Önder ALTINAL

ŞEHRİVAN

 

Ak Parti’nin geleneksel bayramlaşma töreninde bu yılkı Kurban Bayramı’nda büyük bir katılım vardı. Yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle büyükşehir ve ilçe belediye başkan aday adaylarının ve beraberindekilerin büyük rağbet gösterdiği törende katılımcılar dikkat çekerken, törende konuşulanlar da güne damgasını vurdu. Yaklaşık bin kişinin katıldığı törende Ak Partili vekiller çözüm süreci ve demokratikleşme paketine yer verirken Milletvekili Kayatürk ise belediyeye çatarak, seçime az bire süre kalan şu günlerde yapılan yol çalışmalarını eleştirdi.

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van İl Başkanlığı tarafından bayramlaşma programı düzenlendi. AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından Hastane Caddesi üzerindeki parti binasının önünde düzenlenen bayramlaşma programına Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Fatih Çiftçi ve Gülşen Orhan, İl Başkanı Abdullah Aras ile ilçe belediye başkanları, belediye başkan aday adayları, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı törende geçtiğimiz bayramda olduğu gibi bu bayramda yerini alan eski CHP milletvekili Mehmet Kartal ve Van eski vekili Hüseyin Çelik’in kardeşi Ramazan Çelik’in katılması dikkat çekti. Aday adaylarının alanı hınca hınç doldurduğu törende ilk konuşmayı başkan Abdullah Aras yaptı.

 

“KURBANDAKİ ASIL ESPİRİ KAN VE ET DEĞİLDİR”

 

Konuşmasına katılımcıların bayramını kutlayarak başlayan Aras, Kurbandaki asıl esprinin etler ve kan olmadığının bunun altında yatan yardımlaşma ve dayanışmanın olduğunu kaydetti. Konuşmasına deprem ve sonraki süreçte yapılanları anlatarak başlayan Aras, şu ifadelere yer verdi. “Kurban Allah yakın olmaktır, kurban takvadır, kurban samimiyettir, kurban emre itaat etmektir, Hz. İbrahim’in itaat ettiği gibi, kurban teslimiyettir, Hz. İsmail’in teslimiyeti gibi, kurban yapılan bütün güzelliklere ve insanların Allah’a olan şükrüdür. İşte bu nedenle burada bu bağı kurmak istiyorum. Bundan yaklaşık 2 yıl önce, bir deprem yaşadık ve bende sizleri o zamana götürmek istiyorum. O zamanlar deprem olmuş, şehir terk edilmiş ve adeta hayalet şehre dönmüştü, sokaklar bomboş, kapkaranlık bir memleket, insanlar cadde ve sokaklarda yürümekten üşeniyorlar, cesaret bulamıyorlar. Çok az insanlar kalmıştı onlarda memleketin inşasını ve memleketin kalkınması için gecesini gündüzüne katarak, bir daha bu memleketin yaşabilir bir hal alması için bütün imkânlarını seferber etmiş olanlardı. Hiç birimiz 2 yıl sonra bu memleketin bu şekilde toparlanacağını ve eskisinden daha iyi olacağına dair hiçbir taahhüdümüz ve hayalimiz yoktu. O zamanlar insanlarımız bu memleket 5- 10 yıl sonra bu memlekete ancak eski haline ya döner ya da dönemez diyorlardı. Ama Allah’a hamdolsun ki büyüklerimizin, iktidarımızın, insanlığın Van’a göstermiş olduğu güzellikten ve insanlıktan dolayı 2 yıl üzerinden geçmemesine rağmen şehrimizin bu güzelliği ile karşı karşıya geldik. Ben depremden yapılanları uzun uzun anlatarak huzurunuzu işgal etmek istemiyorum. Yapılanların hepsi açık bir şekilde ortadadır, göz önündedir. Ama bu yapılanlara karşı bizlerinde bir teşekkür borcu vardır. Bizlerde bu teşekkürümüzü 2014 seçimlerinde oylarımızı kurban ederek yapacağız inşallah” dedi.

 

ARAS: DESTEKLERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR

 

Yerel seçimlerin yaklaştığına değinen Aras, seçimlerde herkese çok iş düştüğünü söylerken şu sözlere yer verdi: “İkinci bir konu ise önümüzde bulunana yerel seçimlerdir ki bu seçimlerde gittikçe yaklaşmaktadır. Van hepimiz için çok büyük önem arz eden bir şehirdir. Bu seçim genelde Türkiye için, özelde ise Van için çok büyük ve önem arz eden bir seçimdir. Her birimizi ciddi işler düşmektedir. 2014’teki seçimlerinde bizler var gücümüzle çalışacağız ve inşallah burayı AK kadrolara, temiz kadrolara teslim edeceğiz. Bu konuda bizlere düşen çok önemli işler var. Bizler Parti olarak bu teşkilatın kurulmasından itibaren bu partiye emeği geçen tüm insanlarımızı bu tür etkinliklere davet etmeye çalışıyoruz. Ama bu arada unutmuş olduğumuz insanlarımızda olmuş olabilir. Ben bu münasebetle eğer ki unuttuğumuz insanlarımız varsa onlardan özür diliyorum. Bize bu bayrağı taşıyıp buraya kadar getirip, bizlere teslim ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Biz elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Biz kini ve nefreti ayaklarımızın altına alan, güzelliği ve sevgiyi gönlümüzde yeşerten bir partiyiz. Dolayısıyla bu seçimde hepinize ciddi anlamda ihtiyacımız vardır. Gelin bizleri yalnız bırakmayın, bizlere destek olun, görüş ve önerilerinizi bizlere getirin, bizlerin bir eksiği varsa bu eksiklerimizi uygun bir dille getirip tamamlayın. Bizler sözde bir olmadığını, pratikte bir iş olduğunu geçmişteki ilçe atamalarımızda bunları gerçekleştirdik ve gösterdik. Dolayısıyla biz partimizin birlik ve beraberliğini bu seçimlerde de sağlayıp yine seçimlere o şekilde gideceğiz. Ben sizden bu noktada destek, birlik-beraberlik, bizleri ikaz etmenizi, varsa noksanlıklarımızın eksikliklerimiz bunları tamamlamanızı istiyor. Bizleri yalnız bırakmanızı istemiyoruz. Bundan dolayı da şimdiye kadar vermiş olduğunuz ve bundan sonrada vereceğiniz ya da vermeyeceğiniz tüm desteklerden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

