Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Köşk'te gerçekleşen ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yaptı.

Arınç, Melih Gökçek'in "Bülent Arınç istifa etmeli, istifa etmezse görevden alınmalı, seni istemiyoruz " sözlerine çok ağır cevaplar verdi. Arınç, Gökçek'le ilgili, "Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değildir. Bir yerlere yaranmak istiyor, oğlunun milletvekilli adaylığını garantilemek istiyor. Benim cemaat denilen olguya karşı sempatimi herkes bilir. Gökçek oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur ve bu yapıyla Ankara'da parsel satmıştır. Zengin işadamlarına okullar yaptırmıştır." dedi.

[ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ TÜM GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN]

İşte Arınç'ın konuşmasından satırbaşları:

Resmi Konut'ta çözüm süreci ile ilgili çalışan arkadaşlarımızı toplantımızı yapmış olduk. Avrupa Birliği konusundaki gelişmeleri bakanımız Volkan Bozkır sordu ve karşılıklı çalışma içerisinde bulunduk. 2015 planı da sunulmuş oldu. Bu da bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılması planıdır. Sayın Başbakanımız yine seçim süreci ile ilgili olarak Genel Merkez'de yapmış olduğu çalışmalardan bilgiler sundu. Gündemimizdeki konular bunlardır.

- SORU CEVAP BÖLÜMÜ

* Yaptığınız açıklamaları Hükümet Sözcüsü olarak mı yaptınız veya şahsi açıklamalarınız mı? Melih Gökçek'in istifa çağrısı hakkında ne diyeceksiniz?

Değerli arkadaşlar cumartesi ve pazar günü bildiğiniz gibi konuşmalar yaptım.

Burada bir kısım basın sayın cumhurbaşkanımız ve hükümet arasında bir çekişme durumunu olduğunu belirten bir yazı yazdılar ve dedikodular yaptılar.

"Duygusal çıkışlar yaptı, sert çıkışlar yaptı" diye çok basit, çok sığ şeyler konuşuluyor. Yeni bir siyasetçi değilim. Sözlerimi yanlış anlamak kaygısından kaynaklandı.

Cumhurhurbaşkanımızla hukukumuzun yıllar öncesine dayandığımızı ve o süreçten geldiğimizi bilmemiz lazım. Cumhurbaşkanımıza saygısızlık yapmamız mümkün değildir.

"CUMHURBAŞKANIMIZ HALKIN KAHRAMANIDIR"

Cumhurbaşkanımıza nezaketsizlik yapmayız, hukukumuz kardeş hukukudur bunu bilin.
Sayın cumhurbaşkanımız devletin başıdır, bizim liderimizdir, çile insanıdır, aile reisidir.
Halkın kahramanıdır.

Sayın cumhurbaşkanımız bazı konularda duygularını ifade ediyor ve ifade ederken.
Onu yanlış bulduğumuzu söylemek değil, olayın eksik kalmış noktalarını tamamlamaktır.
Ben hükümetin bir üyesiyim hükümetimi elbette savunurum, eksik bilgileri tamamlamak da görevim olur.

"BEN CAM GİBİ BİR ADAMIM"

Konuşmamı analiz ederseniz polemik göremezsiniz. Benim sözlerimi o hiç yanlış anlamaz, ben de onun sözlerini hiç alçaltıcı kabul etmem.

Çözüm süreci ve diğer konularda cumhurbaşkanımız eksik bilgilendirdiysek kusuru kendimizde ararız. Sözler ortadadır, arkasında.

Ben cam gibi bir adamım önüm arkam bellidir. Kimsenin adamı değilim, kimsenin çantasını taşımadım. Ben evimi, ailemi bu dava için harcamış, tüketmiş bir insanı.

Sayın başbakanımla bütün şerefimle temin ediyorum. Cumartesi, Pazar günü konuşmamı değil ki içeriğini konuşmuş olayım.

Konuşmamdan önce başbakan ile görüşmem olmadı. Sayın Ahmet Davutoğlu tamamen masumdur, bu suç değil ama.

Ama bizim o görüşmeleri başkaları dışarı başka aksettirmiş olabilir. Benim adım Bülent Arınç.

Her mikrofon uzatılışında bunu açıklamak zorunda mıyım? Ben uzatılan mikrofondan kaçmamış bir adamım.

GÖKÇEK'E AĞIR CEVAP: HAYSİYETLİ BİR İNSAN DEĞİL

Bu terbiyesizce bir açıklamadır. Gökçek kim siz kimsiniz diyenler oldu. Bugün buna karşılık vermeden geçmemek lazım. Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değildir. Zampla yapışmış koltuğa bir insan değilimdir. Benim bir sevdam vardır ama makam sevdası değildir. Adama kandırma değil, çıkar ilişkisi değil birilerini yaptığı gibi. Bu dava için kendimi feda ettim.

OĞLUNUN MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞINI GARANTİLEMEK İSTİYOR

Bir yerlere yaranmak istiyor oğlunun milletvekilli adaylığını garantilemek istiyor. Bunlar bel altı işlerdir. Ahmet Hakan denen kişi benimle ailemle ilgili yazı yazmış onu delil olarak kabul ediyor. Son geldiği noktayı çok eleştirmiş bir insanım ama biliyorum ki sayın Hakan, Gökçek'ten çok daha haysiyetlidir, namusludur.

PARALEL YAPININ KUCAĞINDA OTURDU, ANKARA'YI SATTI

Benim cemaat denilen olguya karşı sempatimi herkes bilir. Gökçek oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur ve bu yapıyla Ankara'da parsel satmıştır. Zengin işadamlarına okullar yaptırmıştır.

8'İNDEN SONRA HESABINI SORARIM

Hıncını bir şekilde çıkarmak istiyor. 8 Haziran'a kadar müsaade. 8'inden sonra hesabını sorarım. Birileri arkadan kuklacılık yapmak istemişse benim kulaklarım iyi duyar. Bana bunu saldırtanları 8'inden sonra çıkarırırım.

* Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında cumartesi gecesi yapılan görüşme soruldu.

Zannedersem bir açıklama yapıldı bu konuda. Haberdar değilim ben özel kalem müdürlüğü yapmıyorum. Pazar günkü açıklamaların bu görüşmeyle hiçbir ilgisi yok.

Öcalan'ın Nevruz mesajında hangi hususlar olduğunu Kamu Güvenliği Müsteşarlığı analiz ediyor. Bizim beklentimiz farklıydı olmaması gerekenler çıkmalıydı. Açıklandığı kadarıyla bile olumlu bulduğumu söylemiştim.

İZLEME HEYETİ

* Erdoğan'ın açıklaması sonrası izleme heyeti gözden geçirilecek mi?

Bu konu bizim kabulümüzdür çözüm süreci içinde böyle bir mekanizmaya ihtiyaç olduğu kararımız altına alınmıştır. Bu heyette bulunanların akil insanlar arasından olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun sayısının 5-6 arasında olacağını düşünüyorum. İzleme heyetine hangi görev verilecek ne şekilde görev yapacaklar bunu da belirlediğimiz bir listemiz var.

Geçen haftadan bu yana Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği bir konu var. Cumhurbaşkanımızı izleme heyeti konusunda çözüm sürecinin geldiği nokta üzerinde geçen hafta çıkan kanun üzerinde daha fazla bilgilendirme ihtiyacımız doğdu. Burda bir eksikliğin bizim tarafımızdan olduğunu kabul etmem gerek. Sayın Cumhurbaşkanımıza süreçle ilgili bilgi arz edeceklerdir.

PKK, İMRALI TERMİNOLOJİSİNE BAĞLI KALAMAYIZ

* Öcalan'ın önerdiği Hakikatle Yüzleşme Komisyonu konusu.

Eşme'den bahsedilmiş olması Hakikat Komisyonu'ndan söz edilmiş olması.... PKK veyaİmralı'nın terminolojisine bağlı kalamayız. Diyalog başka müzakere başka şeydir. Biz müzakere sözünü kabul etmiyoruz. Henüz o noktada olmadığımız düşündüğümüz için.

KPSS KOPYA İDDİALARI

Bugünkü Bakanlar Kurulu gündeminde bu konu ile ilgili olarak hiçbir şey görüşülmedi. Adli süreç kimleri kapsıyor savcılık çok güzel şekilde açıklamış. Ben daha fazla bir şey söyleyemem.

CUMHURBAŞKANINI ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuyu baldıran zehri içmek gibi nitelendirdiğini hepiniz biliyorsunuz. Süreci başlatan kişinin her şekilde detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyorum. O ne zaman emrederse Başbakanımız, Bakanlar Kurulu onu bilgilendirir.

Editör: TE Bilisim