Partisinin Bursa İl Başkanlığında toplantı düzenleyerek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun rahatsızlandığını ve bu nedenle bugün yapılacak Karabük'teki İl Kongresine katılamayacağını söyledi. Başbakan'ın bugün dinleneceğini ve iyileşmesi halinde yarın yapılacak olan Ak Parti'nin Bursa İl Kongresi'ne katılacağını belirten Arınç, kendisine acil şifalar diledi.

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASINA YANIT: CESARET İŞİ

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arınç, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Yüzde 10'un altında kalmayacağız, Arınç'ın hevesini kursağında bırakacağız" sözlerinin sorulması üzerine HDP'nin bugüne kadar yüzde 10'luk barajı kendileri için bir tehlike olarak gördüğünü ve bağımsız adaylarla parlamentoya girdiklerini söyledi.

Bağımsız adayların sayısının bazen 7-8, bazen 28, bazen de 30 olduğunu belirten Arınç, "'Biz yüzde 10'luk barajı aşacağız, bu seçimlere parti olarak gireceğiz' diyorlarsa, bunu takdir etmek lazım. Bu bir cesaret işidir. Bu bir iddia işidir. Bunu eleştirmek mümkün değil" dedi.

BEYEFENDİ BİZİ TEHDİT EDİYOR

Ancak katıldığı bir televizyon programında kendisine bu işin kötü tarafı ile ilgili bir soru sorulduğunu anlatan Arınç, şunları söyledi:

"Demirtaş veya HDP'liler, bir yerde demişler ki 'biz parti olarak seçime girer. Yüzde 10 barajını aşamazsak, bizim milletvekili çıkaramamamız halinde -çünkü o zaman bağımsız aday da koyamayacaklarına göre- Türkiye karışır. Çözüm süreci tehlikeye girer, PKK bundan istifade eder veya PKK'nın işine yarar'. Benim itirazım bu ikinci tarafa. Yani beyefendi bizi tehdit ediyor. Diyor ki 'Ben parti olarak gireceğim ama yüzde 10'u alamazsam, gerisini siz düşünün' diyor. 'Ortalığı yakar yıkarız' diyor. Bunu kabul etmemiz mümkün mü? Kabul edemeyiz. Niye bizi dağa çıkmakla tehdit ediyorsunuz?

MEHMET AĞAR DAĞA MI ÇIKTI?

Misal verdim. 2002'de Doğru Yol Partisi Sayın Ağar'ın liderliğinde seçime gitti ve yüzde 10'luk barajı mutlaka geçebileceğini düşünüyordu ama yüzde 9,5'ta kaldı. Yarım puanla seçimi kaybetti. Mehmet Ağar dağa mı çıktı? 1999'da CHP barajı aşamadı. Yüzde 8,5 aldı. Deniz Baykal sadece istifa etti. Yoksa dağa çıkmadı.

HDP, FARKLI SEÇMEN GRUPLARININ OYUNU ALDI

Buna ne üzülmek, ne de aşırı sevinmek lazım. Benim HDP'ye söylediğim budur. Barajı aşamazsan, kendinde ara, millete kabahat bulma. 'Ortalık şöyle olur, böyle olur' diye de tehdit etme ve ona şunu hatırlattım. Siz yüzde 9 aldınız. Buna güvenerek, seçimlere girmek istiyorsunuz ama unutmayın. Sizin aldığınız oyun içerisinde en az 3 puan CHP'den gelen oy var. CHP'nin klasik tabanı, seçmeni, Ekmek için Ekmeleddin'i tutmadı. Bize de gelmedi. Sana gitti. Yüzde 3 buradandır. Özellikle metropollerden aldığınız oylardır. Bursa'dan bile 1 puana yakın oy almış olabilirsiniz. Demirtaş'ın Bursa'dan aldığı oy oranı 60 bin civarındadır. Bu HDP'nin kendi oyu mudur? Hayır. Mutlaka CHP'den ekmeği beğenmeyen değil, Ekmeleddin'i beğenmeyenlerin oyları da vardır. Bir de farklı temsil gruplarının oyunu almıştır, HDP. Yani lezbiyenler, gayler, biseksüseller, translarda dahil olmak üzere Türkiye'de 'ben herhangi bir partide temsil imkanı bulamıyorum' diyen farklı seçmen gruplarının oylarını da almıştır. Bunların içinde şüphesiz seçmen olarak oylarını temsil etme noktasında başarılı olan gruplar da vardır. Ama sen şimdi parti olarak gireceksin. CHP'nin oyları CHP'ye dönecek olursa, farklı temsil gruplarının da başka tercihleri olacaksa, senin tabanın 6-7 arasındadır. 6-7 arasında bir tabanla seçimlere girmeye karar vermişsen, seni alkışlarım. Ama böyle bir sonuçla karşı karşıya kalacaksan, ne olur? Milleti tehdit etme. Ak Parti'yi hele hele hiç tehdit etme.”

"KENDİNE GÜVENİYORSAN ÇIK YOLA"

Arınç, “Çözüm süreci zarar görürmüş, PKK bunu istismar edermiş, bilmem ne yaparmış” sözlerini de eleştirirek, “ Kaç parti seçime giriyor. Hiç birisi yüzde 10'u aşamıyor, hiç birisi senin gibi konuşmuyor. Senin bir ayrıcalığın mı var, arkadaşım? Sen kimsin? Sen de bir partisin. Kendine güveniyorsan çık yola. Güvenmiyorsan, kendi usullerinle yine bağımsız adaylıklarını koy. Ama dün diyormuş ki 'hevesi kursağında kalacak. Biz yüzde 6 falan değil, yüzde 15 alacağız' Yolun açık olsun. Yürü görelim bakalım. Hodri meydan" diye konuştu.

"O CUMHURBAŞKANI OLDU, BİZ KALDIK"

Arınç, tekrar aday olmayacağı ile ilgili bir soruya ise "Üçüncü döneme dahil olan 72-73 milletvekili varken, milletin hoşuna gidiyor, hep bana soruyorlar, bu soruyu. Halbuki Faruk Çelik arkadaşımız da aynı konumdadır. Bizim içimizde Ali Babacan'lar da vardır, Beşir Beylerde vardır. Daha başta Recep Tayyip Erdoğan'da vardı. Bir kişi cumhurbaşkanı oluyor. O cumhurbaşkanı oldu. Biz kaldık. Biz kalınca Allah'ın izniyle Haziran'da artık Bursa'ya misafiriniz olarak gelip gideceğiz. Dışarıda kalacağız ne kadar güzel bir şey. 40 sene sonra insan biraz dinlense kötü mü olur? Benim yaşım henüz 75-78 değil, ağabeylerimize tavsiye ediyorum. Milletvekilleri içerisinde yaşı 80'lere yaklaşanlar da var. Ne olur kendinize biraz zaman ayırın. Biraz dinlenin. Yeni yüzler girsin. Bu yeni yüzlerle de Türkiye'nin siyaseti daha da güçlensin" yanıtını verdi.

Siyasetten uzak kalınamayacağını vurgulayan Arınç, ancak bunun için milletvekili veya bakan olmanın şart olmadığını belirtti.

Editör: TE Bilisim