 

“ADAY ADAYLARIMIZA DÜŞEN GÖREVLER VAR”

 

Yerel seçimlerde başta genel merkez olmak üzere, parti olarak bizlere ve aday adaylıkları bulunana herkese büyük işler düştüğünü söyleyen Aras, “Bildiğiniz üzere yerel seçimler için müracaatlar başladı. 1 Ekim itibari ile il ve ilçelerde olsun tüm belediye başkanlıkları müracaatlarımız başlamış bulunmaktadır. Her zaman olduğu gibi yine partimize büyük bir teveccüh ve büyük bir rağbet bulunmaktadır. Ben inşallah bu neticelerin hayra dönüşeceğinden eminim. Ama bu noktada da bizlerinde birkaç uyarısı ve ikazı olacaktır. Ben bugün itibari ile bizlere bugüne kadar başvuru yapan tüm aday adaylarımıza teşekkür ediyorum. Bizim kapımız ardına kadar herkese açıktır. Ama bu noktada aday adaylarımıza düşen bazı sorumluluklar, teşkilatımıza düşen bazı görevler ve genel merkezimizin ise bazı uygulamaları vardır. Aday adaylarımızın zihinlerinden hiçbir zaman silmemeleri gereken bir takım şeyler vardır ve aday adaylarımızın bu dağdan da, şu dağdan da mahrum olmalarını istemiyoruz. Siyasetteki tüm arkadaşlarımızın öncelikle şu duayı yapmaları gerekir; ‘Yarabbi bu seçim, benim için, ailem için, AK Parti için, ilim, ilçem ve Türkiye için hayırlara vesile et’ deyip eğer değilse de, ‘Yarabbi sen nasip etme’ duasını dille söyleyip, kalben kabul edip amelimizle bunu kabul etmemiz gerekir. Niye bunu yapıyoruz? Çünkü bir ilde ya da ilçede birçok aday adaylarımız olacaktır. Elbette ki bir kişi seçilecek ve diğerleri son noktayı koyacaklarıdır. Ancak bu konuda bu duamızı edeceğiz, edeceğiz ki seçimlerden sonra kimsenin bir kırgınlığı olmasın, kimse bir birine küsmesin. Birde şöyle bir kriteri asla göz ardı etmemiz gerekir. Müracaat edilen yerlerde aday adayların olması çok doğaldır. Ancak artı ve eksilerin olması da çok doğaldır. Müracaat edecek insanlarımızın öncelikli olarak müracaat edecekleri yer ile kendi kimliklerini bir karşılaştırmaları gerekmektedir. Ne yapabilirim, şansım ne kadar olur? Bunun muhasebesini kendileri ile yapmaları gerekmektedir” dedi.

 

ARAS: HERKESE KAPIMIZ AÇIK

 

Seçimlerde kendilerine de büyük ve önemli işlerin düştüğünü söyleyen Aras kapılarının herkese her zaman açık olduğunu söylerken şu sözlere yer verdi: “Diğer bir konusu ise bu konuda bizlere de çok ciddi anlamda görevler düşmektedir. Bizlerin bütün aday adaylara kapımız açıktır ve herkese adil olacağımız konusunda hiç kimsenin bir şüphesi olmasın. Hepinizin önünde söz veriyorum ki, biz beyaz kefen giyip inşallah bütün adaylarımızı için en iyi çalışmaları yürüteceğiz ve çalışacağız. Bizim tek iddiamız var, oda biz kiminle ve Van’ı nasıl kazanacağız iddiasıdır. Genel Merkezimizin 3 aşamalı olarak süreceği bir seçim kampanyası vardır. Bunun birincisi müracaatlarını yapmış olan adayların anketleri daha sonra teşkilat, temayül yoklamaları dediğimiz ve genel merkez tarafından birebir yapılacak olan mülakatlardır. Bu üçünün dışında yapılacak olan bir takım referanslardan sonra aday ya da adaylar seçilecektir.”

 

“GÖRKEMLİ MİTİNGLERE İMZA ATACAĞIZ”

 

26-27 Ekim’de Başbakanın Van’da düzenleyeceği mitingin büyük ve güzel bir şekilde olacağına dair beklentilerinin büyük olduğunu vurgulayan Aras, “Son olarak sizlere 2 duyuruyu daha duyurmak isterim. Bunlardan bir tanesi, Allah nasip ederse bu önümüzdeki Cumartesi günü Tuşba İlçemizin açılışını gerçekleştireceğiz. Sayın Başbakan’ın gidişinden sonra İpekyolu İlçemizin de açılışını gerçekleştireceğiz. Bir diğer duyurumuz ise malumunuz 26-27 Ekim’de Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Van’a gelecektir. 2 yıl içerisinde Sayın Başbakanımız beşinci kez Van’a gelmiş olacak. 2 ilçemizde de ziyaretlerde bulunacak ve orada toplu açılışlarda yapacaktır. Biz, bize ve AK Parti’ye yakışacak şekilde görkemli, büyük bir mitingi gerçekleştireceğiz. Miting alanımız yine burada olacaktır. Muhtemelen saat 13 sıralardın da olacaktır. Ben bu mitingin Van’da ve 27 Ekim’de ilçelerde düzenlenecek olan mitinglerin çok büyük ve güzel olacağını tahmin ediyorum. Çünkü bu irade sizde var, bu güç bizde var. İnşallah Başbakanımıza yakışırı bir karşılama yapacağız. Ben tekrardan Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım” dedi.

