Van’da ‘Eğitimli bir bireyden, özgür bir topluma’ sloganıyla düzenlenen eğitim programında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, örgütleneceklerini ve mücadeleyi daha da büyüteceklerini kaydederek, “Bütün seçilmişlerimiz bu büyük fotoğrafı görecek ve buna kilitlenecektir. Yeni dönemde demokratik siyasi bir hamle yapacağız. Bireysel çelişki ve çatışmaları bir kenara bırakacağız. Halk olarak yüzyıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzereyiz. Mücadele dışında ki tüm anlayışları aşmak zorundayız.” Dedi.

 

Van’da Nuda Kültür Merkezi Konferans salonunda düzenlenen ‘Eğitimli bir bireyden, özgür bir topluma’ sloganıyla düzenlenen eğitim programına DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DBP MYK Üyesi Herdem Kızılkaya, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları,  Belediye Meclis Üyeleri, DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin Avukat Miraz Çallı ile DBP il ve ilçe yöneticileri katıldı.

 

YÜKSEK: BU BİR DEVRİM SÜRECİDİR

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Kürt halkının ve Ortadoğu’nun yeni bir döneme girdiğini söyleyerek, bu yeni dönemde DBP’nin misyonunu anlamak, ilkelerini yeniden tesis etmek ve daha güçlü bir örgüt olabilmenin temel amaçları olduğunu kaydetti. Bunları da dönemin ruhuna göre değerlendireceklerini kaydeden Yüksek, “Dönemin gerçeklerini göremeyenler, sürecin ruhunu anlayamayanlar ayakta kalamaz ve sürecin içinden çıkamazlar. Bu bir devrim sürecidir. Dünyanın birçok yerinde toplumlar artık mevcut düzeni kabul etmiyor. İşte bizler böylesi tarihsel bir sürecin merkezinde yer alıyoruz. Kürt halkı Anadolu’da demokratik değişimi ve dönüşümü sağlarken Ortadoğu’yu da buna zorluyor. Reel Sosyalizmin çöküşünden sonra insanlık büyük bir umutsuzluğun içine girdi. Şimdi 21. Yüzyılda insanlık yeniden umutlanıyor, özgürlüklerin gelişeceğine inanıyor.  Peki insanlık bu umudu nereden alıyor? İnsanlık bu umudu Kobanê’den alıyor. İnsanlık Kobanê zaferi ile birlikte demokrasinin ve özgürlüklerin gelişeceğine olan inancını yeniden kazandı. Toplumlar yaşadıkları yoksulluğun, sefaletin ve uğradıkları zulmün bir kader olmadığına, yeni bir yaşamın mümkün olduğuna inanıyor. Batı dünyası, diktatörler, tiranlar tarafından umutsuzlaştırılan Ortadoğu toplumu yeniden uyanıyor. İşte bu umuda can veren, güç veren Kürt Özgürlük Hareketidir ve bunun merkezinde de kadınlar var.” Dedi.

 

‘DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE TEK ÇÖZÜM MODELİDİR’

Türkiye’deki değişimin öncüsünün de Kürt Özgürlük Hareketi olduğunu kaydeden Yüksek, “Türkiye şu anda bir kırılma noktasındadır. AKP ve Erdoğan’ın çizdiği tekçi bir Türkiye mi? Yoksa demokratik, özgür bir Türkiye’mi? AKP de yeni bir Türkiye diyor, biz de yeni bir Türkiye diyoruz. Ama AKP’nin sözünü ettiği yeni Türkiye İsmet İnönü’nün 1930’lardaki Türkiye’sidir. AKP’nin amacı tek adamla yönetilen tekçi bir Türkiye’dir. Biz ise, İşçinin, emekçinin, memurun, bütün inançların ve halkların eşit, özgür bir şekilde yaşayabileceği bir Türkiye istiyoruz. Bunun dışındaki ara siyasetler artık rol oynayacak durumda değil. Ne MHP, ne CHP böyle bir dönemde rol alamazlar. AKP’nin tekçi anlayışına karşı bizim ortaya koyduğumuz çoğulcu, demokratik bir Türkiye tek çözüm modelidir. İşte 2015 seçimleri bu açıdan belirleyici olacak. İşçinin, emekçinin ve tüm halkların kaderi bu seçimde belli olacak. Eğer AKP yine muktedir olursa doğası gereği bütün farklılıkları bastırmaya, sindirmeye çalışacak. Bu açıdan hem Ortadoğu’da, hem Avrupa’da yeni mücadele zeminlerini iyi görmeliyiz. Bu açlıktan, sefaletten kurtulmak için, daha özgürce bir yaşam için, eşit ve demokratik bir yaşam için mücadelenin etrafında kenetlenmeliyiz. Hepimizin eşit, özgür bir Türkiye’ye ihtiyacı var.” İfadelerini kullandı.

 

‘ÇELİŞKİ VE ÇATIŞMALARI BİR KENARA BIRAKACAĞIZ’

Yerel bir demokrasi ve demokratik bir yaşamın kendileri için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Yüksek, Türkiye’nin böylesi demokratik bir değişimle karşı karşıya olduğu tespitinde bulundu. Bu yüzden örgütleneceklerini ve mücadeleyi daha da büyüteceklerini kaydeden Yüksek, “Bütün seçilmişlerimiz bu büyük fotoğrafı görecek ve buna kilitlenecektir. Aksi taktirde demokratik kurtuluşu gerçekleştiremeyiz. Yeni dönemde demokratik siyasi bir hamle yapacağız. Bireysel çelişki ve çatışmaları bir kenara bırakacağız. Halk olarak yüzyıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzereyiz. Mücadele dışında ki tüm anlayışları aşmak zorundayız. Sırt sırta, el-ele, omuz-omuza vereceğiz. Eğitimlerimizi de bu nedenle yapıyoruz. Bizi geriye çeken şeyler nelerdir? Bunu tartışmalıyız. Tarih karşısında hepimiz sorumluyuz. Bu açıdan başaracağımıza inanıyoruz. Bunlar gerçekleşecek. Özgür bir Rojava ve demokratik bir çözüm sağlanacaktır.” Dedi.

 

‘DAHA BÜYÜK ZAFERLER KAZANACAĞIZ’

Konuşmasında Kobanê’deki zafere de değinen Yüksek, “Kobanê’de Kürt halkı bir tarih yazdı. Bu ulusal birliği sağlamakla oldu. Tüm Kürt halkının, devrimci dostların ayağa kalkması ve enternasyonalist birlikle bu zafer gerçekleşti. Bundan sonra daha büyük zaferler kazanacağız, Kobanê sadece bir başlangıç oldu. Önümüzdeki seçimlerden de büyük bir zaferle ayrılacağız. Demokratik bir Türkiye ve Özerk Kürdistan ile yeni bir yaşamı inşa edeceğiz.” Şeklinde konuştu. Yüksek’in konuşmasının ardından eğitim programı basına kapalı olarak devam etti. Eğitim toplantısı iki gün sürecek


ŞEHRİVAN-ORHAN AŞAN​.

 

Editör: TE Bilisim