MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, basın mensuları ile buluştu. Bahçeli burada "MHP Cumhurbaşkanı adayı göstermeyecektir... Herhangi bir sebeple Sayın Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse, başka türlü gerekçeler gösterir de 'ben bu yola girmek istemiyorum' derse o kendisinin bileceği iştir. MHP yenikapı ile oluşturulan yeni ruha sadıktır. Türkiye'de yeni bir kapı açılmıştır. Düşüncemiz Cumhur ittifakıdır. İttifak olacaksa ittifakla, olmazsa kendi partisiyle milletvekili seçimlerine girer. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekler." dedi.



İşte o açıklaması:

- (İttifak tartışmaları) Bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Yasal olmanın bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süreç içerisinde çıkartılacak olan uyum yasalarından, seçim, siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekmektedir.



- (Seçim barajı tartışmaları) Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar. Bu haksızlıktır. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur.

- (Cumhurbaşkanlığı adaylığı) MHP Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır. 7 Ağustos'ta başlatılan bir ruha MHP sadıktır. MHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır. MHP, ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer.

- (Abdullah Gül iddiaları) Abdullah Gül'ün böyle bir süreçte çıkıp aday olurum demesi izah edilebilir bir durum değildir. Sayın Gül sağın, solun dolduruşuna gelmemelidir.

 

Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum için beş komisyon
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne uyum kapsamında AK Parti bünyesinde kurulması kararlaştırılan 5 ayrı komisyonun önümüzdeki hafta çalışmaya başlaması planlanıyor.

 

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile kurulan 5 komisyondan, yürütmenin yeniden yapılandırılması ve kamu reformu konusunda yapılacak çalışmalara İçişleri eski Bakanı Efkan Âlâ, yerel yönetimlerle ilgili komisyona Erol Kaya, seçim mevzuatı komisyonuna Ahmet Sorgun, Meclis İç Tüzüğü Komisyonuna Mustafa Elitaş ve Yeni Hükûmet Sistemi'nin ekonomi yönetimi yapısına ilişkin çalışmaları yürütecek komisyona ise Cevdet Yılmaz'ın başkanlık edeceği öğrenildi.

 

HUKUKÇU VEKİLLER DE GÖREV ALACAK

Bu isimlerin başkanlık edeceği komisyonlarda ayrıca AK Partili hukukçu milletvekilleri, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ve akademisyenler de görev alacak. Yeni sisteme ilişkin çalışma yapacak 5 uyum komisyonu, bir-iki ay içinde taslaklarını ortaya çıkaracak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da bulunacağı üst komisyonda bu taslaklara son şekli verilecek.



AK Parti, yerel yönetimleri ilgilendiren teknik uyum düzenlemelerini ise bu ayın sonuna kadar Meclis'e sevk etmeyi planlıyor. Düzenlemelerin 2019 Mart ayındaki yerel seçimlerde uygulanabilmesi için 30 Mart'a kadar çıkarılması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim