Başbakan Binali Yıldırım, hükümetin ilk 100 gününü değerlendirmek için düzenlenen toplantıdaki konuşmasında "Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyecek. Çözüm mözüm yok kardeşim. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar. Vatandaşla aramızdaki bu hainleri çıkaracağız. Terör örgütünün Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmadan kurtaracağız" dedi.
İçişleri Bakanlığı görevini dün devralan Süleyman Soylu ise toplantıda Olağanüstü Hal kapsamında Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kararnameler hakkında bilgi verdi.
 

YENİ BAKANLAR TOPLANTIDA BİLGİ VERDİ

Başbakan Yıldırım, '65. Hükümetin İlk Yüz Günü' başlıklı değerlendirme toplantısında hitap etti. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantıda hükümetin 100 gününü değerlendiren Yıldırım, en kapsamlı düzenlemenin ekonomi alanında yapıldığını söyledi. Yıldırım, bakanlıkların 100 gün içerisinde yaptığı çalışmaları anlatırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da kendi bakanlıklarının çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı. İçişleri Bakanlığı görevini dün devralan Süleyman Soylu, Olağanüstü Hal kapsamında Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kararnameler hakkında bilgi verdi. 

Konuşmasında terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Başbakan Yıldırım, 4 Eylül Pazar günü Diyarbakır'a yapacağı ziyaretin içeriğine de değinerek, "Terörle mücadele özellikle geçtiğimiz 24 Temmuz'dan itibaren yine bir anlayışla devam ediyor. Ülkenin her köşesinde vatandaşımızın can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar, vatandaşımız yurdun her köşesine rahatça seyahat edinceye kadar, terör unsurlarının güvenlik kuvvetlerimize, sivil vatandaşlarımıza yönelik saldırıları tamamen bitinceye kadar operasyonlara ara vermeden devam edeceğiz. Kararlılığımız artarak sürüyor. Şehirlerimizde çukurlar açıldı, hendekler kazıldı. Bütün bu ilçelerimizde, illerimizde terör unsurları temizlendi. Bu hafta sonu, pazar günü doğu ve güneydoğu illerimiz, 22 ili kapsayan yeniden kalkınma projesi ve ekonomik gelişme programını devreye alacağız. Bunun detaylarını Diyarbakır'da kamuoyuyla paylaşacağız. Özellikle doğuda ve güneydoğudaki illerimiz belirli gruplar halinde toplanmak suretiyle cazibe merkezleri oluşturulacak. Buralara yönelik ciddi yatırımlar başlatıyoruz" diye konuştu. 
 

"1 YILDA EVLER TESLİM EDİLECEK"

Terörle mücadele kapsamında operasyonların yapıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörden zarar gören il ve ilçelerdeki evlerin 1 yıl içinde tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, "Pazar günü 1.4 milyar civarında yeni temel atıyoruz. Bunlar ağırlıklı olarak operasyonlar sırasında yıkılan Silopi'de, Cizre'de, İdil'de, Şırnak'ta, Sur'daki vatandaşlarımızın konutları, binaları daha da güzel şekilde yapılacak ve 1 yılda tamamlanacak. Ancak terör örgütünün, hainlerin verdiği zarar daha büyük. 10 milyar tutarında zarar verdiler hendekleri kazmak suretiyle. O zararları ortadan kaldıracağız. 1 yılda evler teslim edilecek. Sur'da tarihi eserler, işler biraz daha zaman alacak" ifadelerini kullandı. 
 

"HÜKÜMETİMİZ İÇ GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI KONUSUNDA HİÇBİR TAVİZ VERMEYECEK"

Kırsalda yürütülen operasyonların devam edeceğini belirten Yıldırım, "Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyecek. Çözüm mözüm yok kardeşim. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar. Vatandaşla aramızdaki bu hainleri çıkaracağız. Terör örgütünün Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmadan kurtaracağız; çünkü bu terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Kürt vatandaşlarımızın PKK terör örgütü sorunu var. Biz bu sorunu kentlerde büyük ölçüde kontrol altına aldık. Şimdi kırsalda güvenlik birimlerimiz bütün gücüyle üzerine gidiyor. Gitmeye de devam edecek. Bu konuda bir zafiyet asla kabul etmiyoruz" dedi. 
 