 

 

 

 

 

Orhan: Türkiye eski Türkiye değil!

 

Abdullah Aras’ın ardından kürsüye çıkan AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını ve AK Parti’nin iktidara geldiği günden bugüne attığı önemli adımlara değinen Orhan şu sözlere yer verdi: “Son 2 bayram şuana kadar geçirmiş olduğumuz 35 yılın içerisindeki bayramlardan çok daha güzel, çok daha mutlu, çok daha huzurlu ve çok daha umutlu geçiyor. Bu cemaatle beraber Yüce Mevla’dan şunu diliyoruz: ‘Bu bayramlar, huzura, barışa, kardeşliğe vesile olsun inşallah.’ Üyesi bulunduğumuz, üye olmaktan gurur duyduğumuz bu partinin siyaseti başladı. 10 yıl önce ve siyasetteki 10 yıllık süreç içerisinde Türkiye artık eski Türkiye olmadığını bütün halkına ve dünyaya göstermiştir. Siyaseti eski siyaset, ekonomisi eski ekonomi, sosyal yaşamı eski sosyal yaşamı, devlet geleneği-toplumsal gelenekler artık eskisi gibi olmayacaktı. Neden eskisi gibi olamayacaktı? Çünkü 90 yıldır bu memlekette tek tipleştirilen bir halk oluşturulmaya çalışıldı. İçerisinde Kürdü, Arabı, Lazı, Çerkezi, Müslümanı, Gayri Müslimi olmayan bir toplumdu, sistemde onları gözetmeyen bir sistemdi. Dolayısıyla bunun değişmesi gerekiyordu.”

 

“YAPILACAK DAHA ÇOK ŞEY VAR”

 

Demokratik, ekonomik ve sosyal hayatın 10 yıl içersinde çok önemli yollar kat ederek buralara kadar gelindiğini vurgulayan Orhan daha alınacak çok yolun olduğunu belirtti. Orhan, “On yıllık süreç içerisinde on birinci yılımıza geldiğimizde, demokratik, ekonomik ve sosyal hayatı değiştiren çok önemli reformlar gerçekleşti ve halkımızın yaşamı değişti. Ama bu değişim fayda etmedi. Çünkü bu ülkede değişimi getiren kim olursa olsun, hangi siyaset olursa olsun bir şekilde önü kesiliyordu. O gelenekte darbe geleneği, statüko geleneğiydi. Ama artık Türkiye’de siyasetin olduğu, ekonominin olduğu, barışın olduğu bir Türkiye var. Bu süreçte dik duran Sayın Başbakanımıza, yol arkadaşlarına, Türkiye’yi büyük bir değişime sokan iradeye çok şey borçluyuz. Ama yapılan ve yapılacak şeyler var. Ülkenin kalkındırılması için, ülkenin ilerlemesi için yapılacak daha çok şey var, atılacak çok adım var. Ancak zamanında bu geçeklere ve değişikliklere karşı çıkan darbeciler maalesef ki halende bu değişikliklere karşı çıkmaktadır.”

 

ORHAN: DEMOKRATİKLEŞMENİN ÖNÜ KESİLMEKTEDİR

 

Demokratikleşeme adına atılan adımlara karşı her zaman karşı çıkıldığını ve demokrat bir ülkenin oluşmasına engel olan güçlerin olduğunu vurgulayan Orhan şöyle devam etti: “Şimdi bu tarihi sürece baktığımızda Menderes, Özal, Erbakan ve nihayetinde Sayın Başbakanın öncülük ettiği bu değişim hareketlerinde şunu gözlüyoruz, bu siyaseti karıştırma ve karşı çıkma konusunda her zaman Kürt sorunu ortaya koyulmuştur ve sol zihniyetinin en önemli silahı olmuştur. Bugünde o eşiklerin en önemlilerini yaşamaktayız. Gezi olayları, Gezi ruhu bunu bütün Türkiye’ye anlattı. Bu konuda da gelişmeler yaşanmayınca, Aleviler üzerinden, Gayri Müslimler üzerinden ve nihayetinde çözüm süreci üzerinden bugün yeniden bu demokratikleşmenin önü kesilmektedir ve o dinamik halen devam etmektedir. Bunun bilincinde olmamız gerekiyor. 3. ay önce yaşanan Mısır darbesine göz atmamız gerekiyor. Bu potansiyel her zaman var olacaktır. Çünkü coğrafyamız önemli, sorunlarımız önemli, ama demokratik adımlarımız önemli. Son demokratikleşme paketinde yer alan adımlar küçümsenecek adımlar mı? Andımızın kaldırılması, harfler üzerindeki yasakların kaldırılması, barajın kaldırılması, yüzde 3 oy alan partilere verilen devlet yardımı, Gayri Müslim vakıflarının üzerindeki yasakların kaldırılması, başörtüsünün kamu hayatına girmiş olması önemsenmeyecek şeylerimi? 15 gün önce boykot için insanları çağıran insanlar paket açıklandıktan sonra bu paketi şekerleme, lolipop olarak değerlendiren Kürt siyasetçilerine bugün bunu hatırlatmak gerekiyor. Eğer ki bu demokratikleşme paketi önemsizse geriye dönüp bir bakalım halkımızın bu talepleri eğer ki şeker lolipop ise siz bunları neden çarşıya neden yönlendirmediniz? O zamanlarda çarşı, pazarlarda satılıyordu bunlar. Eğer ki bu paket, bu çözüm süreci ülkeye oturmaz ise 35 yıldır yaşananların hepsi yine yaşanır, yine bu topraklarda kardeşkanı dökülmeye devam eder ve bizlerde bunu kendimize reva görürüz.”

