Anayasa Mahkemesi'nin Balbay'da olduğu gibi "haklı bulduğu" iki BDP'li milletvekili, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'a mahkeme tarafından tahliye kararı verildi. 

Anayasa Mahkemesi BDP'li tutuklu Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında 'Tutukluluğun makul süreyi aşarak ihlal edildiğine' ve 'Seçilme hakkının ihlal edildiğine' karar vermesinin ardından avukatları Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine 'tahliye' için başvuruda bulunmuştu. KCK ana davasından Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan milletvekillerinin avukatlarından Cihan Aydın, bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye başvurusundu bulunmuştu. Mahkeme de bugün tahliye kararını açıkladı.

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 tutuklu milletvekilinin avukatları aracılığıyla 31 Aralık'ta Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesi, BDP milletvekilleri Yıldırım ve Ayhan'ın tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali edildiği iddiasıyla yaptıkları başvuruları haklı bulması ve iki milletvekiline 3'er bin lira manevi tazminat ödenmesine karar vermesi üzerine avukatlarınca Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine yapılan başvuru sonrasında milletvekillerinin dosyaları savcılıkça incelendi.    
      
Savcı mahkemeye sunduğu mütalaasında, 5 Ekim 2010'dan bu yana "örgüte üye olduğu" gerekçesiyle yargılanan ve hakkında "örgüt üyesi olduğu" gerekçesi ile yargılanan Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu Milletvekili Ayhan ve 15 Şubat 2010 yılından bu yana hakkında "örgüt üyesi olmak" suçundan yargılanan Mardin E tipi Cezaevinde tutuklu Milletvekili Yıldırım'ın tahliyesine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. 

Editör: TE Bilisim