"AVRUPALILAR NE ZAMAN AKILLANACAK, MERAK EDİYORUM"

PKK'nın uyuşturucudan büyük bir kaynak sağladığını dile getiren Yıldırım, Avrupa'yı da bu konuda uyararak, "Operasyonlar sırasında özellikle Diyarbakır, Siirt, Şırnak bu bölgelerde yapılan çalışmalarda 40 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bu bölücü terör örgütü uyuşturucuyu ne yapıyor? Bu kadar içecek hali yok. Bununla milleti, çocukları zehirliyorlar. Hatta Avrupa'ya götürüyorlar. Oradakileri de zehirliyor. Avrupalılar ne zaman akıllanacak, ben merak ediyorum. Onlar, onlara sergi açtırmaya devam etsin. Bir yandan çocuklarını zehirlemeye terör örgütü de devam ediyor. Sadece bu uyuşturucunun parasal değeri 4 milyar. Bu 1 ayda yapılan operasyonun sonucu. Terör örgütü nereden kaynak sağlıyor, diye merak edenlere söylüyorum" açıklamasında bulundu. 
 

"910 ÇALINMIŞ ARAÇ TAKİP EDİLİYOR"

Yurt genelinde çalıntı olduğu tespit edilen 910 aracın takip edildiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, "Lice'de 25 tane çalınmış araç bulduk. Bunlar bomba yüklenecek bir yerlerde patlatılacak. Şu anda da yurt genelinde 910 tane çalınmış araç var. Bunlar da takip ediliyor. Herhangi bir olaya karışmaması için gerekli çalışmalar yapılıyor" diye konuştu. 
 

"AB'NİN VERDİĞİ SÖZLERİN ARKASINDA DURMASINI BEKLİYORUZ"

Sığınmacı konusuna da değinen Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Şartların bu kadar zor olmasına rağmen yasadışı göçü engelleme konusunda da hiç taviz vermedik. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız. AB'nin de verdiği sözlerin arkasında durmasını bekliyoruz. Darbe gecesi bile Sahil Güvenlik Komutanlığı 2 bin göçmenin hayatını kurtardı. Bu kadar insan hayatına önem veriyoruz"
 

"GERİ KABUL ANLAŞMASI, VİZE SERBESTİSİNE BAĞLI"

Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin vize serbestisine bağlı olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ayrıca bu DEAŞ denen bela, terör örgütü maalesef dünyanın başına büyük bir bela oldu. DEAŞ'la mücadelede Türkiye zayıf kalıyor, diyenlere cevabım var. 145 ülkenin vatandaşı olan 52 bin DEAŞ'lı veya diğer bölücü terör örgütü şüphelisine giriş yasağı koydu Türkiye. Ayrıca ülkemizden 3 bin 800 kişiyi sınır dışı ettik. Geri Kabul Anlaşması, tabi ki vize serbestisine bağlı. Ne zaman vize serbestisi olursa geri kabul de yürürlüğe eş zamanlı olarak girecek" ifadelerini kullandı. 



"TERÖR ÖRGÜTÜNE KARIŞMIŞ BELEDİYELERE KAYYUM ATANABİLECEK"

OHAL kapsamında yeni yayınlanan KHK'lar içinde yer alan ve kayyum atanmasının önünü açan düzenleme hakkında bilgi veren Yıldırım, "Doğrudan terör örgütüne karışmış ve onlara destek olmuş belediyeler ve yerel yönetimlere kayyum atanabilecek. Yönetimleri kayyum marifetiyle sürdürülecek. Büyükşehir yasalarıyla birlikte valiliklerin büyükşehirlerdeki faaliyetleri hemen hemen sıfıra gelmişti. Şimdi tekrar valilikler, il özel idareleri belediyelerin erişemediği yerlere hizmet yapabilecek" dedi. 
 