 

“HALKIN İRADESİ HALKINDIR”

 

Bizim yolumuzu sevgi, kardeşlik, dostluk ve barıştır diyen Orhan diğer partilerden de bunları beklediğini belirtti. Orhan, “Yerel seçim arifesindeyiz artık, yakında seçimde sandık başına gideceğiz. İnsanlarımıza kendimizi anlatacağız. Onlara demokrasiyle ve yaptıklarımıza gideceğiz ve bu şekilde de sandık başına gideceğiz. Bizim yolumuz budur; sevgi, kardeşlik, dostluk, üslup, ahlak ve güzelliktir. Siyasetin dili buna doğru eğrilmelidir. Biz muhalif partilerden, bizlerle yarışanlardan bunları bekliyoruz. Ayrıca çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Bizim rakibimiz ve muhalif parti olan siyasi bir il başkanı bir radyo kanalında şöyle bir açıklama yaptı. ‘Biz seçimlere hazırlanıyoruz ama biz her evde bizlere ne kadar oy çıkacağını biliyoruz ve onun çalışmasını yaptık.’ Bu nasıl bir ifade, bu nasıl bir demokratikleşme dilidir, bu nasıl bir halkın iradesine saygıdır, bu nasıl cehalettir, bir izaha lazımdır? Eğer ki demokratikleşme, barış kardeşlik bu ise, bu halk 80-90 yıldır bunu tecrübe etti, devletin elindeki bu zulme boyun eğdi. Bir iktidar geldi, dik durdu ve kardeşliği, barışı getirdi, zulme karşı geldi ve demokrasiyi pekiştirdi. Bu halkın statükodan alınan hakları size teslim etmeye hiç hakkı yok. Bu gün batıdaki insanların kabul edemeyeceği şeyler konuşuluyorsa eğer bu çok önemli bir gelişmedir. Buda başbakanın Türkiye’de gerçekleştirmiş olduğu en büyük reformdur. Bizler bu reformu sürdürürken birileri ise bunu Mısır ve Suriye’ye dönüştürmeye çalışıyor. Halkın iradesi halkındır. Hepinizin tekrardan bayramını kutlar, barış, sağlık, huzur getirmesini diliyorum.”

 

 

 

 

 

Bilici: Büyükşehiri kazanacağız

 

Daha sonra söz alan AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici ise AK Partinin statüko anlayışına bir son verdiğini ve demokrasinin önündeki tüm engelleri kaldırmayı hedeflediğini belirterek şu sözlere yer verdi: “Demokrasi halkın iktidarı ise işte AK Parti halkın iktidarıdır. AK Parti iktidara geldiği ilk günden bugüne kadar demokrasinin önündeki tüm engelleri yok etme çabası içerisinde olmuştur. Statükocu anlayışa son vermiştir, ırkçı yaklaşmalara son vermiştir, dinini, dilini yaşamak-yaşatmak isteyenlerin önünü açmış, askeri ve bürokratik vesayetlere son vermiştir. Bütün bunlarla birlikte yandaş medya artık Türkiye’de itibar görmemektedir ve ayrıca halkın isteklerine yanıt vermeyen Anayasadaki birçok maddeyi iyileştirdi. İnşallah önümüzdeki zaman içerisinde de halkın istediği demokratik, çağdaş bir anayasa için AK Parti iktidarı bugüne kadar yaptığı gibi bugünden sonrada yapmaya devam edecektir. BDP demokratikleşeme paketinden kabak çıktı yorumunun yaptığını vurgulayan Bilici ‘çok değil sadece 10 yıl önceye bakın, o zamanlar Kürd’üz diyemiyordunuz’ diyerek tepki gösterdi. AK Parti iktidarı hiçbir şekilde hiçbir etnik ayrıcalık yapmadı ve yapmıyor da. Ama öte taraftan baktığınız zaman demokratikleşme adına bu kadar ciddi adımlar atılmış iken diğer taraftan işte BDP bu paketten kabak çıktı, yok efendim az önce Gülşen hanımın söylediği gibi şekerleme çıktı, böyle küçümseyici laflar ifade ediyorlar. Hâlbuki çok değil bundan 10 yıl önce insanlar biz Kürd’üz diyemiyorlardı. Hangi birimizin bu konuda seyahat özgürlüğü vardı? Buradan Diyarbakır’a, Hakkâri’ye ancak belirli saatlerde ve konvoy halinde gidebiliyorduk. Askerler bu insanlarımızı kadın, çocuk, yaşlı, erkek demeden aşağı indiriyor ve insanlık dışı muameleler yapıyordu. Allah’a şükürler olsun ki bugün ne karakollarda işkenceler var nede yollarda arama-tarama, insanlık dışı muameleler var. Bugün artık özel okullarda Kürtçe eğitim verilebilir bir hale geldi. Bunlar kendiliğinden, birilerinin isteği doğrultusunda olmadı. Halkını düşünen, toplumun menfaatlerini göz ardı etmeyen bir iktidar ve siyasi parti sayesinde oldu. Bugüne kadar toplumun yararı için verildi bu karar, bundan sonra öyle devam edecektir” dedi.

 

“BAŞTA BÜYÜKŞEHİR OLMAK ÜZERE BÜYÜK ÖLÇÜDE KAZANACAĞIZ”

 

Yerel seçimler öncesinde hummalı bir şekilde çalıştıklarını belirten Bilici, Van’ı büyük ölçüde kazanacaklarını belirterek şöyle devam etti: “Değerli hemşerilerim az önce il başkanımız da ifade ettiler. Gerek Sayın Başbakanımızın gerekse de genel merkezimizin önemsemiş olduğu Van büyük bir seçime giriyor. Van artık büyükşehir unvanını almak şartıyla, 13 ilçeyle yerel seçimlere girecek. Bizlerinde bu konuda hummalı çalışmaları başladı. Tabi ki birçok hemşerimiz, gerek büyükşehir gerekse de ilçe belediye başkanlıkları için başvuru yaptılar ve önümüzdeki süreç içerisinde de yapacaklar. AK Parti, sizlerin bugüne kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları konusunda samimi ve içtenlikli olursanız bir gün mutlaka karşılığını alacağınız bir partidir. Biz gerek vekiller gerekse de teşkilatımız olarak bütün aday adaylarına eşit mesafedeyiz. Elbette ki bu süreç içerisinde teşkilat temayül yoklamaları yapılacaktır, kamuoyu yoklamaları yapılacaktır, belki genel merkezimiz tarafında mülakatlar yapılacaktır ve en nihayetinde toplumun istediği aday adayları içerisinde adaylar belirlenecektir. Ve küskünlük, dargınlık olmaksızın hep birlikte seçilen o adayların kazanabilmesi için mücadele edeceğiz ve çaba sarf edeceğiz. Ben şuna inanıyorum ki önümüzdeki, başta Van büyükşehir olmak üzere ilçelerde büyük ölçüde kazanacağız. Bu konuda hepimizin aynı düşüncede olması lazım ve şunu da unutmamamız gerekir ki Allah çalışana verir. Dolayısıyla çok çalışmak lazım, gidilmedik yer, çalınmadık kapı ve sıkılmadık el kalmayıncaya kadar her bir vatandaşımıza ve seçmenize ulaşmamız lazım. Bu duygu ve düşünceler ile Kurban bayramımızın başta tüm İslam âlemi olmak üzere ülkemize ve Van’ımıza hayırlar getirmesini diliyorum.”

 

 

 

 

 

Çiftci: Halkın istediği adaylar ile yola çıkacağız!

 

Mustafa Bilici’den sonra söz alan AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi AK Parti önce ve sonrasında ki değişimlerden bahsederek şu sözlere yer verdi: “Bende öncelikle hepinizin Kurban bayramını kutlar, bu bayramın ülkemize ve insanlarımıza rahmet ve hayırlara vesile olmasını cenabı haktan niyaz ederim. Aziz hemşerilerim, değerli AK Partililer bildiğiniz üzere ülkemiz çok önemli bir süreçten geçmektedir. Bu süreç içersinde de AK Partinin yapmış olduğu büyük yatırımlarla da yoluna devam etmektedir. AK Parti öncesi ve sonrasına bakıldığı zaman nelerin değiştiğini herkes çok iyi bir şekilde görmektedir. Değerli İl Başkanım ve Vekillerim birçok konuya değindiler zaten benim söyleyeceklerim biraz tekrar olabilir ama yinede birkaç konuya değinmek isterim. AK Parti öncesi Türkiye’nin ne durumda olduğunu hepimiz çok iyi hatırlamalıyız. AK Parti ile birlikte ülkemizde çok büyük bir dönüşüm ve değişim başlamıştır. Bu yatırımlar açısından da aynı olmuştur, zihinsel açıdan da bu değişim ve gelişim sağlanmıştır. Ülkenin her noktasındaki eğitim, ulaşım, sağlık ve bilişim alanlarında önemli değişimler olmuş, bununda bizim bölgemize ve ilimize çok büyük yansımaları olmuştur.”

 

“VAN ÖNEMLİ YOLLAR KAT ETTİ”

 

Van AK Parti dönemin de önemli yollar kat etti diyen Çiftçi, “AK Parti öncesinde ülkemizde konuşulamayanlar, AK Partinin reformları ile birlikte konuşulur ve tartışılır hal almıştır. Van eğitim konusunda da çok önemli yollar kat etmiştir. Özellikle Sayın Bakanımızın Van’dan olması bizim için çok önemli bir şans olmuştur. Van Cumhuriyet tarihinden aldığı destekleri AK Parti döneminden aldığı desteklerin kat ve kat altında kalmıştır. Ulaşım konusu içinde bunlar geçerlidir elbet, AK Parti sonrası gerek kırsal gerekse de şehir merkezinde yapılan yatırımlar göz önündedir. Sağlık konusunda gelecek olursak, Van sağlıkta sağlık üstü olmak için önemli yollar kat etmiştir yapılan ve yapılmaya devam eden yatırımlar ile göz doldurmuştur. Van Havaalanı geçmişte haftada birkaç sefer yapıyor iken şimdi günde 10-15 sefer yapmaktadır. Üniversitemiz AK Parti döneminden önce çok büyük sıkıntılar yaşamıştır. Daha sonrasında depremden de çok feci bir şekilde yara alan üniversite AK Parti destekleri sayesinde şimdi yeni bir yüze kavuşmuş ve yeni kadroları ile göz önünde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kırsalda, köylerde ulaşılmadık yer kalmamıştır, yol ve içme suyu gitmeyen köy kalmamıştır. Bu sayede Van’ın köy ve kent sorunu ortadan kaldırılmıştır” dedi.

