Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 3. Olağan Kongresi, 11 Temmuz'da Ankara'da TMOBB Kongre Salonu'nda gerçekleştirilecek.

DİHA'nın haberine göre kongrede parti ismi ile yeni dönem politikaları başta olmak üzere birçok konuda siyasal ve yapısal anlamda değişikliklere gidilecek.

"Daha az devlet daha çok toplum" sloganıyla gerçekleştirilecek olan kongrenin ardından BDP'nin ismi Bölgelerin Demokrasi Partisi olacacağı belirtildi.

Haberde İsim değişikliğinin yanında yapısal değişikliklerin de yapılacağı parti, demokratik özerkliğin inşa gücü olmayı amaçladığı belirtildi.

YENİ PARTİYİ GENÇ EŞ BAŞKANLAR YÖNETECEK

Kongre için çalışmalar devam ederken, eş genel başkanlıklardan birinin "KCK" ana davadan 5 yıl cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde tahliye edilen Kamuran Yüksek, diğer eş başkanın da genç bir kadın olacağı belirtiliyor. 

PARTİ PROGRAMINA DEMOKRATİK ÖZERKLİK MADDESİ KONULDU

Yeni oluşturulacak olan BDP'nin program ve tüzüğünde, halkların demokratik geleceğini tayin edici önemli kararlarlaşmalara da gidilecek. Parti programında özel olarak "Toplum yaşamında demokratik modernite anlayışının geliştirilmesi" ile "Demokratik ulus perspektifiyle demokratik özerkliğin geliştirilmesi" temel maddelerin arasında yer alıyor.

İDARİ SİSTEMİNİ BÖLGELERE DAYANDIRACAK

Kongre sürecinin hemen ardından da BDP, toplumcu bir tarzı önüne hedef olarak koyacak. Bu şekilde devleti sadece iş ve rol koordinasyonu bakımından işler hale getirerek toplumsal yapıyı güçlendirecek bir yapılanmaya sahip olacak. Demokrasilerin yerelde örgütlenmesi için kapsamlı çalışmalar gerçekleştirecek olan BDP, idari sistemini bölgelere dayandıracak. Bu çerçevede tüm farklılıklar yerelde kendisini örgütleyerek idari yapılarını oluşturmuş olacak. Ağırlıklı olarak Kürdistan'da faaliyetlerini yürütecek olan BDP, Türkiye'nin Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere birçok bölgede tekniki faaliyetlerini tekniki çalışmalar düzeyine indirecek.

DEVLETİN YASAL ENGELLERİNİ ZORLAYACAK

BDP, Kürdistan'da yaşayan etnik inanç ve farklı kimlikleri kapsayacak bir politikaya sahip olacak. Toplumun tamamına sahip bir ekonomi politikası da belirleyecek olan BDP, Kürdistan'daki kapitalist düzene karşı demokratik ekonomi kanallarını geliştirmek için çalışmalarına ağırlık kazandıracak. Her zaman bir yerlerden talep eden parti olmaktan ziyade yaşamsal olarak pratik somut adımlarla inşa gücü olacak olan BDP, devletin toplumsal gelişimi yönünde çıkarttığı yasal engelleri zorlayarak, yaratan ve üreten bir parti olma iddiasıyla geliyor. 

ÖZERKLİK DEĞERLERİ TOPLUMLA BİRLİKTE SAVUNULACAK

Demokratik özerkliğin inşa gücü olarak Kürdistan'da örgütlülüğünü sürdürecek olan BDP, yapısal olarak kadro gücünün önemli bir kısmını Kürdistan'da biriktirecek. Demokratik siyasetin kadrolarını da yetiştirecek olan BDP, sosyal, kültürel ve zihinsel olarak toplumsal dönüşümü hedefleyecek. Bir yandan yeni oluşturulacak sistem kadrolarıyla birlikte demokratik özerkliğin siyaseti örgütlenirken öte yandan ise, demokratik özerklik kapsamında yarattığı değerleri toplumla birlikte koruyup, savunacak.

HALKIN YAŞAM STANDARDI ESAS ALINACAK

Edinilen bilgilere göre kendisini yeniden yapılandıracak olan BDP yeni dönemde ağırlıklı olarak gençlerden oluşan siyasi bir yapıya sahip olacak. Genel bir anlayış olarak BDP'nin tüm kadro yapısı halkın yaşam değerlerini esas alacak ve onun üzerine çıkmayacak. Kadın - erkek eşitliğini esas alacak bir vizyon benimsenecek. 

BDP, DIŞ POLİTİKASINI ORTADOĞU EKSENİNDE YÜRÜTECEK

Dış politikasında da ciddi kararlaşmalara gidecek olan BDP, batıdan daha çok yüzünü Ortadoğu'ya çevirecek. Demokratik Ortadoğu birliğinin geliştirilmesi için kapsamlı bir dış politika izlemeyi hedefleyen BDP, yeni bir Ortadoğu'yu yaratmak ve son dönemlerde yaşanan kaotik durumun aşılabilmesi için diplomasi alanında sürekli temas halinde politik hattını ilerletecek.

Kaynak: Yüksekovahaber

Editör: TE Bilisim