"MISIR'LA, SURİYE'YLE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEK İÇİN TÜRKİYE ATAĞA GEÇTİ"

Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizme kötü başladık; çünkü o zaman Rusya ile ilişkilerimiz maalesef iyi değildi. Artık Rusya'yla İsrail'le ilişkileri normalleştirdik. Şimdi inşallah diğer ülkeler Mısır'la, Suriye'yle de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerle de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dış politikada prensibimiz dostlukları attırmak düşmanlıkları azaltmak üzerine kurulu. Bunun gereğini de adım adım yapıyoruz. Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir" 



"TERÖR ÖRGÜTÜYLE İLİŞKİYE GİRMİŞ ÖĞRETMENLERİ DEĞİŞTİRİYORUZ"

Doğu ve Güneydoğu'da terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen öğretmenlerin değiştirileceğini duyuran Yıldırım, "Bu sene ilk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen iş başı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini, hangi şartlarda görev yapacağını biliyor. Kurayla, gönülsüz, mecburi gitmek yerine isteyerek, bilerek, heyecanla çalışmalarına başlayacaklar. Doğu ve güneydoğuda maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri değiştiriyoruz. Buna karar aldık. 14 bin civarında öğretmen maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder noktaya gelmişler" diye konuştu. 



ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ İÇİN TARİH: 18 MART 2017

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hayata geçirdiği projeleri anlatan Yıldırım, imzaların atıldığı Çanakkale 1915 Köprüsü için tarih vererek, "Dün itibariyle Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ve otoyolunun YPK kararını imzaladık. Resmen süreç başladı. Tarih de belli 18 Mart 2017'de de kazmayı vuracağız. Böylece Marmara'yı, Çanakkale’yi ve boğazları bir büyük çevre yoluyla birbiriyle birleştirmiş olacağız. 'Çanakkale geçilmez' ancak savaşlarda geçerli. Düşmana geçilmez. Vatandaşa her zaman geçilir hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. 
 

"ASKER KENDİ İŞİYLE UĞRAŞACAK"

Milli Savunma Bakanlığı'nda yapılan değişikliklere değinen Yıldırım, şöyle konuştu: "Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci yaşadık. Milli Savunma Bakanlığı, tam anlamıyla müstakil bir bakanlık olarak yeniden yapılandı. Sivil ve askerin birlikte çalışacağı kapsamlı bir yeni organizasyona kavuştu. Asker kendi işiyle uğraşacak. Kendi işi ne? Harekat, harbe hazırlık, taktik, caydırıcı hizmetler, savunma hizmetleri bütün bunları yapacak. Milli Savunma Bakanlığı da ona eleman yetiştirecek, onların ihtiyaçlarını görecek. Türkiye savunma sanayii alanında yerlileştirme ve millileştirme hamlesini bundan sonra daha da hızlandıracak"
 

"ÖZBEK HALKININ ACILARINI PAYLAŞIYORUZ"

Başbakan Yıldırım, ayrıca Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un hayatını kaybetmesinden dolayı duydukları üzüntüyü dile getirerek, "Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyoruz. Özbek halkının acılarını paylaşıyoruz" dedi. 



"FETHULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜ 15 TEMMUZ'DA NİHAYET GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ"

Konuşmasını tamamlarken, 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimiyle ilgili de konuşan Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "100 gün Türkiye'de çok hareketli geçti. Hiç kimsenin hayal edemediği bir alçak darbe girişimiyle 15 Temmuz'da Türkiye yüzleşti ve yıllardır sessiz ve derinden devleti işgal etmiş olan Fethullahçı Terör Örgütü 15 Temmuz'da nihayet gerçek yüzünü gösterdi. Yıllarca bu tehlikeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. Millet hayatı pahasına bu alçak darbe girişimini def etti. Başarısızlıkla bu darbe sonuçlandı. Belki de dünya tarihinde böyle bir örnek olmamıştır. Bu milletle her zaman gurur duyduk, duymaya devam edeceğiz. Dostlukları artıracağız, düşmanlıkları azaltacağız. Terörle mücadelede asla ve asla hiçbir gevşeme olmayacak. Ekonomimiz dimdik ayakta. Kimse dedikodu çıkarmasın. Tıkır tıkır işliyor"
 

Editör: TE Bilisim