 

ÇİFTÇİ: VAN ALTIN YILLARINI YAŞIYOR

 

Depremden sonra Van’a yapılan yardımların küçümsenmeyecek yarımlar olduğunu vurgulayan Çiftçi şu sözlere yer verdi: Bunlar hiçbir şekilde küçümsenecek yatırımlar değil. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırımların kat ve kat üstünde olan yatırımlardır. Bunlar AK Partinin her yere tek tek nüfuz etmesi demektir. Geçmişte çalınan-çırpılan kaynakları ortaya çıkarmış ve bu millet için kullanmaya başlamıştır. İl bazında bakıldığında kültür ve turizmde de büyük yollar alınmış ve inşallah yatırımlar yapılarak alınacaktır. Çok değil yakın bir dönemde çok büyük bir doğal afet yaşadık. Bu afette çok büyük yatırımlar yapıldı bu ile. İyi ki de AK Parti hükümeti iktidardaydı, iyi ki Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımız bu hükümetin başındaydı. Çok kısa sürede 17 bin 500 konut yapıldı, derslikler yapıldı. Depremden önceki derslik sayısından daha fazla derslikler yapıldı. Diğer birçok kurumda başta sağlık olmak üzere birçok değişiklik ve yatırımlar yapıldı. Van’da değişmeyen tüm kamu kuruluşları neredeyse değişti. Yeni yapılan değişikliklerle birlikte kamu kuruluşları şehir dışına taşındı. Bunların yapılmasına rağmen karşı çıkanlar ve bunları kabullenmeyenlere sesleniyorum kimse bunlara engel olmayacak ve karşı çıkamayacaktır. Bizler iktidarın dilini kullanmak zorundayız onların amaçlarına destek olacak katkılar sağlamamalıyız. İktidarın dili başkadır, hiç kimseye benzemez sadece kendisidir. Bizler hiç kimseyi taklit etmeyeceğiz, hiç kimsenin gittiği yolda gitmeyeceğiz. Biz iktidar partisi olarak burada çok iyi yatırımlar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Van AK Parti ile altın yıllarını yaşıyor. Kimsenin bunu itibarsızlaştırmaya, yapılmamış gibi göstermeye hakkı yoktur. Bizler dik durdukça, iktidarın dilini kullandıkça daha iyi yerlere geleceğiz, yoksa başkalarının dilini kullanırsak, onların arkasında durursak yaptığımız ve yapacağımız yatırımların hepsi heba olur. Ülkenin neresine giderseniz gidin Van’a yapılmış olan yatırımlar konuşuluyor. Ancak Van’a gelindiğinde sanki hiçbir şey yapılmamış gibi üstüne üstün Van kötüleniyor. Bu AK Partiye yapılan büyük bir haksızlıktır. Elbette ki eksikliklerimiz var, ancak biz yine de yapılması gerekenleri yapacağız ve sorunları çözmeye çalışacağız.

 

“TARİH ONLARDAN HESAP SORACAKTIR”

 

Van’a ve Türkiye’ye yapılan yardımlar konusunda yapılan yardımlara değinen Çiftçi, bu yolu tıkamaya çalışanlara da tarih onlara hesap soracaktır dedi. Çiftçi: “Ülkemiz tarihinde yapılamayanlar AK Parti döneminde yapıldı. Demokratik paketler açıklandı, reformlar yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Cumhuriyet tarihindeki en önemli konu olan çözüm süreci başlatıldı. Bu çözüm sürecinde kardeşlik hukukumuzun pekişmesi için AK Parti çok büyük adımlar attı ve cesaretle arkasında durmaktadır. Bu süreci tıkamaya çalışacaklar ve durdurmaya çalışacaklardan tarih hesap soracaktır. Ve inşallah milletimiz de hesap soracaktır. Milletimiz kimin samimi, kimin samimiyetsiz olduğunu, kimin bu yolu tıkamaya çalıştığını çok iyi bilmektedir. AK Parti ve Başbakanımız çok büyük riskler almış ve adımlar atmıştır ki bu adımların devamı da gelmektedir. Başbakanımız son demokratik paketi ile bugüne kadar yapılmışların üstüne bir misli daha koyacak olan bir paket açıklamıştır. Bunların bir kısmı Bakanların tasavvufu ile hayata geçiriliyor bir kısmı da inşallah önümüzdeki günlerde meclise taşınacaktır. Bu yapılanlar çok önemli yatırımlar ve alınmış yollarıdır. Bu pakete ülkemizin kardeşliği, birliği ve beraberliği için çok önemli bir pakettir. 80 yıldır atılmayan adımların hepsi şimdi atılmıştır. Andımızın kaldırılması için birçok şey yapanlar şimdi kaldırıldığında ise sanki bir şey yapılmamış gibi davranıyorlar. Özel okullarda farklı dil ve lehçelerin önü açıldığında sanki bir şey yapılmamış gibi davranılmaktadır. Partiler konusunda 3 yeni alternatifler ortaya konuluyor ama hiç bir şey olmamış gibi bakılıyor. Bunlar çok önemli reformlardır, bunların hiçbir şekilde önü kesilmemelidir ve bu oyunlara hiçbir şekilde uyulmamalıdır. Kimsenin cesaret edemediği şeyleri AK Parti yapmıştır ve bizlerinde bunların arkasında durmamız lazım. Bu paketler sayesinde inşallah bizler ülke olarak olgunlaşacağız ve zihinsel olarak da hazır olacağız. Bu şekilde demokrasimizi güçlendirip yolumuza bu şekilde devam edeceğiz” dedi.

