Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa konusunda görüşmek için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis'te bir araya geldi.

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

 

aa-picture-20151230-7177384-web,c-ipjwN9g0iZpxMlmCG66g

 

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.

 

aa-picture-20151230-7177027-web,x8Bus9njlUOAT6SLPG-Jvw

 

2.5 SAATLİK GÖRÜŞME

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü.

Başbakan Davutoğlu, görüşmenin ardından Çankaya Köşkü'ne geldi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç, görüşme sonrası açıklama yaptı. Haluk Koç açıklamasında görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

 

"ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN CANLANDIRILACAK"

Davutoğlu, MHP ziyaretinin ardından daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacaktır. Geçen yasama döneminde TBMM'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuş idi. Başkanlık Sistemi tartışmaları ile ilerleme sağlanamamıştı. Bu komisyonun tekrardan canlandırılması gündeme geldi. CHP olarak devam etmesini önerdik. İkincisi ve en önemlisi, Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak durumunda. 12 Eylül'den kalan mevzuatların kurtulması için bizim çalışmamız var. İktidar partiside böyle bir durumla gelecek. Kişi hak ve özgürlüklerin önündeki 12 Eylül engellemelerinin kalkması gerekiyor. Bu durumda bir anlayış birliğine varıldı.

 

"KILIÇDAROĞLU, TEMEL YASA YA DA TORBA YASA'DAN RAHATSIZ"

Sayın Kılıçdaroğlu, bilhassa temel yasa ya da torba yasa uygulamalarından şikayetini belirtti. Genel Kurul'da görüşülen yasa 12 maddelik yasa var. Bundan sıkıntı duyduğumuzu belirttik. Bunlar iktidar partisi tarafından değerlendirilecek. Yasama gücününde daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin görüşleri oldu.

 

"CHP, AVRUPA BİRLİĞİ PAKETİNE DESTEK VERECEK"

Önemli olan son husus AB uyum yasaları. Vize muafiyeti özellikle. Daha önceki süreçlerle CHP, AB ile ilgili reform paketlerine olumlu oy kullanmıştır. Türkiye'nin önünü açacak şekilde olumlu davranış ortaya koymuştur. Bu paket içerisinde, vize muhafiyetine gidecek süreçte, TBMM'ye gelecek olan pakete CHP desteğini sürdürecektir. CHP, burada yapıcı roldedir.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

Başkanlık sistemi ile ilgili bizler pozisyonumuzu koruyoruz. Bu durumla ilgili net bir açıklama yok. Başkanlık tartışmaları sırasında yasama ve yürütmede tıkanıklık olduğu için 60 maddede tıkanıklık yaşadık. Demokratik, özgürlükçü ve her türlü olumsuz arınmış bir anayasayı zaten biz söylüyoruz. Sayın Genel Başkanımızın bununla ilgili vurguları var, bizim çizgimiz bellidir.

İktidar ile muhalefet arasında bir bariyer vardır. Siyasetin sertleştiği dönem olur, bence bu bariyeri aşmak demokrasinin şartlarından biri. Sayın Kılıçdaroğlu, diyaloğa açık.

 

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'ÜN TUTUKLANMASI

Tutuklu gazeteciler ile ilgili Kılıçdaroğlu rahatsızlığını belirtti. Davutoğlu, tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini belirtti. 30 Aralık itibarıyla bu konudaki duyarlılığımız ifade edildi.

 

aa_picture_20151230_7177792_web


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim