AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve İl Başkanı Abdullah Aras, KCK davasından iki gün önce tahliye olan Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler ile BDP Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat'ı ziyaret etti.

 

BDP İlçe binasında gerçekleşen ve barış mesajlarının verildiği ziyarette AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras Kürtçe konuşarak, dağlarda ve şehirlerde artık kanın dökülmesini istemediklerini söyledi. AK Parti ilçe bürosunun açılışı için Başkale'ye giden Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve İl Başkanı Abdullah Aras, açılışın ardından esnafı ziyaret etti. Daha sonra BDP İlçe binasına giden Milletvekili Kayatürk ve İl Başkanı Aras, burada bulunan ve 2 gün önce KCK davasından tahliye olan Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler ile BDP İlçe Başkanı Derviş Polat'a geçmiş olsun dedi.

 

ZİYARET BAŞKANI SEVİNDİRDİ

 

AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras ve Parti yönetimi ile birlikte Van’ın Başkale İlçesini ziyaret eden Milletvekili Burhan Kayatürk,  burada AK Parti İlçe Başkanı Ejder Yağızer, ilçe yönetimi ve vatandaşlar tarafından karşılandıktan sonra teşkilat binasına geçtiler. Partililerin, muhtarların ve vatandaşların oluşturduğu kalabalığa ilk konuşmayı yapan İlçe Başkanı Ejder Yağızer, milletvekili ve heyete ziyaretlerinden ötürü teşekkür ederek, geçmişte oldukça zorluklara maruz kaldıklarını, şimdiye kadar yer sorunu yaşadıklarını ancak bunu yakın zamanda çözdüklerini belirtti. Oluşan olumlu havadan sonra Başkale ile birlikte AK Partinin de çok iyi konuma geleceğini ve bunu için çaba göstereceklerini dile getiren Yağızer,  siyasetin ortak bir mekanizma olduğunu ve bu nedenle milletvekillerinin ve il teşkilatının desteğinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Başkale olarak buna ihtiyaçları olduğunu ve bu ziyaretlerin süreklilik haline dönüştürülmesi gerektiğini de kaydetti.

 

BARIŞ BAHARI BAŞKALE’DEKİ TEPKİLERİ DE DEĞİŞTİRDİ

 

Yağızer’in konuşmasının ardından konuşan Abdullah Aras şunları kaydetti” Başkale’de daha önce yaşamış olduğumuz tablodan sonra bu güzel tabloyu görmek beni çok mutlu etti. Ben Başkale halkını cömertliğiyle, yiğitliğiyle, insanlığıyla ve misafirperverliği ile yakından tanıyorum. Bu nedenle Başkale halkını çok seviyorum. Bugün geldiğimiz nokta çok farklı bir noktadır.  Bugün memlekette umut verici bir hava vardır. Bugün Sayın Başbakanımızın cesaretiyle geldiğimiz bu noktada bu süreç için seferber olan ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

ARAS: TAHLİYELERİ SEVİNÇLE KARŞILADIK

 

Aras konu ile ilgili olarak ayrıca, “Van belediye başkanı Bekir Kaya, Başkale eski belediye başkanı İhsan Güler ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını hepimiz sevinçle karşıladık. Kendilerine buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Biz seçilmiş olanların tutuklanmasına karşı çıktığımızı ilk günde dile getirdik her zaman da dile getiriyoruz. Biz buna asla taraf olmadık, olmayacağız. İnşallah memleketimizde bu tür tablolar da bir daha olmayacaktır. Bizim gayemiz hep birlikte kardeşçe yaşamaktır ve bu kardeş kanının durması için elimizden geleni yapmaktır” dedi.

 

“BAŞKALE’Yİ KAYBETTİK AMA KÜSMEDİK”

 

Aras son olarak şu ifadelere yer verdi, “Biz Başkale’ye daha önce geldiğimizde insanlar hep “Biz hizmeti değil,  kanın durmasını istiyoruz” derlerdi  ve Allah’a Hamd olsun ki bugün bu noktaya geldik.  Şimdi her iki tarafta da olumlu şeyler yaşanıyor. Tabi başta MHP ve CHP olmak üzere bu işin çözülmesini istemeyenler var ve bunlar ellerinden geleni yapıyorlar,  onlar istiyorlar ki bu sorun böyle devam etsin,  onlar istiyorlar ki bu kardeş kanı dökülmeye devam etsin ama biz hiçbirimiz onlara asla prim vermeyeceğiz. Seçimlere gelince biz Başkale’yi kaybettik diye asla buraya küsmedik. Biz bir duvarın tuğlaları kadar birbirimize kenetliyiz ve bağlıyız. Bundan sonra Başkale’nin sorunları ile çok daha yakından ilgileneceğiz. Sürekli gelip gideceğiz” dedi.

 

KAYATÜRK: SİYASETÇİNİN YERİ CEZAEVİ DEĞİLDİR

 

Aras’ın konuşmasından sonra AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise şunları kaydetti, “Bugün Başkale’de olmaktan son derece mutluyum. Tabi geçmişe çok takılmanın önemi yok. Biz bundan sonrasına bakıyoruz. AK Parti hamdolsun şimdiye kadar birçok başarılar elde etti, çok önemli adımlar attı ve bunları yaparken hiçbir zaman geçmişe takılıp kalmadı. Biz siyasetin siyaset sahnesinde yer almasını istiyoruz. Ne cezaevleriyle, ne de Molotoflarla, taş atmakla, şiddetle bir yere varılmaz. Siyasetçisin yeri cezaevi değildir.  Siyasetçi halkın iradesini arkasına alarak özgür bir şeklide siyaset yapmalıdır. Biz her zaman bunu savunduk. İl başkanımızın söylediği gibi Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler ve arkadaşlarının tahliye edilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Onlar tutuklandığını gün de aynı şeyleri söyledik. Biz bunu doğru bulmadığımızı söyledik. Siyasetçi çok rahat siyaset yapabilmeli ve siyaset özgürlüğünü sonuna kadar kullanmalı ve şiddet ile kendi arasına da kalın bir çizgi çizmelidir.  Bunu tüm Türkiye halkı olarak karşı çıkmamız gereken en önemli unsur budur. Bunu bu şekilde kabul etmemiz gerekir”. Kayatürk ayrıca, “Biz Başkale’mizin bir yere gelmesi,  ekonomisisin düzelmesi için,  insanının refah ve huzura kavuşması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

ŞERAFETTİN ELÇİ DE ANILDI

 

AK Parti’nin Türkiye’de yanlışlardan hesap soran, inkarcı, ayırıcı ve ötekileştirici olaylardan hesap soran ve sormaya da devam eden bir parti olduğunu vurgulayan Kayatürk, Başbakan ve arkadaşlarının çok zor bir yola çıktığını ve kimsenin cesaret edemediği ve yapamadığını yapmaya çalıştığını ifade eden Kayatürk, merhum Şerafettin Elçi’nin de Başbakan’a bu konuda ne derece inandığını ve güvendiğini belirten bir anekdotu hatırlatarak şunları söyledi, 

“Yakın tarihte vefat eden, hem Kürtlerin hem Türkiye’nin büyük bir Siyaset Ademi olan merhum Şerafettin Elçi’yi ziyaret eden arkadaşlarımıza merhum şunu diyor ‘Ben bu Kürt probleminin Tayyip Erdoğan tarafından çözülebileceğine inananlardan birisiyim. Onun için gece gündüz dua ediyorum. Ben neden inanıyorum çünkü Tayyip Erdoğan İmanlı dindar bir insan olduğu için mazlum halkların durumunu da en iyi O anlar, O bilir. Bu nedenle ben onun bu problemi çözeceğine inanıyorum.  Benim Rabbimden son bir duam var ve ne kadar kabul olur, ne kadar ömrüm kalır bunu bilmiyorum ama Rabbim benim geri kalan ömrümü alsın, Tayyip Erdoğan’ın ömrünün üstüne koysun’. İşte bu siyaset adamı gerçekten Türkiye’ye çok büyük hizmet etmiş bir insan. Biz onu rahmetle anıyoruz onun gibi Türkiye’nin birliğine katkı sunan herkesi rahmetle anıyoruz” dedi.

 

“BAŞKALE’Yİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

 

Kayatürk, sözlerini şu şekilde bitirdi “Başkale bizim hiçbir zaman ihmal ettiğimiz bir yer olmadı olmayacak. Biz en zor dönemlerde bile burayı yalnız bırakmadık. Biz kimin nereye oy verdiğine bakmayız. Herkesin başımız üstünde yeri var bugünden sonra hep birlikte Başkale’de çok daha güzel şeyler yapacağız” dedi. Kayatürk konuşmasını bitirdikten sonra vatandaşın dile getirdiği talepleri notlarına aldıktan sonra beraberindekilerle birlikte ilçenin önde gelen isimlerinden İskender Ertuş’u ziyaret ederek bir süre sohbet ettikten sonra, Başkale esnafını ve vatandaşları ziyaret etti.  Oldukça ilgiyle karşılanan Kayatürk ve Partililer, esnaf ve vatandaşla sohbet ederek talep ve sorunlarını dinleyip, not aldıktan sonra Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte serbest bırakılan Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler ve eski ilçe başkanı  Derviş Polat’ı ziyaret etti.

 

GÜLER: BİRAZ DAHA CESARET LAZIM

 

BDP İlçe teşkilat binası önünde Milletvekili ve beraberindekileri karşılayan İhsan Güler, Derviş Polat ve Partililer karşılıklı selamlaşmanın ardından BDP teşkilat binasına geçtiler. Burada geçmiş olsun dileklerini paylaşan Kayatürk ve Aras’a teşekkür eden Güler, şunları kaydetti, “Yaşanan acıları hep birlikte telafi etmemiz lazım. Bu süreç, benim başkanlığımdan sizin milletvekilliğinizden her şeyden daha önemlidir. Yüz yıldır inkâr edilen bir sorunu bir anda gündeme getirmek elbette kolay bir olay değildir. Kamuoyunu hazırlamak kolay bir olay değildir. Elbette barış sürecine geçmek bir geçiş sürecini gerektiriyor. Ama biraz daha cesaret lazım biz bu cesareti destekleyeceğiz.  BDP olarak elimizden geleni yapacağız. Biz sadece elimizi değil,  bedenimizi taşın altına koymaya hazırız. Yeter ki bu kan dursun gözyaşı dursun” dedi.

 

ARAS KÜRTÇE KONUŞTU

 

AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras ise konuşmasını Kürtçe yaparak şunları söyledi, “Biz seçilmişlerin tutuklanmasına karşı olduğumuzu her fırsatta dile getirdik ve medyaya da bu yansıdı. Çok şükür bugün bu sıkıntıda sona erdi. Ben tekrar geçmiş olsun diyorum.  Geldiğimiz bu noktada artık ne dağda ne şehirde kanların akmasını istemiyoruz. İnanıyoruz ki Başbakanımızın bu büyük cesaretiyle ve inancıyla bu sorun da bitecektir. Bu noktada bize düşen her fedakârlığı ve çabayı sonuna kadar yapacağız” dedi. Aras’ın konuşmasının ardından konuşan Kayatürk ise şunları söyledi, “Seçim döneminde Van’a gelir gelmez ilk randevu isteğimiz yer Valilik oldu ikinci ise Van Belediye Başkanı ile birlikte BDP teşkilatı oldu. Ancak maalesef bize randevu verilmedi. Biz seçim döneminde gittiğimiz her İlçede aynı zamanda mutlaka oradaki BDP seçim bürolarını ve belediyelerini ziyaret etmeye çalıştık. Edremit Belediye Başkanını ziyaret etmiştik, Muradiye Belediye Başkanına gittiğimizde rahatsızlığından dolayı yoktu biz de geçmiş olsun dilleklerimizi bıraktık. Başkale’ye geldiğimizde ise hem bizim için hem de İhsan Bey için o gün bazı talihsizlikler yaşandı.  Bugün olduğu gibi o gün de teşkilatımızı ve esnaf vatandaş ziyaretimizi yaptıktan sonra BDP seçim bürosunu ziyarete gelirken çok talihsiz olaylara maruz kalmıştık. Belki bunlar şu an konuşulması gereken şeyler değil ancak bu topraklarda biz birlikte yaşıyoruz bu topraklarda mutlak huzuru ve barışı ortaya koymamız lazım. Çünkü bu meseleden dolayı bütün Türkiye kaybetti, Bütün Türkiye’nin enerjisi gitti. Türkiye’nin 40 bin insanın yanında 350-400 milyar doları gitti. Herkes kaybetti ama en çok bu bölge kaybetti. Az önce ilçedeki gençlerle konuşmamda diyorlar ki burada işe gireceğimiz hiçbir yer yok. Bizim tabi demokratik bütün adımları sonuna kadar takip ederek, bu saatten sonra artık bu bölgenin kandan kinden nefretten şiddetten uzak huzur konuşması lazım. Yatırım konuşması lazım. İstihdamı konuşmamız lazım.  Kendi ülkemizde her tarafa ulaşmamız lazım, her tarafa hizmet götürmemiz lazım. Biraz önce İl Başkanımın da ifade ettiği gibi biz çok büyük bir samimiyetle Bekir Kaya ve arkadaşları tutuklandığı zaman parti olarak bir duruş ortaya koyduk. Hepimiz bu konuda açıklama yaptık. Dedik ki siyasette cezaevinin yeri olmaz. Halk iradesiyle gelen insanların halk iradesiyle de gitmesi lazım. Bizim halk iradesinin önünü sonuna kadar açmamız lazım. İnşallah yeni Anayasayla biz bütün Türkiye el ele vererek bu konuda başarılır oluruz. Ben buradan İhsan Bey’e,  Bekir bey’e ve diğer arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. İnşallah Türkiye’de hep beraber güzel günler görmek dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

 

Ziyaret sonrası İhsan Güler ve partilerin uğurladığı heyet daha sonra İlçe Kaymakamlığına giderek, Kaymakam Murat Büyükköse’yi ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldılar.

 

Yunus Emre AYKAÇ/Şehrivan

Editör: TE Bilisim