 

“HERKESE EŞİT DAVRANIYORUZ”

 

Aday adaylıkları konusunda herkese eşit davrandıklarını ve sadece toplum nezdinde kabul görmüşlerin yani halkın istediği adayın seçileceğini vurgulan Çiftçi şu sözlere yer verdi: “Bizler yine AK kadrolarımızla yerel yönetimlerde belediyelerimiz alarak inşallah yolumuza devam edeceğiz. Değerli il başkanım ve milletvekillerim de bunun başladığını ilan ettiler. Herkesin özveride bulunmasını ve katkı sağlamasını beklemekteyiz. Bizlerde vekil olarak bütün aday adaylarına eşit mesafedeyiz. Kimsenin başka birine söz hakkı verme gibi bir hakkı yoktur. Buradaki adayların hepsi eşittir. Sadece bir tek şey vardır oda toplumsal karşılığı olsun. Bu karşılığı olursa milletvekilleri, teşkilat ve genel merkez olarak her zaman onların arkasında olacağız. Ama toplumsal karşılığı olmayan arkadaşlarımızın da farklı yerlerde ve görevlerde bulunmaları için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bizim amacımız kazanmaktır ve kazanmak içinde halkımızın istediği adaylar ile yola çıkacağız. Bunun dışında hiç kimsenin bir aday üzerinden ya da bu ilin menfaatleri üzerinde oynamaya hakkı ve haddi yoktur. Bu konuda gerek büyükşehir de gerekse de diğer halk belediyelerde AK kadromuzu herkes ile tanıştıracağız. Büyükşehir hem bölge hem de ülke için çok önemli bir konudadır. Van’a yapılan yardımları görüyorsunuz birde yerel yönetim elimizde olsa neler yapılacağını artık sizler hesap edin. İnşallah Van’ı bu kadrolara sahip edeceğiz. Herkesin başta basının bunları çok iyi görmesini ve o şekilde yansıtılması konusunda tarafsız olmalarını temenni ediyorum. Tüm bu duygu ve düşüncelerim ile hepinizin Kurban bayramını tekrardan kutluyorum.”

 

 

 

Rojavaya destek, Van Belediyesi’ne eleştiri:

Kayatürk Van Belediyesi’ne yüklendi!

 

Ak Parti’nin bayramlaşma törenine damga vuran konuşmayı ise AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk yaptı. Konuşmasında Rojava Kürtlerini de unutmayan Kayatürk, hem yerel seçimler hem de adaylık süreci ile ilgili oldukça çarpıcı ifadelere yer verdi. Van Belediyesi’nin yerel seçim öncesi yaptığı çalışmaları sert bir şekilde eleştiren Kayatürk, aynı zamanda AK Parti’nin adaylık süreci ile ilgili görüşlerini de paylaşarak büyükşehir adayının kesinlikle kapalı kapılar ardından belirlenmeyeceğini, adayın Van halkının görmek istediği bir siyasetçi olacağını kaydetti.

 

Son olarak kürsüye çıkan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise; Suriye ve Mısır’da yaşanan olaylara değinerek, “Öncelikle buraya gelen ve ayakta kalan arkadaşlarımızdan özür dileyerek hepinizin kurban bayramını kutlar ve hepinize hoş geldiniz diyorum. Dünya 2007’de girdi bir ekonomik bunalıma Türkiye dışındaki bütün ülkeler neredeyse çıkamadı bu bunalımdan. Ramazan ve Kurban bayramlarımızda maalesef ki bir ateş çemberi yanımızda bulunmaktaydı. Bir tarafta Suriye’de 100 bini aşan insanı katleden bir diktatörün halen ayakta olması ve Mısır’da yüzde 52 ile iktidara gelen bir iktidarı alaşağı eden bir darbeye dünyanın ses çıkarmaması, birçok bölgede Müslümanların büyük sıkıntılar yaşaması, Suriye’deki Müslüman Kürt kardeşlerimizi, bugün buranın moda tabiri ile Rojava Kürtlerini de unutmuyoruz. Bütün Müslümanlar, bütün mağdurlar AK Parti hükümeti için önemlidir. Başbakan Erdoğan, ekibi ile beraber dünyadaki bu problemlerin çözümü için canla başla uğraş göstermektedir. Amerika’ya da, İsrail’e de, bütün güçlere de yanlış yapamazsınız, bu dünyada bu adaletin böyle devam etmemesi gibi çok açık, şeffaf bir tavır ortaya koymuştur. Allah’a hamdolsun ki biz böyle bir lider ile böyle bir parti ile siyaset yapıyoruz.

 

“BUGÜNE KADAR HEP YAPTIK, YAPMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

 

AK Parti olarak bugüne kadar hep yeni adımla attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini söyleyen Kayatürk “Arkadaşlarımız ekonomiden, demokratikleşme paketinden bahsetti. Bu demokratikleşme paketi tabi ki de çok önemlidir, tıpkı referandum gibi, tıpkı AK Partinin 10 yıldır adım üstüne adım attığı gibi. Kimin ne olduğunu ortaya koydu. AK Parti halkımız için reformlar çıkardı ve ortaya koydu. Daha paket açıklanmadan BDP çıkıp buradan kabak çıkacak dedi. Peki, MHP ne dedi? Burada ihanet, hıyanet çıkacak dedi. Ama Allah’a hamdolsun ki bunlardan hiçbiri çıkmadı. İnsanlığımıza yakışacak bir paket, bir demokratik açılım çıktı. Bugüne kadar AK Parti hep bunu yaptı ve bugünden sonrada hep bunu yapacağının net bir örneğini vermiş oldu. Ne dedi başbakanımız? Bu attığımız ilk adım değil ve son adımda olmayacak dedi. 11 yıldır AK Partinin atmış olduğu adımları hepimiz çok iyi biliyoruz.”

