış olduğu yanlışları, iftira ve yalana dayalı sözleri şahsi ihtiras ve kibrin hâkim olduğu duruşunu eleştirdik, özelde kendisiyle paylaştık, kamuoyu nezdinde ise hep sessiz kalmayı tercih ettik. Ama bugün mevcut il başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nun partimiz ve camiamız adına haddi aşan tavır ve açıklamalarına ısrarlı, planlı bir şekilde devam etmesi nedeniyle kendisiyle ilgili gördüğümüz yanlışları tüm kamuoyu ve genel merkezimizle paylaşmak zorunda kaldık.” İfadelerine yer verildi.

“BERABER YOL YÜRÜDÜĞÜ ARKADAŞLARINA İFTİRA ATMAK EN BÜYÜK İHANETTİR”

Mevcut başkan Kayhan Türkmenoğlu’nun sert bir dille eleştirildiği açıklamada, “Kendisini ‘sütten çıkmış ak kaşık’ gibi gören Kayhan Türkmenoğlu, partimiz içinde belediye meclis üyeliği, milletvekilliği ve nihayetinde il başkanlığı yaptığı süre içinde bir birinden kıymetli siyaset büyüklerimiz ve dava erlerimize yol arkadaşlığı yapma şerefine nail olmuştur. Şimdi beraber yürüdüğü ve geride bıraktığı yol arkadaşlarına akla ziyan iftiralar atmak, toplum nezdinde her birini zan altında bırakmak, itibar suikastı düzenlemek, toptancı bir şekilde kendi dışındaki herkesi kötü, yanlış göstermek davamıza ve beraber yürüdüğü yol arkadaşlarına en büyük hakaret ve ihanet olmuştur. Öncelikli olarak 1 Temmuz 2019 Pazartesi günü Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nun talimatıyla İl Tanıtım Medya Başkanı tarafından tüm geçmiş teşkilatları hedef alan, iftira ve ithamlarla dolu basın açıklaması 17 yıldır bu davaya ihlasla hizmet eden, bedel ödeyen ve şehit olan her bir dava mensubumuzu derinden üzmüş ve rencide etmiştir.”

“BU ESKİ TEŞKİLATLARI İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASIDIR!”

Geçtiğimiz hafta Ak Parti tarafından yapılan açıklamanın masum ve iyi niyetli bir açıklama olmadığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, “Dikkatli okunursa sinsice bir amaca hizmet ettiği görülmektedir. Tek başına mevcut İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nu yüceltip, överek kuruluşundan bugüne kadar partimizde görev alıp hizmet sunmuş çok kıymetli Milletvekilleri, İl Başkanları ve yönetimleri, İlçe Başkanları ve yönetimlerini tüm kademeleriyle ‘halkı yanıltan, aldatan, şahsi menfaatlerinin peşinde koşan, hırsız, ihaleye fesat karıştıran’ kişilermiş gibi gösterilmiş olmasını esefle karşılıyoruz. Bu iftiraların, yalanların Ak Parti camiamızı ve tüm teşkilat kademelerini kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırma çabası olduğunu görüyoruz. Bunun mevcutta partimizi temsil eden il başkan yardımcısı tarafından dile getirilmiş olması, basın açıklaması şeklinde basına servis edilmesini kınıyoruz.” Denildi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kayhan Türkmenoğlu Fan adlı sosyal medya hesabından paylaşılan twitte yer alan, “Bir yılı aşkın bir süredir kimseye ihale, rant sağlamadı ve partiyi iş bulma kurumuna çeviren işportasını ve işportacılarını ortadan kaldırdı. Şimdi anlıyor musunuz neden Kayhan Türkmenoğlu’nu istemediklerini” yazıya değinilen açıklamada, paylaşılan o mesajlar için şu ifadelere yer verdi: “Bahse konu olan Kayhan Türkmenoğlu Fan adlı hesaptan atılan twit paylaşılmasından kısa bir sonra mevcut il yönetim kurulu üyelerince de beğenilip paylaşılmıştır. Kayhan Türkmenoğlu’nun öncelikle 1 Temmuz 2019 tarihindeki basın açıklaması sonrası aynı gün gerçekleşen il yönetim kurulu toplantısında yapılan bu açıklama için tüm yönetim kurulu üyeleri huzurunda Tanıtım ve Medya Başkanını tebrik edip alkışladığı, överek bundan sonrada benzer şeyleri beklediğini dile getirmiş olduğu bilgisi toplantı sonrası birçok kişiyle paylaşıldı. Öncesinde de 18.05.2019 tarihinde twitter’daki fan hesabı hakkında sessiz ve tepkisiz duruşu bizleri tüm bu açıklamaların kendisinden habersiz olmadığı kanaatine sevk etmiştir.” Denildi.

