Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, incelemelerde bulunmak amacıyla geldiği Van’da, ülkede son günlerde yaşanan Kobanê gerginliği ile ilgili açıklama yaptı.
SP Van İl Başkanlığı binasında partililerle bir araya gelen Bitmez, yaptığı basın açıklamasında, Irak ve Suriye’de yaşanan ve binlerce masum insanın yaşamını yitirmesine, milyonlarca insanın sığınmacı durumuna düşmesine sebep olan sıkıntılı süreç neticesinde ateşin Türkiye’ye de sıçradığını söyledi.

Van ve çevre illerde son günlerde yaşanan üzücü olayların bir noktadan düğmeye basılmış gibi aynı anda birçok bölgede birden başlamasının, bu olayları planlayanların ipinin dışarıda olduğunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Saadet Partisi Genel Başkan Yarımcısı Hasan Bitmez, “Ülkemiz üzerinde bir oyun oynanmaktadır. Bu oyunun hedefi yüzyıllardır var olan kardeşliğimizi yıkmaktır” Dedi.

‘BİZ BU OYUNU GÖRDÜK’

Ülkede ve bölgede yaşayan halkın her zamankinden daha fazla uyanık olması, provokasyonlara aldırmayıp tahriklere kapılmaması gerektiğinin altını çizen Bitmez, “Yakıp yıkmak, vurmak bizim inancımızda ve kültürümüzde yoktur. Böyle hak aranmaz. İşyerlerini yakmak, dükkanları yağmalamak insanlık suçudur. Van’da beş yüz bin insan evinde otururken, üç yüz, beş yüz kendini bilmez; ortalığı yıkmakta, toplumun huzurunu ve refahını bozmaktadır. Bu, eski Türkiye’dir, biz bu oyunu geçmişte gördük” diye konuştu.

‘OLAYLARIN ARKASINDA ABD, NATO VE İSRAİL VAR’

Bölgede ve Türkiye’de meydana gelen olayların arkasında ABD, NATO ve İsrail’in olduğunu vurgulayan Bitmez, “1990 yılında Margaret Teacher, İskoçya’daki NATO toplantısında; 'Arkadaşlar biz NATO’yu Rusya’ya karşı kurmuştuk. Rusya çöktü, şimdi NATO’yu dağıtacak mıyız? Hayır, neden. Çünkü düşmanı olmayan ideoloji yaşamaz. Düşmanımız olmazsa biz de yaşayamayız. Rusya gitti ama, İslam var, yeni düşmanımız İslam’dır'. Dün Irak'ta 1,5 milyon Müslümanı öldüren katillerle çözüm aramak onlarla birlikte hareket etmek doğru değildir. Dün Irak’ta yaşanan bir sürecin Suriye’de tekrar edilmesinin çözüm olmadığı herkes tarafından görülmelidir. Ayrıca, bugün Suriye’de, Irak'ta yaşananlar yarın Türkiye’de yaşanacakların provasıdır. Bu asla unutulmamalıdır.” Dedi.

‘BATI GÜDÜMÜNDEN KURTULMALIYIZ’

Bölge ülkeleri ile yapılacak görüşme ve çözüm arayışları ile barış ortamının sağlanmasının mümkün olabileceğini de anlatan Bitmez, şöyle konuştu: “Türkiye bu görüşmelerin öncülüğünü yapmalı ve derhal bu çerçevede adım atmalıdır. Bölgedeki tüm toplulukların temel insan hakları ve hürriyetlerinden yararlanmaları konusunda yine bölge ülkelerinin birlikteliği sağlanmalı, nitelikli bir ortaklık oluşturacak adımlar atılmalıdır. Batı güdümünde sürdürülen ortaklıkların, çözüm arayışlarının geleceği yoktur. Bölgenin başta enerji kaynakları olmak üzere tüm kaynakları ve unsurları öncelikle ve kesinlikle tüm bölge halkının yararına kullanılmalıdır. Ayrıca, ülkemizde yaşanan olaylarla ilgili derhal bir ‘Milli İstişare’ toplantısı yapılmalı, bu toplantıya toplumun bütün dinamikleri davet edilmeli bilgilendirilmeli ve çözüme yönelik teklifler alınmalıdır.”

Editör: TE Bilisim