Başbakan Binali Yıldırım, memleketi Erzincan’ın ardından dün başbakan olarak ikinci ziyaretini Van’a yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 22 projesinin açılış törenine katılmak üzere Van’a gelen Yıldırım Van’a sürprizlerle geldi. Başbakan Yıldırım Van’da çözüm bekleyen konulara da değinirken yaşanılan ekonomik sıkıntılar ve Çevre Yolu gibi konularda çözüm sözü verdi. Yıldırım, HDP’ye de sert sözlerle yüklendi.

 

BAŞBAKAN VAN’A SÖZ VERDİ!

Van dün Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte çok sayıda bakan, milletvekili, belediye başkanı ve siyasetçiyi ağırladı. Başbakan olarak 2’inci Ramazan’daki ilk ziyaretini Van’a yapan Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 22 projesinin açılış törenine katılmak üzere kente geldi. Başbakan’ın toplu açılış töreni ve iftar programında; Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz, Yasin Aktay ve Erol Kaya, Başkan eski yardımcısı ve Van Milletvekili Beşir Atalay. Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Ak Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu, Ak Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci. Van eski bakanı Hüseyin Çelik, 23. Ve 24. Döne Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, 22. Dönem Ak Parti Van Milletvekili İkram Dinçer, 23. Dönem Ak Parti Hakkâri Milletvekili Abdulmutalip Özbek gibi önemli isimler yer aldı.

 

65’İNCİ HÜKÜMET 65 PLAKALI VAN’DA!

Tuşba Belediyesi çadırında halkla buluşan Başbakan Binali Yıldırım konuşmasına: “Bugün 65’inci hükümet ile plakası 65 olan Van’da sizinle iftar yapmaya, dualarınızı almaya geldik.” Diyerek başladı. “Dünyada Van ahirette iman” diyerek sözlerini sürdüren Yıldırım, Van’da önemli yatırımların yapıldığını bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Yıldırım: “Van bizim için çok önemlidir, Diyarbakır'ın Erzurum'dan farkı yoktur bizim için. Van için 20 milyar liralık yatırım yaptık. Belediyeye 400 trilyon para geliyor, ne hizmet geliyor Van'a, soruyorum size? Nereye gitti bu 400 trilyon? Nereye gittiğini biliyorsunuz. Burunlarından fitil fitil getireceğiz bu parayı. Hiç ama hiç, asla ve asla müsamaha etmeyeceğiz.” Diyerek belediye eleştirirken Çevre Yolu konusunda da müjdeyi verdi! “Bu işi çözeceğiz” dedi!

 

VAN’A ELİ BOŞ GELMEDİK!

Van’ın güzelliğine dair sözleriyle konuşmasını sürdüren Başbakan Yıldırım, Van’a gelirken önemli projelerle geldiklerini belirtti. Yıldırım, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün 65’inci hükümet ile plakası 65 olan Van’da sizinle iftar yapmaya, dualarınızı almaya geldik. İftar sofranızı paylaşmaya geldik. Yaptıklarımız ve yapacaklarımızı sizlerle konuşmaya geldik. Sizlerle dertleşmeye ve acıları, üzüntüleri paylaşmaya geldik. Her zaman kadirşinaz, misafirsever insanı ile gönüllere taht kuran Van’ın dost sofrasında sizlerle buluşmaya geldik. Elbette buraya gelirken eli boş gelmedik. Van’a eli boş gelinir mi? Van’a yaptığımız yatırımların toplu açılışını yapıyoruz bugün. Mavi gölüyle gönüllere taht kuran Van’ın vefakar insanları, Allah birliğimizi, dostluğumuzu daim eylesin. Sizlere ve bizlere hizmette güç ve kuvvet versin. Uçaktan gelince şöyle uçsuz bucaksız gölü seyrettim. Van Gölü göl değil Deniz sözünü çoktan hakkediyor. Antalya’yı, Bodrum’u hatırlattı bana. Bir devletin bütçesiyle depremde yıkılan Van’a yeniden yapabiliriz ve yaptık. Ancak ne kadar paramız olursa olsun bu güzel denizi bir daha yapamayız. İşte Van’a güzellik katan da Van’a Van yapan da Van Denizi’dir. Van Gölü bir lütuftur.”

 

“VAN’DA BİR FELAKET YAŞADIK”