 

KAYATÜRK: AK PARTİ REKORLARA İMZA ATTI

 

İster ülkede olsun isterse de Van’da yaşanan depremden sonra olsun AK Parti bugüne kadar hep yeni işlere imza attı, yeni rekorlar kırdı diyen Kayatürk şu sözlere yer verdi: “Hamdolsun ki AK Parti memleketimizde de çok iyi işler yaptı. Bakın çok özet olarak, bizler burada çok büyük 2 deprem yaşadık ve ardından 12 bin deprem daha oldu. Peki, ne oldu bu süreç içerisinde? AK Parti bu alanda her konuda rekorlara imza attı. 2 gün içerisinde Erciş’te 3950 kurtarma çalışma ekibi vardı ve canla başla uğraşıyorlardı, çok kısa bir süre içerisinde 75-80 bin çadır geldi, ondan hemen sonra 35 bin konteyner geldi ve 1 yıl içerisinde 15 bin 350 konutumuzu Van merkezinde ve Erciş’te teslim edildi. Daha sonra çok kısa bir süre içerisinde bu sayı 17 bin 500’lere çıkarıldı. Neden? Çünkü deprem olur olmaz, kabinesinin yarısı ile birlikte üç buçuk saat sonra burada, deprem bölgesinde olan bir başbakan vardı. Çünkü burada 1 yıl içerisinde Van’ı 4 kez ziyaret edip yalnız bırakmayan bir başbakan vardı. Çünkü 1 yıl içerisinde 252 gün boyunca Van’da bulunana bir veya birden fazla bakan vardı. Ben Çaldıran depremini anlattığımda bana 35 yıl önceki depremden bahsediyorsunuz dediler. Peki, ya Kocaeli depremi? Başbakan kaç gün sonra oraya gitti? Bir hükümet var mıydı, yok muydu belli değildi. Allah’a hamdolsun ki biz böyle bir hareketin içerisindeyiz, böyle bir partide siyaset yapıyoruz.”

 

“İNSANIMIZIN BUNLARA KARNI TOK”

 

Bundan sonra insanlarımızı kandıramayacaksınız, göz boyama ile bir yere gidemeyeceksiniz diyen Kayatürk, “Bugün burada büyük bir coşku içerisindeyiz. İnşallah seçim zamanında da hiçbir baskı ve tehdit altında kalmadan biz bu şekilde sandık başına da gideceğiz. Bugün ortada kocaman bir ayıp var. Bunu tekrarlamak istemiyoruz ama 54 gün biz burada seçim yaptık ve o 54 gün biz burada saldırıya uğradık. 3 bin kişinin bizim üzerimize zorla gönderildiği dönemler oldu. Eğer ki bu dönemde bu düşünülüyorsa herkes ayağını denk atsın, insanımız Allah’ın izni ile artık buna izin vermeyecek. Bizim insanımızın iradesine engel olmak isteyenler bunun faturasını inşallah sandıklarda çok ağır bir şekilde verecekler. Bugün gidip ilçelerimize ve köylerimize bakın tam anlamıyla kentler ve köy kentleri kurulmuş durumdadır. Ama buralar suyu dahi götüremeyen bir belediye var burada. Böyle bir günde fazla kötü söz söylemek istemiyorum ama siz yatacaksınız ve seçime 3 ay gibi kısa bir süre kala kalkıp buraları asfaltlamaya çalışacaksınız, üstelik alt yapısını hazırlamadan. Neden? Çünkü o kaldırım taşlarını 3 ayda bir değiştirenler nasıl zengin oluyorsa, o asfalta 10-15 yılda sökülmesi gerekirken 3-5 ayda bir söküldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bizim insanlarımızın bunlara karnı tok. Bu göz boyamaya da insanlarımız olarak inanmadık ve inanmayacağız da” dedi.

 

KAYATÜRK: ANKETLER AK PARTİNİN YÜKSELİŞİNİ GÖSTERİYOR

 

Adaylıklar konusunda herkese eşit davranılacağının sözünü veren Kayatürk, gün geçtikçe Van’da yükseldiklerini de belirterek şu sözlere yer verdi: “Biz inşallah çok hazır bir şekilde başka büyükşehir olmak üzere tüm ilçelerimizde hem belediye başkanlıkları adayları noktasında hem de belediye meclis üyelikleri noktasında hazırlığımızı hızlı bir şekilde yapıyoruz. Bir kere bayramdan hemen sonra insanlar tarafından kabul görülen ve eğitimli insanların belediye başkan adaylıkları ve meclis üyelikleri için hemen bizlere müracaat etmeleri gerekir. Kimsenin endişesi olmasın, kapalı kapılar ardında belediye adaylıkları belirlenmeyecek. Şeffaf ve saydam olacağız. Allah’ın izniyle herkese eşit mesafede olacağız. Bununla beraber çok kaliteli arkadaşlarımızda hem büyükşehir hem de diğer belediyeler için adaylık başvurularını yaptılar. Bizim bu noktada durumumuz çok iyi. Anketler gün geçtikçe AK Partinin yükselişini gösteriyor. Bununla beraber bu arkadaşlarımızın da bir birinden kaliteli olduğunu da görüyoruz ve aynı zamanda bizimde A,B ve C planlarımızda hazırda bulunmaktadır. Bizler el birliği içerisinde olacağız ve buraya, Van’ımıza kaliteli bir hizmeti getireceğiz. Üstelik büyükşehir çok büyük bir para il gelecek bu memlekete, büyükşehir yönetimi sıradan belediyeler gibi değildir. Çok daha başarılı, çok daha büyük ve bizlerin tahminlerinden daha büyük paralar gelecektir. Bu sebeple de gelecek paranın emin ellerde olması lazım. Sadece ve sadece Van için hizmete gitmesi lazım, burada Van halkının da dikkat edeceğine inanıyorum. Tekrardan kurban bayramınızı kutlar ve sagı sevgi ile hepinizi selamlıyorum.”

 

Yapılan konuşmaların ardından parti görevlileri tarafından davetlilere şeker ikramında bulunulmasıyla program son buldu.

Editör: TE Bilisim