“TÜRKMENOĞLU, BELGELERİ İLGİLİ CUMHURİYET SAVCILIĞINA VERMEZSE NAMERTTİR, MÜFTERİDİR”

2002’den bugüne Ak Parti’nin farklı kademelerinde hizmet eden geçmiş dönem Ak Parti teşkilat mensupları olarak il başkanı Kayhan Türkmenoğlu’na bazı sorular yöneltilen açıklamada, “İddia edildiği gibi partimizde şahsi hesapları olan, hırsızlık yapan, haksızlık yapan, ihaleye fesat karıştıranlar var ve bunu biliyorsanız davamıza, milletimize ihanet eden bu kişiler hakkında neden şimdiye kadar ilgili savcılığa elinizdeki belgelerle suç duyurusunda bulunmadınız? Bugünden itibaren Kayhan Türkmenoğlu bu itham ve iddialarına ilişkin bilgi ve belgeleri ilgili Cumhuriyet Savcılığına vermezse namerttir, müfteridir. İl Başkan yardımcınız ilgili basın açıklamasında, ‘Türkmenoğlu’nun önemli ilkelerini olmazsa olmaz kabul ederek hayata geçirmeye çalışıyoruz.’ diye söze başlamış. Davamıza gönül vermiş ve hizmet etmiş kişiler olarak şunu merak ediyoruz. Fani olan kişilerin bireysel varlığı ne zamandan beri davamızın esas ilkelerinin ve varlığının önüne geçmeye başladı? Böylesine siyasi ahlak ve edep sınırlarını aşan bir açıklamayı neden veya hangi amaçla yaptırdınız? Yoksa bu açıklamalardan hoşnut musunuz, söylenenler kibir ve egonuzu mu tatmin ediyor?” Denildi.

“BİZLER BUNA İNANMAK İSTEMİYORUZ”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bahsedilen Kayhan Türkmenoğlu’nun ilkeleri denilirken davamızın temel ilkelerinin dışında şahsi ilkelerinizden mi bahsediyorsunuz? Kamuoyunda sıkça konuşulan ve size ait olduğu iddia edilen şirket veya şirketleriniz aracılığıyla birçok kamu kurumuna size emanet edilen il başkanlığı makamının gücünü kullanarak mal satıp, yüksek kârlar elde ettiğiniz söyleniyor. Bu iddialar doğru mudur? Bu konuda gerekli açıklamaları tüm detaylarıyla teşkilatımıza ve kamuoyuna açıklamanızı bekliyoruz. Bu iddialar doğruysa bu tavır partimizin kurumsal gücünü şahsi hesaplarınız için kullanmak anlamına gelmiyor mu? Bizler buna inanmak istemiyoruz!”

“KRALDAN ÇOK KRALCI KESİLEN DANIŞMAN...”

“Keza il başkanı olarak atamanız yapıldıktan sonra yine size emanet edilen il başkanlığı Makamının gücünü kullanarak bir resmi kurumu kendi binanıza kiracınız olarak taşıttınız mı? Partinin tüzüğünde belli olan ve kongre ile görevlendirilen il yönetim kurulu üyeleri ve İl yürütme kurulu üyeleri varken ‘il başkanı danışmanı’ unvanını sahiplenip, kraldan çok kralcı kesilen, yetkisi olmadığı halde il yönetim ve yürütme kurulu üyeleri üzerinde yetki sahibi olan, partimizin ve il başkanlık makamının gücünü kullanarak sizin adınıza Van’daki tüm kurumlara ve sağa sola emirler, talimatlar yağdıran bir devlet memurunu yetkilendirdiğiniz doğru mu?”

“PARTİ KORİDORLARI ARTIK NEDEN BOMBOŞ?”

Yazılı açıklamada mevcut yönetime sorular yöneltilerek, “Yoksa varlığından ve yaptıklarından haberdar değil misiniz? Bu da sizin için övgüyle bahsedilen kurumsal ilkeleriniz arasında mı yer alıyor? Yine il başkanı olarak atamanız yapıldıktan sonra partimizde hiçbir siyasi unvanı, resmi yetkisi olmamasına ve il idari mali işler başkanınız olmasına rağmen 24 Haziran seçimlerine kadar partimizin Van İl Başkanlığına ait resmi banka hesabını kullanmak adına yetkilendirdiğiniz il başkanı danışmanı unvanını kullanan aynı devlet memurunun partimiz resmi banka hesabında işlem yaptığı, partinin parasını kullandığı iddiası doğru mu? Yoksa bu da ‘vazgeçilmez kurumsal ilkeleriniz’ arasında mı yer alıyor?”

İŞE YERLEŞTİRMELERLE İLGİLİ ÇARPICI SORULAR!

“Çok sık vurguladığınız ‘Kurumsallaşmadan’ kastınız milletimizin sahibi olduğu partimizin il binasında başkanlık katına şifreli kapılar koyup, halkın yüzüne kapıları kapatıp, geçmişin terör ve çukur siyasetinin beraberinde getirdiği ağır şartlarına rağmen her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiği parti koridorları artık neden bomboş? Kamuoyunda çok sık dile getirilen ve büyük tepkilere yol açacak şekilde Ak Partinin asıl sahibi olan halkımızın ihtiyaç sahibi onurlu ve şerefli evlatları il başkanlığı makamında sizinle görüşüp helal ekmek kazanmak için iş istediklerinde ‘Burası iş-kur değil, kimse bana artık iş için gelmesin.’ derken haddi aşıp küçümseyen, dalga geçen, kovan bir üslupla ‘ev sahibini evinden kovan kiracı’ tavrını neden sergilediniz? Farklı kurumlara, farklı zamanlarda işe alınacak kişilere gizlice referans olup işe yerleştirdiğiniz ve bu işlerinizi de il başkanı danışmanı unvanıyla ortalıkta gezen bir devlet memurunun eliyle yaptırdığınız iddiaları doğru mu? Yine kurumsallaşma derken bizi biz yapan ve kurumsal yapımızda en önemli değerimiz olan ‘partimizin hafızası ve omurgası’ konumundaki önemli isimler sizin döneminizde neden dışlandı?” Denildi.

“VAN HALKININ AKLIYLA ALAY MI EDİYORSUNUZ?”

17 yıllık iktidar sürecine değinilen açıklamada, “İl ve ilçe ana kademeleri, gençlik ve kadın kolları teşkilatlarımızın yanı sıra il genel ve belediye meclis üyelerimiz, mahalle, sandık yönetimleri, müşahitlerimiz ile teşkilatlarımızın farklı kademelerinde aktif görev alan dava erlerini samimi bir şekilde partimize ve davamıza hizmet etmek isterken küçük ve şahsi ihtiraslarınızla neden uzaklaştırdınız? Yoksa bu da mı vazgeçilmez ‘kurumsal ilkelerinizden’ biriydi? Yerli ve milli vurgusunu yanlış anlayıp bu şehrin her bir etnik ve aşiret yapısını, ailelerini zenginlik görüp, birlik ve beraberliği tesis edip seçimlerde daha başarılı sonuçlar elde etmek varken; ayrıştıran, dışlayan, ötekileştiren, küçümseyen bir dil kullanıp ciddi bir halk ve seçmen kitlesinde küslük ve kırgınlıklara neden yol açtınız? Bu da mı ‘vazgeçilmez kurumsal ilkelerinizden’ biri?

YEREL SEÇİMDEKİ İLGİYE RAĞMEN VAN HALKI NEDEN SANDIĞA GİTMEDİ?

“31 Mart seçimlerinde başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 8 ilçe belediyesini kaybedecek şekilde başarısız olmanız yine vazgeçilmez kurumsal ilkeleriniz arasında mı? Geçmiş teşkilatlarımız döneminde farklı seçimlerde yüzde 52’lere kadar çıkan oy oranımızın sizin döneminizde yüzde 30’lara kadar düşmesi de mi sizin kurumsal ilkelerinizden biri? 31 Mart öncesi Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Van’ı teşriflerinde caddeleri ve miting alanlarını hınca hınç dolduran halkımız ne oldu da sandığa gitmek, oy vermek istemedi? Yoksa ötekileştiren, ayrıştıran ve küstüren üslubunuz mu buna neden oldu? Yüzde 80’i Ak Partili olan 159.000 seçmen en son seçimde neden oy kullanmadı? Basın açıklamasında daha önce 2 olan milletvekili sayımızı 3’e çıkardığınızı söylerken 3’üncü milletvekilinin ittifak oylarıyla kazanıldığını halkımızın bilmediğini mi zannediyorsunuz? Belediye başkanlık sayısını da 2’den 7’e çıkardık derken Van halkının aklıyla alay mı ediyorsunuz?” Diye belirtildi.

