AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda tartışmalar ve tahminler devam ederken Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kanal 7'de ekrana gelen Başkent Kulisi programında gazeteci Mehmet Acet'in sorularına cevap verdi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI MAYIS'TA NETLEŞECEK

Partisinin cumhurbaşkanı adayının Mayıs ayında netleşeceğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı İşler, cumhurbaşkanlığı konusunda henüz netleşen bir yol haritasının da olmadığını dile getirdi.
İşte İşler'in konuyla ilgili sözleri:

"Yol haritası yapılacak görüşmelerle ortaya çıkacak. Görüşmeler yapılmadı, önümüzdeki haftalarda yapılacak, yapıldıktan sonra yol haritası seçilecek. Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olduğu takdirde bir Başbakan görevi üstlenecek. Cumhurbaşkanımızın milletvekili olmaması hasebiyle hemen bu görevi üstlenmesinin söz konusu olmayacağını düşünüyorum. Teknik olarak mümkün değil. Önümüzde iki yol var. Ya Bayburt modeli veya ara seçim modeliyle gerçekleştirilebilir. Orada bile iki ayın üzerinde bir zamana ihtiyaç var. Ya da erken genel kongreyle Abdullah Gül Bey tekrar siyasete dönmek ister aday olursa parti genel başkanlığına bu da mümkün. Ama bunların hepsi Başbakanımızla Cumhurbaşkanımız arasındaki görüşmelerde öğrenilecek."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek günlerde kararını vereceğini, cumhurbaşkanlığına aday olduğu takdirde halktan büyük bir destek alacağını dile getiren İşler, ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oyla seçileceğini düşündüğünü söyledi.

"ERKEN SEÇİM GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK"

Halkın doğrudan cumhurbaşkanını seçmesinden sonra sistemde sorunlar yaşanacağını sözlerine ekleyen İşler, erken seçim iddialarına da net tavır koydu: Erken seçimi gerektirecek bir durum yok.

"İLKESEL OLARAK '3 DÖNEM'İN KALKMAMASI LAZIM"

"3 dönem şartı" tartışmalarına da değinen İşler, siyasetin meslek haline gelmemesi gerektiğine dikkat çeken İşler, AK Parti'nin 'ilke' partisi olmasından dolayı ilkesel bir şekilde 3 dönem şartının kalkmamasının doğru olacağını söyledi. İşler, ancak zaruri bir ihtiyaç olması halinde 3 dönem şartının kalkabileceğini ifade ederek belediye başkanları için önümüzdeki süreçte 3 dönem şartının getireleceğini açıkladı.

CEMAAT OYLARI SEÇİMDE NE KADAR ETKİLİ OLDU?

Acet'in "Gülen grubunun seçimlerdeki etkisi nasıl oldu" sorusu üzerine ise İşler, şu ifadeleri kullandı:
"Belli yerlerde etkisi oldu, bunu kimse inkar edemez. Mesela Ankara'da CHP adayının yüzde 44 civarında olması bu etki olmadan düşünülemezdi diye değerlendiriyorum. Belli yerlerde CHP, MHP ve BDP adaylarının desteklenmesinin kısmen başarılı olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı da bizim bazı yerlerde belediyeleri kaybetmemize yol açtılar. Biz 8-10 ili daha çok daha rahat alabilirdik. Birleşme konusunda paralel yapının da katkısı olduğunu düşünüyorum ama oy oranının artırılması konusunda hiçbir etkisi olmadığı veya çok cüzi bir etkisi olduğu da gayet net bir şekilde ortaya çıktı. Paralel yapının CHP ve MHP ile bu kadar iç içe, kol kola, el ele olması o tabanlarda da çok ciddi rahatsızlıklara yol açtı."

İşler, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını usülden reddetmesi gerektiğini de savundu.

Kaynak: Haber7

Editör: TE Bilisim