Ardından konuyu Van Depremi’ne getiren Başbakan Yıldırım, memleketi Erzincan’ın da vaktinde büyük bir deprem yaşadığını hatırlattı. Diğer büyük depremlerle Van Depremini kıyaslayan Yıldırım, bu konuda Van’daki çalışmaların çok önemli olduğunu belirtti. Yıldırım: “Ülkemizin bütün bölgelerinde çok önemli eserler kazandırıyoruz. Türkiye’nin kaynaklarını, insanımızın hizmetine sunuyoruz. 23 Ekim 2011’de Van’da bir felaket yaşadık. O gün Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’la hemen yola çıktık. Ve saatler içinde Van’daydık. Van’a gelir gelmez felaketin boyutlarını gördük. Erciş’e gittik. Bakanlarımızla birlikte Erciş’teki o felaketi gördük. Ama şunu bilmenizi isterim ki 17 Ağustos depremini de gördük. Marmara Depremi’nde 1 buçuk gün sonra ancak depremden haberi olan bir başbakandan Van depreminde 4 saatte enkazda vatandaş çıkaran bir başbakan gördü Van. Onunla da kalmadık. Nice depremlerde canlar yok oldu gitti. Yıkılan yerle bir olan Van’ımızı tekrar imar etmek bizim için en önemli görevdi. Bugün sizin milletvekiliniz ve bakanımız Beşir Atalay’a o depremden zarar gören vatandaşların konutlarının yapımının takibini verdi sayın başbakanımız. Bir mucize gördü Van. 1 yıldan az bir sürede yeni bir Van inşa edildi. Biz Varto depremini de hatırlıyoruz. 20 yılda konutların yapılamadığı, yaraların sarılamadığı o günleri de biliyoruz. Ama, Ankara Van depreminde buradaydı. Geçmişte de yanınızdaydı, bugün de yanınızda. Biz Van’a İstanbul’dan, İstanbul’u da Van’dan ayrı düşünmüyoruz. Van bizim için çok değerlidir. Diyarbakır, Erzurum gibi kıymetlidir. Bugün burada oluşumuz tam da bunun göstergesidir. Van’a 14 yılda tam 20 milyar TL (katrilyon) yatırım ve destek verdik. Sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığımız 1 milyar TL’nin üstünde yatırım yaptı. Ve bugün de toplam tutarı 270 milyon TL’yi bulan 23 tesisin açılışını Van’a kazandırıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”

 

VAN’IN ÇEVRE YOLU’NU YAPACAĞIZ!

Ardından Orman Su İşleri Bakanlığı ile birlikte Van’daki diğer yatırımlara da değinen Başbakan Yıldırım, ulaştırma bakanlığı ile ilgili konuşmasında Çevre Yolu ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Yıldırım çevre yolu için söz verirken şu ifadeleri kullandı: Van’a getirdiğimiz hizmetler bir bakanlık ile sınırlı değil. Van’a yıllardır her alanda katkı sunup hizmet yapıyoruz. Hatırlatmakta fayda var. Van’a tam 25 bin 172 konut yaptık. Kendi konutunu yapan 35 bini buldu. Van’ın 2045 yılına kadarki su ihtiyacını karşılayan tesisleri hizmete açtık. Ulaştırmada da büyük işler yaptık. Akıllarınca Türkiye’yi bölmeye çalışanlara inat biz yolları böldük, hayatları birleştirdik. Tam 487 kilometre bölünmüş yol yaptık. Sadece 36 kilometreydi bu yol. İşte farkımız bu, işte hizmet farkı bu. Bizim hizmetlerimizin ulaştığı yere onlara hayalleri bile ulaşamaz. Bitlis’i Van’a bağladık. Van Denizi’nin etrafını bölünmüş yolla altın bilezik gibi kuşattık. Ferit Melen Havalimanı’nı genişlettik. Şimdi Van’ın nüfusundan daha fazla bir nüfus Van’a seyahat ediyor. Yine Kuskunkıran’ı bitirdik şimdi sıra ikincisinde. Kuskunkıran’da 2’inci tüneli yapıyoruz şimdi de. Ayrıca Van’ı Hakkari’ye bağlayan yol da tüm hızıyla sürüyor. Orada da 2 tane tünelimiz var. Her biri 3,5 kilometre. Bununla da kalmayacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar, Van’ın Çevre Yolu’nu yapacağız. Engel olamayacaklar, güçleri yetmeyecek. Yine Tekstil Kent’i tamamlıyoruz. Tekstilkent demek iş demek, aş demek, Van’ın gençlerine gelecek demek. Bu ve bunun gibi projeleri artırarak devam ediyoruz. Bu proje ile birlikte Van’da toplam 7500 insanımıza yeni iş ve aş alanı sağlamış olacağız.

 

“2 FERİBOTUN İSMİNİ AÇIKLADI”

Van Gölü için yapılan Türkiye’nin en büyük feribotlarına da değinen Yıldırım, Van’daki konuşmasında yeni feribotlara verilen isimleri de ilk kez burada duyurdu. Yıldırım: “Van’a daha çok hizmetler yapacağız. Hiç endişeniz olmasın. Bu yollarda çalışan ne kadar iş makinesi yakıldı, ne kadar insan kaçırıldı. Onlar ne yaparsa yapsın biz inatla Van’ın, Hakkari’nin, Türkiye’nin her köşesine hizmetleri birer birer götüreceğiz inşallah.  50 vagon kapasiteli 2 feribot geliyor. Feribotlara güzel isim bulduk. Feribotlarımızdan birisinin adı İdris-i Bitlis-i, diğerinin adı da Sultan Alparslan.” Dedi.

 

O DA VAN’A TEŞEKKÜR ETTİ!