“ÇAMUR AT İZİ KALSIN!”

Ak Parti’nin 2014 yılında kazandığı 2 belediyeden 1’ini 31 Mart seçimlerinde tekrar kazandıkları kaydedilen açıklamada, “Bunun yanı sıra yeni olarak da sadece 3 belediye başkanlığı kazandığınızı ve yeni kazanılan 3 belediyenin sandık, seçmen ve nüfus yoğunluğunun kaybedilen Tuşba belediyesinin yarısı bile etmediğini halkımızın ferasetinden saklayacağınızı mı zannediyorsunuz? Bu arada bir başka partinin tercihi sonucu yasaların vermiş olduğu imkânları kendi başarısı olarak görmeniz ve göstermeniz de ne büyük bir gaflettir.”

MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ!

“Yapmış olduğunuz basın açıklamanızla geçmiş teşkilatları ‘fitneci’ şeklinde suçlamakla aslında sizin Ak Parti camiası içinde nasıl bir fitneye yol açtığınızı görmüyor musunuz? Ayrıca geçmişteki teşkilat mensuplarımızı kastederek ‘kimi şahısların farklı partilerde gözü ve gönlü olduğunu’ söylerken hiç aynaya baktınız mı? Bizce hesabı olanları başka yerde aramaya gerek yok. Her zaman karşı olduğumuz ‘çamur at izi kalsın’ yaklaşımının ahlaki ve insani olmadığını buradan tekrar yüksek sesle paylaşıyoruz. Ve bu ayrıştırıcı yaklaşımla hep birlikte güçlü bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğimizi de tekrar buradan paylaşıyoruz.” İfadelerine yer verildi.

“GENEL MERKEZİMİZİN BİR AN ÖNCE KONUYA EL KOYMASINI BEKLİYORUZ”

Yazılı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Mevcut il başkanı Kayhan Türkmenoğlu kendisine emanet edilen il başkanlığı makamının ve teşkilatımız adına yüklendiği sorumluluğun bir gereği olarak geçmiş teşkilat mensupları hakkındaki suçlama ve iftiraları kişi ve olay olarak ispatlayıp, belgelemek zorundadır. Aksi takdirde iddialarını ve iftiralarını belgeyle ispatlamazsa Van kamuoyu huzurunda tüm geçmiş teşkilatlarımızdan özür dilemelidir. Partimizin kuruluşundan bugüne kadar samimiyetle hizmet eden dava mensuplarının tamamını toplum nezdinde iftira ve yalan beyanla zan altında koyan bu açıklamaların gereğini yapmak üzere başta genel başkanımız olmak üzere genel merkezimizin yaşanan olayın ciddiyetine binaen biran önce konuya el koymasını bekliyoruz. Aziz milletimize ve davamıza hizmet etmek bizler için en büyük onur vesilesi olmuştur ve bundan sonra da olmaya da devam edecektir.”

KARABIYIK: “BİZ AK PARTİLİYİZ, BU PARTİNİN EVLATLARIYIZ!”

Açıklama sonrası konuşan AK Parti’nin önceki dönem yönetim kurulu başkan yardımcılarından Abdulhekim Karabıyık, her zaman partilerinin yanında olduklarını vurgulamayı da ihmal etmedi. Kuruculuğunu yaptıkları günden itibaren Parti ile alakalı her görevi layıkıyla gerçekleştirdiklerini belirten Karabıyık açıklama sonrası yaptığı değerlendirmede şu ifadeler yer verdi: “Biz başka bir partinin mensubu değiliz. Biz AK Partililer olarak buradayız. Burada bu davaya gönül vermiş ve emekleri saymakla bitmeyecek, kuruculuğunu yaptığımız günden bu yana onurları ile kendilerine verilen görevleri yürütmüş olan arkadaşlarımızla birlikteyiz. Bugüne kadar bize verilen bayrağı layıkıyla taşıdık ve bundan sonra da taşımaya devam edeceğiz. Bugüne kadar getirdiğimiz çıtayı daha da yükselteceğiz. Kimsenin buna şüphesi olmasın. Oluşturulan yanlış algılara verecek bir cevabımız vardı ve bugün burada bu teşkilatın çeşitli kademelerinde emek vermiş arkadaşlarımızla bunu gerçekleştirdik. Biz AK Partiliyiz ve bu partinin evlatlarıyız. Tüm arkadaşlarıma bu duruşlarından dolayı teşekkür ediyorum. Basın mensuplarımıza da yoğun katılımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum”

Editör: TE Bilisim