Ardından konuşmasında son dönemlerde yaşanan terör olaylarına değinen Başbakan Binali Yıldırım, Van’a teşekkür ederek Van’ın bu olaylara geçit vermediğine değindi. Başbakan konuşmasında konu ile ilgili olarak: “Biz hizmet yaparken Van’da neler oluyor? Biliyorsunuz ülkemiz geçtiğimiz Temmuz ayından beri terörle amansız bir mücadele içerisinde. Bu mücadelede amacımız milletin huzurusu sağlamak. Memleketin başına bela olan bu terörden ülkeyi kurtarmak. Bu terör belasından Türkiye kurtulacak. Ama Van bu acıları çekmeye mecbur mu? Van’ın bir sözü var. Ağacın kurdu, ağaçtan değilse o ağaca zeval yoktur. Kimse bize zarar veremez. Ancak ve ancak zararı bize kendimiz veriyoruz. Allah’a hamdolsun Van çukura izin vermedi. Çukur siyasetine dur dedi. Van terörü geçit vermedi. Allah sizden razı olsun. Değerlerinize sahip çıktınız kardeşliğin bozulmasına izin vermediniz. Van bununla kalmadı çevre illerde yurdundan edilen kardeşlerine, Yüksekova’dan gelenleri bağrına bastı. Ve tarihsel, geleneksel misafirperverliğini gösterdi.”

 

“VAN ESNAFI BUNU HAKETMİYOR”

Ardından sözü DBP’li belediyelere ve HDP’ye getiren Yıldırım, Van’ın son zamanlarda yaşanan sıkıntılarına değinerek, şu ifadelere yer verdi: “İdeolojik belediyeciliği şiar edinenler insanlık dramı karşısında parmağını oynatmazken benim Vanlı kardeşim insanlığın gereğini yaptı. Ancak Doğu esnafı ve Van esnafı bundan etkilendi. Tüm bu acıyı yaşatanlar ve üstelik bunları Kürt halkının savunma adına söyleyenler bunu böyle mi yapıyor? Hizmet her yatırımı engellemek, haraç toplamak ile mi yapılır? Hizmet mahalle ve sokaklarda çukur kazarak, kendisince kurtarılmış bölgeler yaparak mı olur? Kürtleri sevmek Kürt halkına hizmet için çalışanların şantiyenlerini yakmak, iş makinelerini ateşe vermek midir? Şimdi soruyorum, Allah için soruyorum: Bu yapılanlardan kim zararlı çıktı? Kim mağdur oldu? Gerçek mağdur olanlar bu halk değil midir? Van esnafını iflasın eşiğine getiren bunlar değil mi? Bunlar bu halkın düşmanıdır. Gerek mağdur Vanlı kardeşlerimdir, esnaftır, Van’ımızın insanıdır. Parası olan yatırımcı neden Van’ı güvenli bulmadığından başka yere gitsin? Van bunları haketmiyor! Ama merak etmeyin, terörün üstesinden geleceğiz. Van’ı Türkiye’nin göz bebeği olması için yemin ettik. Bunu başaracağız!”

 

VAN ESNAFINA DA SÖZ VERDİ

Yıldırım konuşmasında belediyeyi de sert sözlerle eleştirdi. Başbakan son zamanlarda ciddi sıkıntılar yaşayan Van esnafının durumunu yakından takip ettiğinin altını çizerek bu konuda esnafın yanında olacaklarının da sözünü verdi. Yıldırım konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Vanlı esnaf ve tüccarlarıma ben söz veriyorum: Van’ı biz hep birlikte büyük bir şehir haline getirmek bizin en öncelikli işimizdir. Bu hepimizin boynunu borcudur. Yeter ki bu terör belasından kurtulalım. Her türlü yatırımı bölgeye getirelim. Yaraları saralım, kardeşliğimizi, birliğimizi sağlamlaştıralım.  Terör destekli parti Van’da yerel yönetimleri kazandı. Bunlar 7-8 Ekim’de halkı sokağa döktü 53 masum vatandaşın hayatını yok etti. Hatta bunlar “PKK sizi bir tükürükle sizi boğar” diyecek kadar küstahlaştılar. Esnaftan para topladılar. Belediyeye 400 Trilyon para geliyor Van’a ne hizmet geliyor? Nereye gitti bu paralar? Bunları burunlarından fitil fitil getireceğiz. Asla müsamaha yok. Yetmedi caddelerde, kan akan musluklarla korku havası yaymaya çalıştılar, adeta bize destek olmazsanız başınıza gelecekleri siz düşünün demeye çalıştılar. Bugün oğlu dağda olan nice ana, babalar var, bu terör belası bitse de gelse diye yalvaranlar var. Daha çıkarılan gençlere sesleniyorum. Gelin, bu umutsuz yolculuktan vazgeçin, sıcak yuvanıza dönün! Devletimizin size uzattığı o sıcak eli tutun, el ele tutuşalım birlikte daha güzel bir Türkiye için geleceğe doğru ilerleyelim.”


HABER: YUNUS EMRE AYKAÇ - MERAL YILDIZ / FOTOĞRAF: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim